“header
Baby

10 Tips voor het wassen van babykleding

Waarschijnlijk was je al tientallen jaren kleding en gaat alles redelijk goed. Maar dan krijg je een baby en vraag je jezelf in één keer af hoe je die kleine, schattige, delicate kleertjes nou het beste kunt wassen. Natuurlijk, je kunt gewoon kleding wassen zoals altijd, maar als je het echt goed wilt doen, dan zal je misschien wat moeten aanpassen. Lees hier wat tips voor het wassen van babykleding!

cheezzbaby banner

Waarom het wassen van babykleding net even anders gaat!

Waarom zou je in vredesnaam anders gaan wassen nu je een baby hebt? Ik hoor mijn moeder al zeggen: ‘Wat een onzin, vroeger deden we ook gewoon alles bij elkaar’. En waarschijnlijk is dat allemaal goed gegaan (oké misschien een gekrompen shirtje daargelaten) en heeft de baby niets geleden. Maar toch weten we nu dat er een betere manier is van babykleertjes wassen.

Oké, we zijn misschien wel ietsjes pietluttig geworden. Ik zeg het zelf maar alvast voordat ik weer veel reacties over me heen krijg, maar we weten nu gewoon meer en we kunnen nu ook gewoon meer. Vroeger had je geen keus in wasmiddelen en hadden wasmachines maar een paar wasprogramma’s. Nu is de keuze reuze en hebben we de mogelijkheid om het beste te kiezen en niet maar te roeien met de riemen die we hebben.
We weten nu dat bepaalde stoffen het tere babyhuidje kunnen irriteren. Het babyhuidje is namelijk dunner en kwetsbaarder dan de huid van volwassenen. Chemische stoffen in nieuwe babykleding, bacteriën en parfum in ‘gewone’ wasmiddelen en wasverzachters hebben al menig babyhuidje flinke irritaties bezorgd. Het hoeft niet, maar het kan wel gebeuren.

Als je zoiets kunt voorkomen door een paar wijzigingen in je was routine aan te brengen, waarom zou je dat niet doen?

Als je het wassen van babykleding wilt aanpakken als een pro, dan zorg je ervoor dat er zo min mogelijk chemische stoffen worden gebruikt en je zoveel mogelijk bacteriën in en op de kleertjes uitroeit. Trouwens, de babykleding naar behoren wassen zorgt er ook voor dat het langer mee gaat.
Hoe kan je alle kleding van de baby goed wassen? Lees hier de tips voor wassen van babykleding als een pro.

Lees ook: Hoe vaak moet je een babyknuffel wassen?

waar op letten wassen babykleding

10 Tips voor het wassen van babykleding

Dit zijn de tips voor het wassen van babykleding die kunnen helpen huidirritatie bij jouw baby te voorkomen. Nogmaals: ik zeg niet dat als je ‘gewoon’ wast, je baby dan last krijgt van irritatie. Maar sommige kinderen krijgen dat wel en als je dat niet wilt, dan kan je dus het volgende doen:

 1. Was nieuwe babykleertjes

  Vind je ook niet dat nieuwe kleding altijd een beetje vreemd en chemisch ruikt? Dat komt omdat er nog wat chemische stoffen in de kleding zitten die gebruikt worden tijdens de productie. Na 1 wasbeurt zijn deze stoffen eruit. Het beste is alle nieuwe babykleertjes eerst wassen voordat je ze aantrekt. Dat geldt overigens ook voor je eigen kleding. Lees hier meer tips over babykleding kopen!

 2. Volg de wasvoorschriften

  Als je zoveel mogelijk bacteriën wilt uitroeien dan is het goed om de kleding op 60°C te wassen, maar deze temperatuur kunnen de meeste babykleertjes niet aan. Als je wilt dat de babykleding langer meegaat dan 1 wasbeurt, was dan altijd op de temperatuur die staat aangegeven op het etiket.

 3. Ophangen en strijken

  Als je op het etiket met wasvoorschriften gaat kijken, zal je al snel merken dat bijna geen enkele babykleding in de droger mag, behalve de rompers van de HEMA. Doe dit ook niet, want het staat er echt voor een reden. Je kunt de kleertjes het beste te drogen hangen.

  Is jouw baby nog heel klein dan kun je het beter de kleertjes strijken. Je doodt dan ongeveer elke bacterie die nog achter gebleven was. Als je baby iets meer weerstand heeft, hoef je niet meer alles te strijken.

 4. Geen parfum in wasmiddelen

  Het wassen van babykleding kun je het beste doen met wasmiddelen die geen chemische stoffen en parfum bevatten. Je kunt de meeste wasmiddelen dus wel afschrijven. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel versies verkrijgbaar die hypoallergeen en ph neutraal zijn. Denk aan Neutral, Robijn Puur & Zacht, Albert Heijn Puur, Babyreus of Klok waspoeder.

 5. banner billendoekjes waterwipes
 6. Let op met wasverzachter

  Over parfum gesproken, wasverzachters zitten vol met parfum. Beter dus om deze achterwege te laten of kies voor een versie die geen parfum bevat zoals Robijn Puur en Zacht.

 7. Houd je wasmachine schoon

  Jouw wasmachine heeft best wat te verwerken elk wasje en wordt dus ook vies. Inderdaad, het houdt nooit op. Gelukkig kun je op een makkelijke manier je wasmachine schoonhouden. Het enige wat je hoeft te doen is om de zoveel tijd de wasmachine zonder inhoud laten draaien op 90°C.

  Wil je nog een stapje verder gaan? Doe dan ongeveer 50 gram soda in de lege trommel en 50 ml azijn in het vakje voor het wasmiddel en laat de wasmachine dan op 90°C wassen. Dan wordt hij pas echt schoon!

 8. Was op tijd alle kleertjes

  Je kunt het maar beter gehad hebben toch, al dat wassen van babykleding, doe dit daarom voor de 37ste week van je zwangerschap. Dan weet je zeker dat alles voor de geboorte gewassen en gestreken in de kast ligt.

 9. Toevoeging aan de was voor extra hygiëne

  Wat ik vaak bij de was doe als ik babykleertjes was op 30 of 40°C is Dettol toevoeging aan de was. Dit zorgt ervoor dat de kleding hygiënisch schoon is en huisstofmijt geen kans krijgt, ondanks dat je op lagere temperaturen wast. In ieder geval: dat zegt Dettol. Voor de zekerheid doe ik het erbij.

 10. Pas op met krachtige vlekken oplossers

  In babykleding kunnen snel vlekken zitten zoals spuug of wat dacht je van al die spuitluiers? Je hebt misschien de neiging om extra sterke vlekken oplossers bij de was te doen, maar let hiermee op, want die kunnen behoorlijk chemisch zijn. Als je de vlekken wilt behandelen, doe dit dan met ossengal. Dit is een natuurlijk product.

  Wat ik vaak deed met volgepoepte rompers, was de vlek behandelen met ossengal en daarna laten weken in warm water met een schepje soda. De volgende dag waste ik op de temperatuur die staat aangeven bij de wasvoorschriften.

 11. Poeder wast beter

  Ik waste voorheen altijd met vloeibaar wasmiddel, maar ondertussen ben ik erachter gekomen dat poeder echt beter werkt tegen vlekken. Tip: Kies dus voor waspoeder en je zal merken dat de was echt schoner wordt!

Heb jij nog tips voor het wassen van babykleding die zeker niet mogen ontbreken in dit rijtje?beste babyfles banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!