“waterwipes
Peuter

Hoe kan je driftbuien bij je peuter voorkomen?

Wanneer jouw kleine baby langzaam groter wordt, wil hij of zij steeds meer ontdekken en steeds meer kunnen. Vanaf het tweede levensjaar kan je lieve peuter soms veranderen in een klein draakje die stampend en huilend voor je staat. Besef dat deze driftbuien bij jouw peuter ook een grote impact hebben op het kind zelf en dat het echt niet alleen komt omdat hij zijn of haar zin niet krijgt. Als je weet waar een driftbui echt vandaan komt, weet je ook hoe je driftbuien bij je peuter kunt voorkomen.

beste babyfoon bol.com

Waarom krijgt je peuter driftbuien?

Ongeveer elke peuter krijgt driftbuien, het zegt dus niets over jouw manier van opvoeden. Peuters voelen de hele dag door verschillende en soms ook heftige emoties. Omdat ze nog zo jong zijn is het voor hen nog lastig om met al deze emoties om te gaan, laat staan te beseffen wat ze betekenen.




Op momenten dat ze het even teveel wordt kunnen ze een driftbui krijgen. Denk bijvoorbeeld aan frustratie omdat ze graag iets willen doen, maar het niet lukt. Of frustratie omdat ze heel graag iets willen en het niet krijgen. Een andere reden is dat ze hun gevoel niet onder woorden kunnen brengen. Een driftbui is daarom een teken dat ze de heftige emoties even niet kunnen verwerken. Bijvoorbeeld door vermoeidheid of een drukke dag met veel indrukken.
extreme driftbuien bij je peuter voorkomen

Een peuter leren met gevoelens omgaan

Kinderen vanaf 2 jaar krijgen steeds meer met gevoelens te maken. Ze gaan en willen steeds meer ontdekken, maar tegelijkertijd vinden ze het ook allemaal heel spannend. Daarnaast leren ze steeds meer dat sommige dingen wel mogen en andere dingen niet. En vooral dat ze soms iets niet mogen wat ze nu juist heel graag willen. Dat is toch hartstikke vervelend? Je kind voelt dan intense boosheid en teleurstelling. Deze gevoelens zijn heel erg nieuw.

Tevens begrijpt een peuter niet waarom hij soms heel veel van zijn vader of moeder houdt en op een ander moment de ouders hele vervelende mensen vindt. Waar komen die gevoelens toch in één keer vandaan? En hoe kan je jezelf onder controle houden?

Dat lukt een klein kind dus niet. Een kind kan zichzelf nog niet bedwingen en daar tonen zij deze nieuwe gevoelens in volle glorie door te schreeuwen, stampen met de voeten en huilen. Boos worden op je kind om dit gedrag is niet de juiste reactie en kan het zelfs verergeren. Je kind weet immers ook niet wat die anders moet doen. Lees hier meer tips hoe je kan omgaan met dit druk gedrag van een peuter.

kleertjes sale 70

Jouw taak als ouders is om je peuter te leren omgaan met deze gevoelens. De eerste stap: zorgen dat je kind weer rustig wordt. Benoem als eerste de gevoelens die je ziet bij je kind, geef aan wat niet helpt en vertel vervolgens wat je kind moet doen. Bijvoorbeeld: ‘je bent boos en verdrietig omdat je de snoepjes niet krijgt, maar die ga je niet krijgen door te gillen. Haal maar even een paar keer adem, je hebt al ander snoep dat ook heel lekker is.’

Meer tips? Lees onze blog: Driftbuien van een dreumes, hoe ga je ermee om?

Tips hoe je driftbuien bij een peuter kunt voorkomen

Onderstaande tips kunnen helpen om driftbuien bij je peuter in bepaalde situaties te voorkomen. Toch kun je er wel vanuit gaan dat hij heus nog weleens driftig wordt. Dat hoort nu eenmaal bij een beetje temperament.

  1. Afleiden

    Als je merkt dat er een driftbui in aantocht is, leid je kind dan af of zorg dat je kind wat te doen heeft. Je peuter even apart nemen en uit de situatie halen werkt ook vaak goed.

  2. Stel al zeer snel duidelijke regels op

    Je peuter weet dan veel beter wat hij of zij kan verwachten. Kinderen van ouders met duidelijke regels hebben minder vaak driftbuien omdat ze weten dat het geen zin heeft. Een voorbeeld van een regel is bijvoorbeeld maar 1 snoepje per dag en niet meer.

  3. Blijf consequent

    Nee is nee en je kind kan op de grond gaan liggen en alles bij elkaar gillen, je blijft bij je standpunt. Leg uit waarom iets niet mag en blijf vooral rustig. Word niet boos op je kind want dat verergert de driftbui. En nog belangrijker: geef niet toe. Als je toe gaat geven gaat je kind denken dat zijn driftbui beloond wordt.

  4. Wil je naast het voorkomen van driftbuien bij je peuter nog andere misschien wat minder gebruikelijke tips over opvoeden? Kijk eens naar dit boek met opvoedtips.

  5. Regelmaat

    Breng een duidelijke regelmaat en routine in het leven van je kleintje. Probeer dus op vaste tijden te eten en begin op dezelfde tijd met het slaapritueel. Een goede structuur doet wonderen voor het gedrag van je kind.

  6. Stel regels op

    Maar zorg er wel voor dat deze passen bij de leeftijd van je peuter. Als regel stellen dat je kind lang aan tafel moet blijven zitten na het eten is bijvoorbeeld onrealistisch. Peuters kunnen nu eenmaal niet lang stilzitten.

  7. Ben vrijgevig met complimenten

    Soms vergeten ouders om goed gedrag te belonen. Is je peuter rustig geweest in de auto, of heb je de supermarkt overleeft zonder gejengel? Geef je kind dan een compliment en laat goed merken hoe trots je op je kind bent. Belonen hoeft overigens niet met snoep gedaan te worden. Een kind heeft meer aan je waardering en liefde.

  8. Geef niet gelijk antwoord

    Als de kleine iets vraagt denk dan eerst even na voordat je antwoord geeft. Zo maak je een zorgvuldige afweging en is het makkelijker om bij je besluit te blijven. Is hij of zij het zichtbaar niet met je eens, negeer dan de uitspatting of driftbui. Je kunt dit ook best aangeven: ‘Ik zie dat je boos wordt, maar ik ga mijn antwoord niet veranderen. Ik ga je gedrag nu negeren tot je weer rustig bent.’



de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019