Loulouka banner
Zwangerschap

Klusjes in huis die veel gedaan worden tijdens de zwangerschap!

Geef de nesteldrang de schuld, maar feit is dat veel aanstaande ouders tijdens de zwangerschap gaan klussen in huis. En ja, die klussen worden meestal ‘aangestuurd’ door de zwangere vrouw des huizes. Waarom is dat? En welke verbouwing of klusjes in huis worden het meest gedaan?

banner stamcelbank 1

Waarom veel mensen gaan klussen tijdens de zwangerschap

Ik herken mezelf hier dus volledig in. Tijdens de zwangerschap is alles ineens een doorn in het oog. Het zal de nesteldrang zijn die hier de boosdoener van is. Maar het is ook best handig, je weet in ieder geval zeker dat als de baby er is je hele huis spik en span is én helemaal af.

Toch zijn het niet alleen de vrouwen die hier last van krijgen, ook veel vaders in spe willen graag de handen uit de mouwen steken. Ze voelen zich op het gebied van de zwangerschap toch vaak een beetje buitengesloten, en door te klussen kunnen ze toch een steentje bijdragen. Letterlijk en figuurlijk. Mama is het huisje, papa bouwt een huisje. Of zoiets.

verhuizers banner

Ik was qua grote klussen in huis persoonlijk geen drama moeder in spe, geloof ik. De babykamer was wel een dingetje en die moest zo snel mogelijk af. Al met 14 weken zwangerschap had ik hem besteld. Het ledikantje zette ik in elkaar zodra ik hem binnen kreeg, de commode haalden we op en sleepte ik samen met mijn man de trap op (het ding was loei zwaar) omdat ik niet het geduld had te wachten tot mijn broer tijd had. Ik zeurde dat hij het traphekje moest ophangen al voor de baby geboren was en ook de box stond al maanden van tevoren klaar in de woonkamer.

Prenatal 5 weken banner

Tijdens mijn laatste zwangerschap was ik minder drammerig. We verhuisden toen ik een maand of 3,5 zwanger was naar een nieuwbouw woning. Onze ‘verhuizers’ wisten ervan, dus ik delegeerde meteen alle babyspullen naar de goede kamer. De box stond pas een paar weken voor de uitgerekende datum en we hebben nog steeds geen traphekje!

klussen en verbouwingen tijdens de zwangerschap

Klusjes in huis die veel gedaan worden

Ik kan me heel goed voorstellen dat als er klussen liggen die nog niet gedaan zijn het dan ook ineens moet gebeuren. Als ik een lekke douche zou hebben, of schimmel in de badkamer, of vocht in huis of een kapotte traptrede? Dan weet ik zeker dat ik net zo lang zou drammen bij mijn man tot het gemaakt zou zijn.

Ik ben zeker niet de enige hoor, menig zwangere vrouw zet haar man aan het werk. Zo appte een ‘pufclub vriendinnetje’ een lijstje door die ze voor haar man had gemaakt. Hij wilde graag weten wat hij nog moest doen voor de baby verwacht werd. Geen grote verbouwing hoor, maar dingen als de tuin snoeien en de schuur opruimen.

De meeste vaders hebben het gemakkelijk omdat het alleen maar om kleinere klusjes gaat. Maar sommige toekomstige moeders pakken het groter aan en willen graag hun huis afmaken en klaar hebben voor als de baby komt.

 • Dakkapel plaatsen

  Om ervoor te zorgen dat de baby een eigen kamer heeft, kan het zijn dat de zolder veranders in een babykamer en dan is een dakkapel plaatsen de oplossing. Zo creëer je meer licht en ruimte voor de baby.

 • dakkapel plaatsen banner
 • Verven

  Die babykamer komt niet vanzelf af, en meestal komt daar verf- en schilderwerk bij kijken. Of misschien moet er nog wel van kamer gewisseld worden en moeten er dus twee kamers gedaan worden. Schilder regelen of verf uitzoeken en zelf rollen maar.

 • Vloerbedekking leggen

  Of je kiest voor een laminaat, PVC vloer, linoleum, parket, noem maar ook.

 • Badkamer opknappen

  Veel aanstaande ouders pakken de badkamer aan voordat de baby er is. Zo is het hebben van een bad een veelgehoorde wens, maar dan moet je natuurlijk wel de ruimte hebben.

 • babykamer laten verven banner
 • Gordijnen/zonwering

  Het mag natuurlijk niet te warm zijn in de babykamer, dus gordijnen ophangen is vaak een eerste stap. Maar ook zonwering op de babykamer of zelfs rolluiken.

 • Meubels in elkaar zetten of opknappen

  Hergebruiken is natuurlijk heel hip en duurzaam, dus misschien mag papa aan de slag om meubeltjes op te knappen. Maar als er nieuwe meubels zijn besteld moeten deze natuurlijk ook in elkaar worden gezet. Ledikant, commode, kledingkast, de box, kinderwagen, kinderstoel. Alles moet in elkaar en op zijn plek.

 • De tuin opknappen

  Nodigt jouw tuin niet uit om lekker buiten te zitten of heb je graag een stukje gras voor de baby dan is dit vaak het moment waarop ouders de tuin aanpakken.

 • Veilig maken van het huis

  Een alarminstallatie om je kroost te beschermen, maar ook sloten op de deuren, traphekjes plaatsen, rookmelders ophangen, koolmonoxide melders. Alles wat je huis veilig maakt willen moeders graag gedaan hebben.

alarmsysteem laten plaatsen banner

Maar misschien is je man niet handig, of heeft hij er simpelweg geen tijd voor of zin in. Of heb je geen man in je leven en wil je de klusjes in huis wel gedaan hebben. Een andere manier is de klussen uitbesteden. Op internet zijn verschillende sites te vinden waar je de juiste vakman voor jouw klus kan vinden. Dan kunnen bedrijven reageren en een offerte uitbrengen.
Zo heb je toch alles gedaan wat je wilt, en is je huis lekker op tijd af en helemaal babyproof!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!