“waterwipes
Zwangerschap

Tien tips hoe je de vader kan betrekken bij de zwangerschap!

“Zwanger ben je samen” hoor je vaak. Mijn nekharen gingen er altijd van overeind staan en die van mijn man ook. Ik was degene die kotsend boven de wc hing, die sterretjes zag door het ijzertekort tijdens mijn zwangerschap en als een eend liep door bekkenklachten. Hij niet! Maar het is wel fijn om je partner een beetje te betrekken bij de zwangerschap. Het is toch ook zijn kind, dat daar in jouw buik groeit. Maar hoe doe je dat? De vader betrekken bij de zwangerschap?

beste babyfoon bol.com

10 Tips hoe je de vader kan betrekken bij de zwangerschap!

 1. Vertel het samen

  Hoe groot de verleiding ook is om het alvast stiekem aan je moeder of beste vriendin te vertellen. Het is veel leuker om die verbaasde en blije gezichten samen te zien toch? En het is ook best bijzonder om een paar weken samen met een geheim rond te lopen.

 2. Samen naar afspraken bij de verloskundige of de gynaecoloog

  Je kunt er heel stoer voor kiezen om alles op je eigen vrije dagen te plannen, maar zo heeft hij als vader geen idee wat er allemaal gebeurt. Het kan voor hem ook fijn zijn om te zien hoe zo’n controle gaat en zeker als er een echo wordt gemaakt. De eerste keer het hartje horen is sowieso iets wat hij niet wil missen!
 3. Vraag zijn mening, ook over dingen waarvan je denkt dat het hem niet interesseert

  Als je jouw partner niet betrekt bij de zwangerschap en alles zelf beslist, zal hij alleen maar meer afstand nemen. Vraag hem of hij graag een babyfoon met of zonder camera wil. Of wat voor kleur kinderwagen hij het mooist vindt.

 4. beste babyfoon bol.com
 5. Laat hem contact maken met de baby

  Jij voelt je ziek, zwak en misselijk. Maar jij voelt ook je kindje bewegen in je buik en de eerste schopjes van de baby. Een goede manier om de vader te betrekken bij de zwangerschap is door zijn hand eens op jouw buik te leggen als je de kleine voelt bewegen. Of laat je partner elke avond je buik in smeren. Als je de 30 weken bent gepasseerd kan hij zijn oor op je buik leggen en de hartslag van de baby horen.

 6. nutricia actie banner
 7. Bereid je samen voor

  Ga bijvoorbeeld naar een rondleiding in het ziekenhuis. Hier laten ze de kraamafdeling zien en kun je zien hoe een kraamsuite er uit ziet. Als de vader het wil kan je samen een zwangerschapscursus volgen. Of kies er eentje voor jezelf waar ook een vader bijeenkomst bij zit. Hoe beter je partner is voorbereid op de bevalling, hoe beter hij je bij kan staan.

 8. Maak samen het huis babyklaar

  Dus vraag ook aan je partner wat hij leuk vindt voor in de babykamer. Misschien heeft hij veel meer leuke ideeën dan je in eerste instantie zou denken. Wil je partner juist het liefst praktische klusjes opknappen? Maak dan een lijstje voor hem, zo kan hij alles afwerken en hoef jij niet steeds te ‘zeuren’.

  Onder praktische dingen kunnen ook vallen dat hij alvast oefent met de maxi-cosi in de auto zetten en een proefrondje rijdt naar het ziekenhuis, zodat hij weet waar hij langs moet. Lees hier meer over klusjes die veel gedaan worden voor de komst van de baby.

 9. Lees ook: Hoe reageren mannen op de zwangerschap?

  partner betrekken bij zwangerschap tips

 10. Laat je partner een setje kleding uit kiezen

  Hoe leuk is het als hij later tegen jullie zoon of dochter kan zeggen dat hij dat lieve pakje heeft uitgezocht? Wil je een beetje een vinger in de pap houden? Doe dan stiekem even een voorselectie.

 11. Krijg jij een babyshower van je vriendinnen?

  Zorg er dan voor dat hij ook een feestje krijgt, een ‘dadchelor‘. Want waarom zou alleen met jou als moeder gevierd worden dat er een baby op komst is? Hij heeft net zo goed iets te vieren. En ja, daar komt waarschijnlijk een boel bier bij kijken, laat hem dan lekker. Ook hij verdient wat tijd met zijn vrienden.

 12. Geef hem een cadeau als de baby er is!

  Veel vrouwen krijgen baargoud als ze de baby op de wereld hebben gezet. Heel lief, en bijzonder. En natuurlijk heb jij het meeste ‘werk’ gedaan, maar zonder hem was de baby er echt niet gekomen. Dus koop voor hem ook iets moois, bijvoorbeeld een armband met een gravering er in of een leuk boek voor vaders!

 13. Laat hem een beetje lol

  Natuurlijk wil je jouw partner betrekken bij de zwangerschap. Maar misschien wil hij wel dolgraag een boomhut bouwen voor zijn toekomstige zoon, terwijl jij best weet dat de baby daar de eerste jaren niets aan heeft. Laat hem lekker! Jij wordt blij van 100 keer de babykleertjes wassen en opvouwen. Mannen worden nu eenmaal blij van andere dingen.

Het zal ook verschillen per partner. De ene vader is van zichzelf heel betrokken en de ander voelt zich een beetje buitengesloten. De vader betrekken bij de zwangerschap zal dan ook niet altijd even hard ‘nodig’ zijn. Je voelt snel genoeg aan wat in jullie geval belangrijk is. Praat met elkaar, vertel hoe jij je voelt en vraag ook hoe hij zich voelt. Jullie worden immers samen ouders! Laat hem deze blog lezen over dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte van de baby! en tips voor mannen die vader worden!blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!