header luiers van pampers met 50% korting
Voeding

Voeden in het openbaar? Tips hoe je dat doet!

Ik heb 6 maanden borstvoeding gegeven en mijzelf in die 6 maanden in diverse bochten gewrongen om maar niet te voeden in het openbaar. Terwijl dat eigenlijk heel goed kan. Maar toen had ik de tips uit deze blog nog niet gelezen. Wil je dus voeden in het openbaar zonder dat je borst open en bloot ligt? Lees hier dan deze handige tips.

banner vitamine-D kind

Voeden in openbaar, ik deed het niet!

Ik heb 6 maanden borstvoeding gegeven, waarbij ik de laatste 3 maanden heel langzaam de borstvoeding heb afgebouwd. Een reden voor mij om langzaam af te bouwen was dat ik zo makkelijker een fles kon geven als we op pad waren. Ik wilde namelijk niet voeden in het openbaar.

Waarom niet? Kort gezegd: ik ben daar echt te preuts voor. Wat bij mij ook meespeelde was het feit dat ik niet bepaald cupje A had. Ik had echt flinke borsten (cup F) en ik vond dat voor mezelf geen porum om die er in het openbaar even uit te rollen. Alleen mijn familie mocht getuige zijn.
Ook wanneer er kraamvisite was, liet ik mijn cupje F gewoon in de bustehouder. Als Robin gevoed moest worden, ging ik naar boven. Dat maakt het overigens wel lastig in bepaalde gevallen en het was altijd een beetje zoeken naar de juiste tijd om bezoek te laten komen. Want die tijd moest buiten de voedingstijd en bedtijd van Robin zijn. Dan blijft er bij een pasgeboren baby natuurlijk niet veel over.

Nee, ik voedde niet in het openbaar waardoor ik het mezelf echt lastig heb gemaakt. Want lange tripjes buiten de deur zaten er niet in, of ik moest moedermelk meenemen. Dat was prima als we op visite gingen waar ik de melk kon opwarmen.

Was die mogelijkheid er niet, dan moest de warme melk in een thermoskan, waar het nooit heel lang warm in blijft. Een gedoe dus, terwijl ik het dus prima had kunnen doen als de tips voor borstvoeding in het openbaar had geweten.
borstvoeding geven openbaar

Voordelen van voeden in het openbaar

Ik ken vooral de nadelen van het niet voeden in openbaar. En daarmee dus ook meteen de voordelen om wel te voeden in openbaar. Namelijk:

 1. Je bent nooit gebonden aan huis.
 2. Je hebt altijd en overal de beste voeding voor je kindje vers van de pers.
 3. Er is nooit tijdsdruk omdat je naar huis toe moet voor een voeding.
 4. Je hebt minder stress want je hoeft niet te denken aan voeding meenemen of je druk te maken of je wel op tijd thuis bent voor de volgende voeding.

lees ook: Moeders in Nederland over borstvoeding geven in het openbaar!

welke borstkolf past bij jou banner

Tips voor voeden in het openbaar!

Onderstaand wat handige tips die voeden in het openbaar makkelijk en discreet maken!

 1. Neem iemand mee

  Iemand meenemen als je gaat voeden in het openbaar is wel zo handig. Die persoon kan je helpen en even voor je staan zodat je wat afgeschermd bent van de rest.

 2. Zoek een rustige plek

  Het belangrijkste van borstvoeding geven, waar dan ook, is dat je het doet op een rustige plek. Je moet jezelf kunnen ontspannen om een goede toeschietreflex te krijgen en daarnaast is het ook beter voor je baby. Een hectische omgeving vormt te veel afleiding.

 3. Draag voedingskleding

  Voedingskleding is ideaal als je gaat voeden in het openbaar omdat je dankzij deze kleding niet in je blote buik zit. Vaak kun je iets opzij schuiven om zo eenvoudig bij je borst te kunnen.

  Heb je geen voedingskleding, draag dan een hemdje onder je shirt. Je kunt het shirt omhoog doen en het hemdje trek je naar beneden. Op deze manier zit je ook niet in je blote buik.

 4. Blouse of vest met knopen

  Deze kleding is ook handig als je gaat voeden in het openbaar. Een blouse of vest kun je namelijk van onderen naar boven los knopen. De bovenste knoopjes laat je dicht. Zo blijft de bovenkant van je lichaam fijn bedenkt.

 5. Grote sjaal of hydrofiele doek om af te dekken

  Is de baby lekker aan het drinken, dan kan je losjes met een hydrofiele doek of borstvoedingssjaal de kant waar je kindje drinkt afschermen. Houd er wel rekening mee dat de baby nog goed moet kunnen ademhalen en bewegen.

 6. Voeden in een draagdoek

  Wil je het helemaal afgeschermd hebben, dan kun je jouw baby proberen te voeden in een draagdoek bijvoorbeeld zoals deze. Dan is er bijna niets zichtbaar.

huggies banner voordeel

Hoe voeden in draagdoek?

Ik zei het al even, je kunt voeden in een draagdoek. Als je hier handig in bent kun je zelfs je kind voeden terwijl je bezig bent met je dagelijkse dingetjes. Maar dat lijkt me echt iets voor vergevorderde.

Wil je weten hoe je kunt voeden in het openbaar met een draagdoek? Bekijk dan deze filmpjes:

 • Voeden in rekbare knoopdoek

 • In een mei-tai

 • In een geweven knoopdoek

Wat vind jij van voeden in het openbaar?cheezzbaby banner

Meer lezen

Een reactie

 1. Katinka
vadersschapsverlof 2019