bol outlet banner
Borstvoeding

Moeders in Nederland over borstvoeding geven in het openbaar!

Een tijdje geleden kwam luchtvaartmaatschappij KLM onder vuur te liggen naar aanleiding van een bericht van een passagier op Social Media. Een stewardess bood een moeder die aan boord borstvoeding gaf een dekentje aan om over de baby en de borst te leggen om te voorkomen dat andere passagiers er aanstoot aan nemen. Naar aanleiding van die rel hebben wij op Facebook naar de mening van moeders gevraagd. Op landelijk niveau heeft Gewoonborstvoeding.nl onafhankelijk onderzoek laten doen naar het geven van borstvoeding in Nederland. Hoe denkt de Nederlandse moeder over borstvoeding geven in het openbaar?

banner vitamine-D kind

Borstvoeding geven aan boord van een vliegtuig

De aanleiding voor deze rel op Social media was een bericht van Shelby Angel. Zij waarschuwt moeders die borstvoeding geven om maar beter niet met KLM te vliegen. Of haar reactie terecht is moet iedereen voor zichzelf uitmaken.

De reactie van KLM is dat iedereen zich aan boord prettig moet voelen. Passagiers hebben verschillende achtergronden en komen uit verschillende landen waarbij je met veel mensen in een kleine ruimte zit. KLM vindt dat moeders hun baby gewoon moeten kunnen voeden maar dat soms gevraagd wordt om de blote borst te bedekken om problemen met andere passagiers te voorkomen.
Zozwanger heeft ook om jullie mening gevraagd en de reacties waren divers. Met de stelling ‘Moeten moeders zich bedekken tijdens borstvoeding geven aan boord van een vliegtuig’, was 66% het oneens!

Borstvoeding geven aan boord van een vliegtuig

Onderzoek over borstvoeding geven in het openbaar

Tijdens de Wereld Borstvoeding Week is in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl aan moeders gevraagd naar borstvoeding geven in het openbaar en 3000 moeders hebben de vragenlijst ingevuld. Uit dit onderzoek blijkt dat 70% van borstvoeding gevende moeders wel eens borstvoeding heeft gegeven in een openbare gelegenheid.

Maar liefst 45% van borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van een kind in een openbare gelegenheid.

De reden voor dit ongemakkelijke gevoel is volgens 4% van de moeders te wijten aan de negatieve reacties van omstanders bij het voeden in openbare ruimtes. 23% Van de moeders die zelf geen borstvoeding geeft vindt het prima dat moeders in openbare ruimtes hun kind de borst geven, zolang ze dat zelf maar niet hoeven te zien.

Beste babyfles difrax banner

Lees ook onze tips over borstvoeding geven in het openbaar!

Resultaten onderzoek

Dit zijn de resultaten van de vragenlijst over het onderzoek naar borstvoeding geven in het openbaar:

  • 45% van borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid.
  • 70% van de moeders die borstvoeding geeft heeft dat wel eens in een openbare gelegenheid gedaan.
  • Meer dan 4% van de borstvoeding gevende moeders krijgt negatieve reacties bij het voeden in openbare ruimtes.
  • En 62% van de moeders kiest voor het geven van borstvoeding omdat het gezond is voor de baby en voor de moeder

Hoe sta jij tegenover het geven van borstvoeding in openbare ruimtes?Zalando 2 75p schoenen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019