“babydeals
Peuter

De overstap van ledikant naar peuterbed, zo pak je dat aan!

Na ongeveer 2 jaar is het bijna zo ver: je kind moet de overstap van ledikant naar peuterbed maken. Soms gaat dit redelijk soepel en heeft je kind er juist zin in. Maar het kan ook voorkomen dat je kind hier niet op zit te wachten. Hoe maak je de overgang van ledikant naar peuterbed zo soepel mogelijk? En waar moet je verder nog aan denken? Je leest het in deze blog.

Loulouka banner 2

Vanaf welke leeftijd slaapt je kind in een groot bed?

Het verschilt natuurlijk een beetje op welke leeftijd je kind de overgang van ledikant naar peuterbed kan maken. Het is eigenlijk belangrijker om te letten op de signalen van je kind, dan te kijken naar de leeftijd. Maar als we de gemiddelden erbij pakken zijn de meeste kinderen klaar om in een groter bed te slapen als ze tussen de 2 en 3 jaar oud zijn.

Signalen dat je kind klaar is voor de overstap van ledikant naar peuterbed!

Het kan zijn dat de overgang naar een groter bed heel soepel verloopt omdat je kind er klaar voor is. Je kind hoeft er dan minder aan te wennen en kan misschien niet wachten om eindelijk in een grote mensen bed te slapen. Voor jou als ouder natuurlijk ideaal.

Je weet of je kind klaar is voor het grote bed als je de volgende signalen ziet:

 • Je kind toont veel interesse in jullie bed. Deze interesse kan je kind tonen door te vragen wanneer hij ook zo’n groot bed krijgt. Of misschien heeft jouw peuter een groot bed gezien bij een vriendje en wil hij er nu ook één. Hier vind je leuke ideeën voor kinderbedden.
 • Jouw peuter probeert vaak uit bed te ontsnappen. Soms probeert een kind te ontsnappen gewoon omdat het kan, dan moet je de matras wat lager zetten. Maar het kan ook zijn dat je kind uit het bedje wilt omdat hij zich wat gevangen voelt tussen die spijlen. Hij wil meer vrijheid en ruimte en dat is het teken dat jouw peuter klaar is voor een groter bed.
 • top 5 beste babyfoons banner
 • Jouw kind is te groot voor het ledikant. Soms heb je eigenlijk geen keus en moet je de overstap van ledikant naar peuterbed wel maken omdat het ledikantje te klein is.
 • Je kan jouw kind alleen laten. Een kleine voorwaarde voor een peuterbed is wel dat je jouw kind alleen kan laten. Want reken er maar op dat die niet braaf in het bedje blijft liggen. Als je een kind hebt die als een orkaan door de kamer gaat, dan is een peuterbed misschien niet zo handig. Weet je kind goed wat de grenzen zijn en kan hij of zij zich aan afspraken houden, dan is je kind wel klaar voor meer vrijheid in de slaapkamer.

Tips om de overgang van ledikant naar peuterbed zo makkelijk mogelijk te maken!

Het is best een verschil, een ledikant ten opzichte van een peuterbed of eenpersoonsbed. Je kind is ongeveer 2 jaar lang gewend om geborgen tussen spijlen te liggen en in één keer komt daar een zee van ruimte. Kinderen kunnen dat de eerste nachten best spannend vinden, ook de kinderen die er klaar voor waren. Het is en blijft even wennen.
Gelukkig kan je als ouder je kind helpen door de overstap van ledikant naar peuterbed soepel te laten verlopen.

 • Koop samen het bed

  Laat je peuter zelf het bed uitkiezen en koop ook samen het beddengoed. Zo gaat je kind het nieuwe bed vanzelf steeds leuker vinden.

 • Maak het knus

  Het nieuwe bed lijkt in het begin heel groot voor je kind, maak het daarom wat knusser door er knuffels en kussens in te leggen. Je kunt ook nog speciale bedhekjes tegen de zijkanten bevestigen.

