luieraanbiedingen header
Peuter

Wat te doen als een peuter gif heeft gedronken?

We weten allemaal dat we schoonmaakmiddelen op een goed afgesloten plek moeten bewaren. In de bovenste kast, of achter slot en grendel. Maar we weten ook dat we allemaal maar mensen zijn en dat er dus soms iets goed fout kan gaan. Wat moet je doen als je peuter gif heeft gedronken omdat hij toch bij het schoonmaakmiddel kon en een slok heeft genomen? Of bij een andere giftige stof of product?

banner vitamine-D kind

Waar moet je giftige producten bewaren?

Tegenwoordig bestaan er allerlei handige snufjes om de kasten en lades dicht te kunnen doen. En dan op zo’n manier dat jouw handige peuter hem niet open krijgt. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om schoonmaakmiddelen en andere giftige stoffen in de bovenkastjes van de keuken te bewaren. Dan weet je zeker dat je peuter er niet bij kan.

Helaas is schoonmaakmiddel niet het enige waar je kind goed ziek van kan worden, ook dingen die in het wild groeien, denk aan besjes of paddenstoelen. Deze zijn niet altijd even gezond en veilig. En ook medicatie kan heel gevaarlijk zijn, zelfs jouw strip met anticonceptiepillen die los in de badkamer naast je tandenborstel ligt (bij mij tenminste).




Welke producten kunnen giftig zijn voor je peuter?

Uiteraard weet je echt wel wat niet en wel goed is voor je peuter. Je weet dat je hem geen slok bleekmiddel moet geven, of een hapje van je nagellak. Maar toch zetten we even op een rijtje bij welke producten je sowieso de huisarts moet bellen als je kindje deze binnen heeft gekregen.

  1. Alcohol en tabak

    Dus een paar slokken sterke drank uit een glas dat er nog stond van het feestje van gisteren, maar ook nagellak remover, parfum en sigarettenas.

  2. Schoonmaakmiddelen

    Eigenlijk alles wat je in huis hebt, van wasmiddel en wasverzachter tot vaatwasblokjes of afwasmiddel. Maar ook allesreiniger, glasreiniger of je o zo geliefde Dasty.

  3. Bijtende stoffen

    Vaak te vinden in de garage van papa: terpentine, wasbenzine, producten met ammoniak.

  4. Medicijnen

    Anticonceptiepillen, medicatie, paracetamol en eigenlijk gewoon alle tabletten. Maar ook vloeibare medicatie zoals drankjes of druppels.

  5. Planten of giftig eten

    Alles wat zomaar in het wild groeit is niet even gezond. Die rode besjes die er zo lekker uitzagen blijken helemaal niet eetbaar te zijn. Maar ook onkruid, bloemen, paddenstoelen en zelfs verschillende kamerplanten kunnen giftig zijn!

babyvoeding laag geprijsd banner

Wat moet je doen als je peuter gif heeft gedronken?

Het is natuurlijk een klein beetje afhankelijk van hoe en wat. Nam jouw peuter een mini slokje uit zijn bellenblaas? Dan is dat niet direct dodelijk en hoef je geen 112 te bellen.

Maar bij de meeste gifsoorten moet je snel actie ondernemen en dus direct de huisarts of huisartsenpost bellen. Ga nooit zomaar je kind water geven of proberen je kind te laten overgeven als je niet weet wat de arts daarvan vindt.

Vertel daarom duidelijk wat je kind binnen heeft gekregen (als je dat weet natuurlijk) het liefst met de verpakking binnen handbereik. Is jouw peuter buiten bewustzijn? Bel dan direct 112 en leg hem op zijn zij, als hij moet braken kan hij er dan niet in stikken.

Veel voorkomende symptomen bij het drinken van gif

Let op of je de volgende symptomen ziet bij je peuter als je vermoed dat hij gif heeft gedronken:

  • een rode huid;
  • blaasjes of blaren op lippen of huid of in de mond.
  • Heeft je peuter ademhalingsproblemen, bloedingen of pijn in zijn buik?
  • Ook kan hij zijn bewustzijn verliezen of een algemeen zieke indruk maken.



De drie meest voorkomende dingen om te doen als je peuter gif heeft gedronken!

Vaak zal de huisarts je een van deze drie mogelijkheden adviseren. Braken, water drinken of iets anders te eten geven. Het ligt er wel aan wat je peuter binnen heeft gekregen en ook hoeveel. Maar in het algemeen zijn dit de richtlijnen.

  1. Braken

    Als je kindje medicijnen, alcohol of producten met alcohol, tabaksresten, planten of giftig eten binnen heeft gekregen, is braken vaak de beste eerste oplossing.

    Kan je kindje dit nog niet zelf of op commando? Dan zal je een handje moeten helpen. Steek je vinger in de keel van je kindje, nadat je de resten uit de mond hebt gehaald met een zakdoek of schone vinger. Een andere manier is het uiteinde van een lepel achter op de tong van je peuter leggen en voorzichtig heen en weer bewegen.

  2. Iets anders te eten geven

    Als je peuter bijvoorbeeld een beetje schoonmaakmiddel binnen heeft gekregen, of alcohol of producten met alcohol. Geef dan iets vets te eten, bijvoorbeeld wat mayo, boter of olie. Of een grote koek. Dit helpt tegen de vieze smaak en gaat het schuimen (van bijvoorbeeld bellenblaas) tegen.

  3. Water

    Heeft je peuter alcohol of producten met alcohol, tabaksresten, schoonmaakmiddel of een bijtende stof (ZONDER petroleum) binnengekregen. Dan is het advies vaak om eerst te spoelen met water en pas daarna een slokje te geven.

BELANGRIJK: Voordat je deze adviezen gaat opvolgen, bel je dus altijd eerst de huisarts, huisartsenpost of 112!

Wil je zeker weten dat je altijd weet wat je moet doen? Doe eerst jouw kastjes op slot en bewaar gevaarlijke dingen achter slot en grendel. Maar als back-up kan je gifkaarten bestellen. Bewaar ze bijvoorbeeld aan de binnenkant van je keukenkastje. Zo kan je altijd kijken wat de beste oplossing is, als je peuter toch per ongeluk gif heeft gedronken.

Lees ook: Je huis babyproof maken! Checklist per kamer!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019