sale kleertjes header
Peuter

Je kind of dreumes wilt niet slapen

Slapen behoort eigenlijk een moment van rust te zijn, maar sommige kinderen zien dat heel anders. Het probleem van het kind of de dreumes wilt niet slapen komt geregeld voor. De oorzaken van slaapproblemen zijn niet altijd duidelijk, maar gelukkig zijn er wel een aantal methodes die je als ouder kunt toepassen om je nachtrust weer terug te krijgen. Lees hier alles over de redenen waarom je kind niet wilt slapen en wat je kunt doen om dit aan te pakken.

beste babyfoon bol.com

Dreumes wilt niet slapen, de oorzaken

Kinderen rond de 1 jaar hebben vaak last van verlatingsangst. Dit houdt in dat ze het moeilijk vinden om afscheid te nemen van hun ouders. Dat is natuurlijk niet zo gek, je kind wil graag bij je zijn.

Vanaf de 2 jaar kunnen er andere oorzaken optreden. Je kind ontwikkelt snel en maakt dagelijks steeds meer mee. Door de opwinding van de dag kan het mogelijk zijn dat je kind niet goed in slaap komt en veel liever nog meer ontdekt.

Als je vaak toegeeft en je kind telkens uit bed haalt, kan het ook een gewoonte gaan worden dat je kind eerst nog een paar keer uit bed mag komen voordat hij of zij weer gaat slapen. Het is beter om dit laatste te voorkomen, een gewoonte afleren is namelijk erg lastig.
baby wil niet slapen 10 maanden

Begin met regelmaat en structuur

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het aanbrengen van een goede structuur in het dagelijks leven. Kinderen hebben deze structuur en regelmaat nodig voor houvast en veiligheid. Probeer ook overdag een afwisseling te houden tussen activiteiten en rust. Een overprikkeld kind kan vaak slecht in slaap komen. Laat elke dag van de week ongeveer hetzelfde verlopen. Dus opstaan, eten, slapen en spelen op vaste momenten van de dag.

Zorg er ook voor dat jouw gedrag voorspelbaar en duidelijk is. Stel duidelijk grenzen op en ben hierin consequent. Zeker als het om het slapen gaat. Als je wisselend gedrag gaat vertonen, bijvoorbeeld de ene keer je kind wel uit bed halen en de andere keer niet, blijft je dreumes je grenzen verkennen omdat hij of zij niet precies weet wat deze nu zijn.

babyvoeding laag geprijsd banner

Vast slaapritueel

Naast regelmaat en voorspelbaarheid overdag, doet een vast slaapritueel ook wonderen. Ga het uur voordat je kind naar bed moet, niet intensief met hem spelen, want dat zorgt er juist voor dat je kind meer energie krijgt. Houd het dus rustig en bereid je kind voor op het slapen.

Een gebruikelijk slaapritueel is: luier verschonen, pyjama aan, tanden poetsen, naar bed brengen, verhaaltje voorlezen, nachtlampje aandoen, liedje zingen (optioneel) een kus geven en weggaan.

Lees hier meer over de 10 minuten regel bij baby’s

Methodes om je kind te laten slapen en doorslapen

Er zijn diverse methodes die je kunt inzetten bij een dreumes wilt niet slapen. Voordat je deze probeert is één ding heel belangrijk: consequent zijn. Verwacht niet dat je kind na 1 keer al meteen slaapt. Vaak doe je er meerdere nachten over en soms wel een week of meerdere weken. Onderstaand 2 bekende methodes:

  1. Wekker-methode

    Je brengt je kind na het slaapritueel naar bed en je komt om de zoveel tijd even terug om te kijken. Dit is een goede methode om de verlatingsangst aan te pakken. Hieronder de stappen:

    1. Je brengt je dreumes naar bed en zegt tegen hem dat je over 5 minuten weer komt kijken.
    2. Na 5 minuten ga je kijken. Is je kind aan het huilen dan troost je kort zonder hem of haar uit bed te halen. Ga verder niet in op vragen of verhaaltjes. Houd het kort en zeg dat je over 7 minuten weer komt kijken.
    3. Na 7 minuten ga je weer kijken, herhaal je de genoemde handelingen en zeg je tegen je kind (als je kindje nog wakker is) dat je over 10 minuten weer komt kijken. Dit herhaal je totdat je kind in slaap valt.

    Bij de avonden erna maakt je de tussen pauzes steeds wat langer. Je begint bijvoorbeeld met 5 minuten, dan 10 en vervolgens 15 minuten. Zorg er wel voor dat je de eerste keer dat je wegblijft niet langer dan 20 minuten maakt. Zeker niet wanneer je kind aan het huilen is.

  2. Stap-voor-stap methode wanneer peuter niet wilt slapen in eigen bed

    Wilt je peuter niet alleen slapen in eigen bed, dan is dat vaak omdat ze het eng vinden. Je kunt dit proberen aan te pakken met de stap-voor-stap methode. Het helpt ook bij andere “dreumes wilt niet slapen” problemen.
    De stappen:

    • De eerste avond ga je naast het bedje zitten totdat je kind in slaap valt.
    • De tweede avond ga je iets verder van het bedje af zitten.
    • En de derde avond ga je nog verder van het bedje af zitten.
    • De vierde avond laat je de deur open en ga je boven wat huishoudelijke klusjes doen. Of in ieder geval iets wat zacht geluid maakt (was opvouwen bijvoorbeeld) zodat je kind je wel kan horen en weet dat je in de buurt bent, maar wel in slaap kan vallen.

    Belangrijk is dat je tijdens alle avonden, niet met je kind gaat praten. Het moet muisstil zijn.

    Actuele aanbiedingen bij onze partners:
    folder prenatal
    folder hema
    folder deonlinedrogist
    folder kleertjes
    folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019