deonlinedrogist zwitsal header
Baby

Driftbuien van een dreumes, hoe ga je ermee om?

Je kind is natuurlijk de allerleukste en liefste maar soms kan dat in één keer veranderen. Wanneer je kleine ukkepuk 1 jaar is geworden kunnen er al kleine driftbuien ontstaan. Driftbuien bij peuters tussen 2 en 3 jaar komen ook regelmatig voor. Dit wordt ook wel de ‘peuterpubertijd’ genoemd en is heel normaal. Vanaf de 3 jaar wordt het steeds minder, maar misschien dat het eerder kan afnemen. Dat is afhankelijk van de manier waarop jij als ouder reageert op een driftbui. Lees hier hoe je kunt omgaan met driftbuien van een dreumes.

luierkorting op pampers banner

Waarom krijgt een dreumes een driftbui?

Een dreumes is een kind dat tussen de 1 en 2 jaar oud is. In deze periode gaat je kind steeds meer ontdekken en wil hij of zij ook steeds meer onafhankelijk worden. Het probleem is alleen dat op deze jonge leeftijd je dreumes nog niet alles kan wat hij of zij graag zou willen. Het gevolg is dat je kind gefrustreerd raakt en een driftbui krijgt. Hoe extraverter je kind is, hoe meer driftbuien je kunt verwachten. Een kleine dreumes zit volop in de emotionele ontwikkeling.

Een driftbui is een manier om met emoties van woede, boosheid, vermoeidheid, teleurstelling en frustratie om te gaan. Je kind ervaart op het moment van een driftbui dus heftige emoties en weet niet zo goed hoe hij of zij hiermee om moet gaan. Een driftbui is dus eigenlijk nooit de bedoeling.
driftbuien van een dreumes

Een driftbui is oké

Wat nooit helpt is zelf boos worden wanneer je kind een driftbui heeft, dan versterk je het alleen maar. Bedenk dus goed dat driftbuien van een dreumes horen bij de emotionele ontwikkeling en dat het oké is om er één te hebben. Stel grenzen op voor je kind, maar geef geen straf.

Omgaan met driftbuien van een dreumes

Een dreumes is nog iets te jong om te begrijpen waarom het een driftbui krijgt. Het heeft daarom geen zin om je dreumes apart te zetten, te straffen of te negeren wanneer hij of zij een driftbui heeft.

Zeker apart zetten kan voor een dreumes ontzettend eng zijn. Je kind begrijpt niet waarom hij of zij apart wordt gezet. Het enige wat je kind voelt is dat jij hem of haar verlaten hebt en daar wordt je kind heel angstig van.
Probeer daarom eerst je kind rustig vast te pakken en op schoot te zetten of op de bank totdat de bui over is.
driftbuien door vermoeidheid

Driftbuien bij peuters

Peuters zijn kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Wanneer je kind deze leeftijd heeft, kan je kind meer begrijpen. Tevens kunnen driftbuien dan een schreeuw zijn om aandacht, boosheid of frustratie zijn, maar het kan ook zijn dat je peuter een driftbui krijgt omdat hij zijn zin niet krijgt. Aangezien je jouw kind op die leeftijd meer duidelijk kunt maken, is er een andere aanpak nodig. Probeer sowieso het volgende:

 1. Blijf altijd rustig:

  Als je kind een driftbui heeft is het belangrijk om rustig te blijven. Vaak is een driftbui een uiting van woede en tevens hoort het bij de ontwikkeling. Je kind doet het dus niet altijd expres.

 2. Kies 1 aanpak en houd daaraan vast:

  Je kunt ervoor kiezen om een driftbui te negeren, het gevoel te benoemen of je kind een time-out te geven. Kies 1 methode en houd jezelf hier altijd aan. Ook wanneer je in de supermarkt staat.

 3. Houd het simpel:

  Ga niet met je peuter in discussie en wordt niet boos. Houd het daarnaast simpel en duidelijk.

 4. Maak een plekje waar je kind boos kan zijn:

  Bij peuters is het belangrijk dat ze leren omgaan met hun woede. Om dit te leren kun je een veilige en bekende plek maken waar je kind even kan ‘uitrazen’. Dit kan bijvoorbeeld een hoekje zijn in de woonkamer met kussens om op te slaan.

  Zorg er wel voor dat het duidelijk is dat het geen strafplek is, maar een plek waar je kind ‘lekker boos mag zijn’. Na een minuutje kun je gaan kijken of je kind nog boos is of niet. Je blijft dus niet bij je kind. Merk je dat je kind nog niet over de woede heen is, dan zeg je: ‘je bent nog boos, ik kom straks nog wel even terug’.

 5. Geef je kind niet te veel aandacht:

  Zorg er altijd voor dat de driftbui niet te veel aandacht krijgt, want dan kan het averechts werken. Als je kind is afgekoeld is het voorbij en kom je er niet meer op terug.

coolblue beste babyfoon banner

Extreme driftbuien peuter

Soms kan het voorkomen dat er geen land te bezeilen is met je kind door de driftbuien. Een goede aanpak is dan simpelweg negeren. Doe dus net alsof je niets ziet of hoort en geef je kind pas aandacht als de bui over is. Probeer dit eerst thuis uit, dat is iets makkelijker dan het voor het eerst proberen in een volle supermarkt. Zo kan je ook bekijken of het werkt.

Het is belangrijk dat je het echt blijft volhouden totdat de bui over is. Dit kan soms wel minuten duren. Merk je dat dit succesvol is, dan kun je het ook elders proberen.

Driftbuien van een dreumes of peuter: Wat doe jij als je kind in de supermarkt te keer gaat? Meer informatie lees dit boek over opvoeden van een peuter.

Time-out methode

Weet je van jezelf dat het je niet gaat lukken om je kind te negeren, of vind je deze aanpak simpelweg te lomp? Kies dan voor de time-out methode. Let er wel op dat dit pas kan bij een peuter, niet bij een kind van 1 jaar. Bij een driftbui haal je jouw kind letterlijk uit de situatie waarin hij of zij zich bevindt. Je zet je kind dus apart of je haalt je kind uit het spel.

Blijf rustig en ga niet in discussie. Door een time-out te geven leert je kind dat wanneer hij of zij iets fout doet, ze niet meer door mogen gaan met waar ze mee bezig waren. Een time-out kan 3 of 4 minuten duren. Leg kort even uit waarom je kind een time-out krijgt. Mocht je kind iets stuk gemaakt hebben, betrek je kind dan bij het opruimen. Zo ziet je kind wat de gevolgen zijn van dingen kapot maken.

Heb je zelf nog ideeën en tips hoe je omgaat met driftbuien van een dreumes of peuter? Laat het ons weten zodat ook andere moeders jouw methode kunnen uitproberen.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!