“babydeals
Zwangerschapskwaaltjes

IJzertekort tijdens de zwangerschap!

Tijdens de zwangerschap van Yinthe kon ik er over meepraten, ijzertekort tijdens de zwangerschap. En dat het een lange nasleep en vervelende gevolgen kan hebben heb ik ook ervaren. Bij mij heeft het bijna drie jaar geduurd voordat mijn ijzer weer op peil was. Geloof mij, daar word je letterlijk en figuurlijk erg moe van. Gelukkig ben ik momenteel met mijn 31 weken zwangerschap nog steeds goed op peil qua ijzer. Ik vertel je er alles over!

davitamon mamavitaal banner

Wat is ijzertekort tijdens de zwangerschap?

Omdat je een heel kindje aan het produceren bent heeft je lichaam extra ijzer nodig tijdens de zwangerschap. Een tekort aan ijzer is dan ook snel een feit. Je lichaam maakt extra bloed aan om de baarmoeder, placenta en de baby van de nodige toevoer te kunnen voorzien. Tijdens de zwangerschap heb je ongeveer 1 liter extra bloed.

Voor de aanmaak van dit bloed is het mineraal ijzer nodig. Tijdens de controles bij de verloskundige wordt je Hb-gehalte geprikt. Dit is het hemaglobine gehalte, een onderdeel van de rode bloedcellen dat zuurstof door ons lichaam vervoert. Normaal gesproken is je hb voor een zwangerschap ongeveer 7,5 mmol/l en daalt dit tot 6,5. Bij mij was het tijdens mijn eerste zwangerschap minder dan 4!

Wat zijn de verschijnselen van ijzertekort als je zwanger bent?

Bij mij uitte het ijzertekort zich vooral in duizeligheid en vermoeidheid. In combinatie met een lage bloeddruk zorgde het er voor dat ik meerdere keren tijdens mijn zwangerschap uit het niets van mijn stokje ging. Zoals in de rij op Schiphol. Ik werd wakker met een stewardess die mijn benen in de lucht hield, een rare gewaarwording die je niet snel meer vergeet.

Maar er zijn veel meer symptomen. Zo kan je hoofdpijn krijgen, bleek zien of snel buiten adem zijn. Ook kan je last krijgen van bovenmatig veel spierpijn, rusteloze benen en hartkloppingen.

Kleertjes.com korting banner

Wat kunnen de gevolgen zijn van een tekort aan ijzer?

Door een tekort aan ijzer kan bloedarmoede ontstaan. Veel mensen verwarren ijzertekort en bloedarmoede sowieso al met elkaar, en denken dat het hetzelfde is. Maar dit is niet het geval.
Pas bij een ernstig tekort aan ijzer spreken we van bloedarmoede! Hierdoor raakt de ijzervoorraad in je lichaam uitgeput, en houdt de productie van hemoglobine zelfs helemaal op.

ijzer tabletten banner

Wat kan je doen aan ijzertekort tijdens de zwangerschap?

Het meeste ijzer kan je halen uit voeding. Vitamine C stimuleert de opname van ijzer. Drink dus bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap bij je voeding. Dranken die de ijzeropname remmen zijn thee, zuivelrijke dranken en koffie. Het is dus af te raden om deze dranken te drinken tijden het eten.

Ook is het aan te raden om ijzerrijk voedsel te eten tijdens je zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan groene bladgroenten, zoals spinazie. Ook broccoli bevat veel ijzer. Vlees, vis, schaaldieren, kip en eieren zijn ook een goede bron van ijzer. Net als peulvruchten, noten en appelstroop.

IJzertabletten of aan het infuus

Als de verloskundige een te laag ijzer constateert zal je waarschijnlijk dit soort ijzertabletten voorgeschreven krijgen. Misschien in combinatie met een ijzerhoudende drank. De bedoeling is natuurlijk om je ijzergehalte weer op te krikken voor de bevalling in zicht is. IJzertabletten kunnen helaas wel vervelende bijwerkingen hebben, zoals diarree en zwarte ontlasting. Gelukkig is dit onschuldig.

Bij mij is het tijdens de zwangerschap dus niet gelukt om mijn ijzer op peil te krijgen. Omdat Yinthe te vroeg werd geboren en ik behoorlijk wat bloed verloor tijdens de bevalling werkte dit niet echt in mijn voordeel.
elixer floradix
Achteraf ben ik veel te lang met mijn klachten door blijven lopen. Toen Yinthe een jaar of twee was werd ik zelfs zo moe dat ik mijn ogen amper open kon houden. Ik zag constant sterretjes en was vaak duizelig. En ik zag er uit als een wandelend spook. Toen bleek dat mijn ijzer nog steeds veel te laag was ben ik uiteindelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Hier heb ik een maagonderzoek gehad om te kijken of er geen interne bloeding was. Dit was gelukkig niet het geval. Vlak daarna kreeg ik een infuus met een zak ijzer. En sindsdien is het goed.

Mijn hb-gehalte is nu nog netjes 7,1 en ik hoop dat dit zo blijft. Omdat bij mij de ijzertabletten dus niet aanslaan mag ik weer aan het infuus mocht dit nodig zijn. Dat is een geruststellende gedachte.

De moraal van het verhaal: loop niet te lang door met ijzertekort tijdens de zwangerschap, maar ook zeker niet met ijzertekort ná de zwangerschap. Je kunt je er echt heel belabberd door voelen, terwijl het dus vrij ‘simpel’ opgelost kan worden.

davitamon mamavitaal banner
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!