sale kleertjes header
Baby

Is een dekbed voor een baby of peuter veilig om te gebruiken?

Slapen is belangrijk. Zowel voor je baby of peuter als voor jou. In je slaap verwerkt je kindje de indrukken van de dag. Maar het is wel belangrijk dat dat slapen op een veilige plek gedaan wordt. Zonder kans op verstikking, oververhitting of andere rampscenario’s. Maar hoe voorkom je die? Is bijvoorbeeld het gebruik van een dekbed voor een baby veilig?

beste babyfoon bol.com

Waarom is een dekbed voor de baby niet veilig?

Zelf slaap je waarschijnlijk heerlijk onder je dekbed. Misschien heb je wel zo’n fijn hoteldekbed, waar je helemaal in weg kunt kruipen. Zo’n heerlijke zware, die aan alle kanten over je bed heen valt. Zeker in een koude winternacht is dat lekker behaaglijk.

Maar dit geldt niet voor baby’s. Bij kleine kinderen moet je juist oppassen dat ze het niet te warm krijgen. Als jij het warm hebt steek je gewoon even je been onder het dekbed vandaan, of doe je je arm er boven. Tot je het weer iets kouder hebt en dan kruip je er weer lekker helemaal in. Baby’s doen dat niet, die zijn afhankelijk van hoe jij ze toe dekt.

Dat toedekken moet je bij een baby dus niet met een dekbed doen. Dekbedjes kan je namelijk niet goed strak instoppen, zoals dat bij een deken met een laken wel kan. Als je kindje woelt en beweegt tijdens het slapen zal het dekbedje snel los komen te liggen. Jouw kindje kan hierdoor onder het dekbedje terecht komen. Of zelfs verstrikt raken in de dekbedhoes.
De kans op wiegendood neemt toe als je baby met zijn hoofd onder de dekens terecht komt. Ook zijn dekbedden vaak te warm, waardoor de kans op warmtestuwing groter wordt en je kindje oververhit kan raken. Lees hier meer tips over veilig slapen!

banner babypark sale

Wanneer is het veilig om een dekbed voor je peuter of kind te gebruiken?

Bij kleine baby’s wordt het gebruik van een dekbed dus ten zeerste afgeraden. Maar naarmate je kindje groter wordt kan je hier wel mee beginnen. Als je kindje zo’n twee jaar oud is wordt het veilig om een dekbed aan te schaffen. Je baby is inmiddels een peuter, hij kan prima zelf onder de dekens vandaan komen.

Misschien is hij inmiddels ook we toe aan een ‘groot’ bed. Een peuterbed is een hele mooie tussenoplossing. Je kindje heeft niet meteen een reusachtig bed, waar hij zich misschien wat verloren in voelt. Een peuterbed is eigenlijk gewoon een groot bed, in een iets kleiner formaat. Er zijn ook meegroeibedden, zodat je niet over een paar jaar weer een nieuw bed aan hoeft te schaffen.

aerosleep babymatras veilig slapen

Bij een peuterbed hoort ook een dekbed zoals deze. Er zijn heel veel verschillende dekbedden te koop in verschillende materialen. En ook wat betreft de dekbedovertrekken kun je je lol op. Kijk hier maar eens! Ga je voor lief en schattig met hartjes of eenhoorns? Of kies je voor een stoere zwart witte print? Vanaf deze leeftijd kan je er ook voor kiezen om je kindje een kussen te geven.
Waar op letten bij het kopen dekbed voor peuter

Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed voor je peuter?

Het belangrijkste bij de aanschaf van een dekbed voor je peuter is de maat. Zorg ervoor dat het peuterdekbed dezelfde maat heeft als het bed. En dat het dekbed goed in het dekbedovertrek past. Het is helemaal fijn als het dekbedovertrek een instopstrook heeft, zo kan je hem goed vastleggen onder het matras. Qua materiaal valt er een hele hoop te kiezen.

  • Katoen

    Een populaire materiaalsoort voor dekbedden. Het ademt goed en is goed te wassen. Ook is het relatief goedkoop. Een nadeel kan zijn dat het niet zo goed isoleert. Maar een voordeel is dan wel dat je kindje het niet snel te warm zal krijgen.

  • Dons

    Dit dekbed kan je niet wassen, wat met een peuter vaak niet praktisch is. Je hebt kans dat je kindje nog eens in bed plast als je bezig gaat met zindelijk worden. Ook heeft huisstofmijt alle ruimte in een niet wasbaar dekbed.

  • Synthetisch

    Dit materiaal kan je behoorlijk warm wassen, wat zeker een groot voordeel is. Nadeel hiervan is wel dat het zweterig is, doordat het niet goed ademt. De prijs is hier dan wel weer naar.

Kies bij het opmaken van je babybedje dus niet voor een dekbed. Ook niet als de fabrikant aangeeft dat het dekbed voor de baby veilig is. Neem liever een goed ledikant dekentje met een laken, of laat je baby in een slaapzakje slapen. Ook belangrijk! Lees hier hoe je een babybedje goed opmaakt.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019