“babydeals
Overig

Wat is een goed kinderstoeltje voor de autovakantie?

Autostoeltjes, voor sommige ouders blijft het een puzzel. Welk stoeltje moet je hebben voor welke leeftijd? Is mijn kindje al groot genoeg voor de volgende maat stoel? En het in en uit de auto halen is voor de meesten ook geen pretje. Als je er dan ook nog voor kiest om met de auto op vakantie te gaan kan dit een extra reden zijn om nog eens goed naar je autostoeltje te kijken. Wat is een goed kinderstoeltje voor een autovakantie?

babykleding hema banner

Waar moet je op letten met een kinderstoeltje voor een autovakantie?

Behalve alle ‘normale’ regels waar je op moet letten komt er bij een autostoeltje voor op vakantie nog wel wat extra’s kijken. Het is je waarschijnlijk wel bekend dat stoeltjes per gewicht in categorieën worden ingedeeld.

  • Groep 0+: Van 0 tot 13 kilo. Stoeltjes voor de allerkleinsten, dus vanaf de geboorte. Deze stoeltjes worden altijd tegen de rijrichting in geplaatst. Dit om voldoende steun te geven aan hoofd en nek bij een frontale botsing. Het is heel belangrijk je kindje pas in een grotere stoel te plaatsen als het echt zwaarder is dan 13 kilo, óf te groot wordt, dus als het hoofdje boven de zitschaal uit steekt.

    Deze stoelen worden vaak met een gordel vast gezet, maar tegenwoordig is ook een speciaal klik systeem populair. Bijvoorbeeld een Isofix.

  • Groep I: Van 9 tot 18 kilo. Deze stoeltjes worden meestal met de rijrichting mee geplaatst en zijn voorzien van hun eigen gordelsysteem.
  • Groep II: Van 15 tot 25 kilo.
  • Groep III: Van 22 tot 36 kilo. Deze laatste twee groepen worden meestal samengevoegd. De stoelen bestaan vaak uit een losse zitverhoger en een rugleuning. Zit je kindje nog in de groep II fase? Dan zit je kind in de complete stoel. Deze zet je meestal gewoon vast met de 3-punts gordel van je eigen auto. Zodra je kindje die stoel ontgroeit kan je de rugleuning weg halen en gebruik je nog enkel de zitverhoger.

Maar waar moet je dan nog extra op letten als je op vakantie gaat? Nou, bijvoorbeeld het comfort. Ga je naar een warm land? Let er dan op dat je stoel niet van ‘zweetstof’ is gemaakt. Of dat je er een speciale hoes in kan plaatsen die beter absorbeert, bijvoorbeeld van badstof. Je kindje moet uren in de stoel zitten (of liggen, als hij nog klein is).

Zelf wil je ook lekker zitten, dus je kindje ook. Let er op dat je kindje goed blijft zitten als hij in slaap valt. Zakt zijn hoofd niet helemaal scheef? Het is ook een optie om een nekkussentje te kopen, zodat je kindje in een fijne houding blijft zitten. Denk ook aan zonneschermpjes.

Luierspamp 50p plein banner

Welke regels zijn er in Europa ten aanzien van autostoeltjes?

De regels die in Nederland voor autostoeltjes gelden zijn Europese richtlijnen. Deze gelden dus ook in de andere landen van de Europese Unie
Houdt er wel rekening mee dat in sommige landen kinderen tot een lengte van 1,50 meter in een stoeltje moeten, terwijl dit in Nederland tot 1,35 meter is. Dit geldt bijvoorbeeld in Duitsland, Italië en Oostenrijk!

Ook leeftijdsgrenzen kunnen per land verschillen, en het plaatsen van een autostoeltje op de voorstoel mag ook niet overal. Check dus vooraf goed wat in het land van jouw vakantiebestemming (en de landen die je doorkruist) de regels zijn.

Ga je een auto huren? Informeer dan ook goed wat voor autostoeltjes ze aanbieden en of dit goedgekeurde stoeltjes zijn. Als je met het vliegtuig reist en op de plaats van bestemming een auto hebt gehuurd mag je meestal je autostoeltje zelf meenemen in het vliegtuig! Informeer hierover bij je vliegmaatschappij wat de regels zijn.

Wat is een goed kinderstoeltje voor een autovakantie?

Het goed kinderstoeltje is dus het stoeltje waar je kind het beste in past en het veiligst in zit. Let op het gewicht van je kind en pas daar de stoel op aan. Let op de houding van je kind en houdt rekening met de reistijden. Hier op Auto-onderdelen24.nl kan je online de perfecte kinderstoel kopen voor de autovakantie. Je vindt het meeste uitgebreide assortiment kinderstoeltjes voor de beste prijs, duidelijk per categorie ingedeeld.

Lees je dus even goed in voor je op vakantie gaat. Aan welke regels moet je kinderstoeltje voldoen in het land waar je naartoe gaat? En wat vind jij belangrijk behalve natuurlijk de veiligheid van je kindje? Met deze dingen in je achterhoofd ga je ongetwijfeld een goed kinderstoeltje voor een autovakantie vinden.

Lees ook: Waar moet je op letten bij autostoeltjes op vakantie?

lAlles voor je baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!