luieraanbiedingen header
Peuter

Tips om een peuter bezig te houden tijdens een lange autorit op vakantie

We staan allemaal weer te popelen om op vakantie te gaan of we zijn net geweest. Na twee jaar in “Tuinesie” of “Balkonia” gaan veel gezinnen weer naar het buitenland op vakantie. En met de rijen op Schiphol is de kans best groot dat je ervoor kiest om de auto te pakken. Maar met kleine kinderen achterin kan dat best een uitdaging zijn. Hoe houd je een peuter bezig tijdens een lange autorit?

Waarom met de auto op vakantie?

Voor ons staat er dit jaar ook een autovakantie op de planning. We gaan naar Italië, het Gardameer, ongeveer 1300 kilometer met een 5-jarige en een 2-jarige dame op de achterbank. Met Yinthe, onze oudste, zijn we al vaker op vakantie geweest met de auto. Naar Oostenrijk, Tsjechië en Zweden. Voor Myrah wordt het de eerste keer lang in de auto zitten. Dus we zijn erg benieuwd hoe dat gaat.

Gelukkig zijn er veel voordelen als je met kleine kinderen met de auto op vakantie gaat:

 1. Je kunt veel meer meenemen!

  Als je met het vliegtuig gaat zit je vast aan kilo’s, koffers en afmetingen. Maar met de auto kan je helemaal zelf weten wat je meeneemt! Wij hebben een behoorlijk grote auto en ik weet nu al dat ik veel te veel mee ga nemen, maar ach, de ruimte is er, dus waarom niet?




 2. Stoppen wanneer je wilt

  Zijn de kinderen het zat? Dan kan je prima even stoppen, al is het maar voor 10 minuten. Met een vliegtuig wordt dat toch echt iets ingewikkelder.

 3. Geen haast

  Natuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn. Maar je hoeft niet op tijd in te checken, je koffers af te geven of door de douane. Dus doe je horloge af en “go with the flow”!

 4. Je kunt zoveel eten meenemen als je maar wil

  Ideaal, want hongerige kinderen zijn vaak niet erg gezellig.

 5. Niemand (behalve jullie) heeft last van de kinderen

  In een vliegtuig kan je je al snel opgelaten voelen als je peuter vervelend doet, gaat huilen of een driftbui krijgt. Maar in jullie auto zit niemand anders dan jullie zelf! Dus kan je die driftbui van je peuter gewoon laten gebeuren, niemand die het hoort of ziet.

top 5 beste babyfoons banner

8 Tips om een peuter bezig te houden tijdens een lange autorit op vakantie!

Zoals ik het hierboven beschrijf klinkt het allemaal erg rooskleurig. Maar niets is natuurlijk minder waar. Peuters zijn vaak niet goed in stilzitten en dus is een lange rit best een uitdaging. Gelukkig is er heel veel te bedenken om die autorit voor je peuter een stukje leuker te maken.

 1. Schermpjes! Echt, hoe deden onze ouders dat vroeger?

  Ik ben dolblij met de ingebouwde schermpjes die in onze hoofdsteunen zitten. Peppa Big, Bing (en inmiddels ook Bassie & Adriaan) aan en rijden maar. Heb je in ieder geval het eerste uur geen kind aan ze. of gebruik zo’n ipad hoofdsteun houder!

 2. Muziek

  Ook een aanrader. Toen Yinthe een jaar of twee was hebben we ongeveer de hele weg naar Tsjechië kinderliedjes gedraaid en meegezongen. Ze vond het geweldig en ik denk dat ik er Myrah ook heel blij mee maak.

  Al wordt het nu wel een iets gemengde playlist, want twee dagen kinderliedjes wordt ook mij iets te gek. Voor iets grotere kinderen is een (draadloze) koptelefoon ook een uitkomst. Kan je zelf je eigen muziek luisteren. Lees hier vanaf welke leeftijd jouw kind een koptelefoon mag.

 3. Raamstickers

  Gouwe ouwe tip om een peuter bezig te houden tijdens een lange autorit op vakantie. Wij kregen ze als kind al van onze ouders als we op vakantie gingen. Herplakbare raamstickers met boerderijdieren!




 4. Cadeautjes

  Ieder kind is dol op een cadeautje. Koop stiekem wat leuke cadeautjes en geef je kindje er af en toe een. Kies voor spulletjes waar in de auto mee gespeeld kan worden. Zoals een pop-it, magnetisch tekenbord of een leuk boekje.

 5. Doe een spelletje

  Verwacht niet dat je kindje braaf gaat zitten wachten tot jullie er zijn en geef dus ook wat aandacht. Doe samen een spelletje. Ik zie ik zie wat jij niet ziet is altijd leuk. Of ga blauwe auto’s tellen. Doe een wedstrijdje wie als eerste een …. (vliegtuig, boom, berg, stoplicht, gele auto) ziet.

 6. Autobingo!

  Dit leuke spelletje is te koop, te downloaden of zelf te maken. Simpelweg een paar bingokaarten met allerlei plaatjes van dingen die je onderweg kunt tegenkomen. Je peuter kan afstrepen wat hij ziet en wie het eerst bingo heeft wint! Misschien een leuk moment voor een cadeautje?

 7. Verras je kindje

  Volgens mij wordt iedere peuter blij van een ijsje. Zit je kindje rustig te spelen? Ga juist dan even van de snelweg af om een ijsje te kopen. Zo leer je je peuter meteen dat hij iets zomaar kan krijgen zonder dat hij erom zeurt. Kind blij en hopelijk een wijze les verder.

 8. Stop op leuke plekken langs de snelweg!

  Langs de snelwegen zijn genoeg parkeerplaatsen, maar ook veel kindvriendelijke parkeerplaatsen speciaal voor kinderen! Met speeltuintjes, kindvriendelijke wegrestaurants en nog veel meer. Je peuter kan lekker even uitrazen en daarna (misschien wel moe en klaar voor een dutje) de auto weer in.

Met deze tips komen jullie vast die lange autorit wel door. Nog een kleine tip voor als je peuter net (niet) zindelijk is: neem een potje mee! Zo kan je snel even stoppen en je kind verstopt naast de auto op het potje zetten, scheelt een hoop ongelukjes en onnodige was. Heb jij nog goede tips om je peuter te vermaken tijdens een lange autorit op vakantie?

Lees ook: Babyspeelgoed voor onderweg in de auto!



luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019