 • peuterbed met hekje

 • Langzaam laten wennen

  Mocht je kind er nog wat moeite mee hebben, dan kun je jouw peuter er ook langzaam aan laten wennen. Als je de ruimte hebt, kun je het nieuwe bed alvast in de kamer zetten, maar laat je jouw kind nog in het ledikant slapen. Eén van de knuffels mag wel alvast in het nieuwe bed slapen. Na een paar dagen laat je jouw kind in het nieuwe bed slapen, maar blijft het ledikant nog even staan. Als je kind gewend is kan je het ledikant opruimen. Doe dit samen met je kind zodat hij deze periode goed kan afsluiten.

 • Forceer niet

  Forceer je kind niet om in het grote bed te slapen terwijl je kind dat duidelijk eng vindt. Dit werkt namelijk altijd averechts. Moet je kind wel in het bed slapen omdat het bed naar de nieuwe baby moet, dan kan je in het ergste geval nog een nacht of 2 bij je peuter in de kamer slapen. Het gevoel dat jij er bent, zorgt vaak voor voldoende veiligheid.

 • Maak er iets leuks van

  Maak van de overstap van ledikant naar peuterbed iets leuks. Bijvoorbeeld door er echt een mijlpaal van te maken. Hang wat ballonnen en slingers aan het nieuwe bed en als je kind erin heeft geslapen trakteer je op een lekker gebakje of ijsje. Blijf het slapen in het grote bed altijd positief benaderen. Zoals: ‘wat zal jij lekker slapen in je nieuwe grote bed!’ Zeg niet: ‘oh wat eng zeg, slapen in zo’n groot bed’, want dan gaat je kind het ook zien als iets engs. Dat wil je natuurlijk niet.

overgang ledikant naar peuterbed tips

Creëer een veilige omgeving rondom het peuterbed

Heeft je kind de overstap van ledikant naar peuterbed gemaakt? Wat goed! Nu je kind in een groter bed slaapt waar hij makkelijk uit kan stappen, zijn er een paar dingen waarop je kunt letten:

 1. Vaker nachtelijke bezoekjes

  Houd er als eerste rekening mee dat je vaker nachtelijke bezoekjes van je kind kunt verwachten nu hij makkelijk uit bed kan. Je kind doet dit omdat hij niet goed kan wennen aan het nieuwe bed of simpelweg omdat het nu kan. Best leuk zo even naar papa en mama gaan toch? Nou niet voor jullie natuurlijk. Zeker niet als je kind om elk wissewasje naast jullie bed staat.
  Breng je kind in dit geval altijd meteen terug en troost je kind op zijn eigen kamertje. Laat hem of haar niet bij jullie in bed liggen, want dan beloon je het gedrag en gaat je kind het alleen maar vaker doen.

 2. Houd alles in de gaten

  Sommige kinderen gaat slaapwandelen of misschien gaat je kind stiekem de kamer af om de snoeppot te plunderen. In dat geval is het handig als je weet wanneer je kind de kamer verlaat, bijvoorbeeld door een belletje op de deur te bevestigen.

 3. Beperk het speelgoed

  Een slaapkamer vol met speelgoed en een bed waar je makkelijk uit kan. Dat is een combinatie die vraagt om problemen. Je kind wordt namelijk constant verleid om even te gaan spelen. Beperk daarom het speelgoed tot het minimum en zorg ervoor dat je kind niet over iets heen kan struikelen of iets kan pakken waarin hij kan stikken.

 4. Bedenk een goede plek voor het bed

  Is er een harde vloer in de kamer van je kind, zet het bed dan op een zacht tapijt of kleed. Mocht jouw peuter er een keer uitvallen, dan valt hij in ieder geval zacht. Probeer er daarnaast voor te zorgen dat het bed niet naast gordijnen of hangende touwtjes staat. Je weet maar nooit waar je kind in gaat klimmen.

Eenpersoonsbed of peuterbed?

Wanneer je de overstap van ledikant naar peuterbed maakt, kun je het peuterbed ook overslaan en je kind meteen in een klein eenpersoonsbed leggen. Hier kan je kind tot de tienerjaren in blijven slapen. Het nadeel is dat dit bed een slag groter is dan een peuterbed, wat de overstap naar een groter bed misschien iets té groot maakt. Maar goed, je bent dan wel meteen klaar.

Voordeel van een peuterbed is dat het iets meer geborgenheid geeft en je kan er makkelijk van die bedhekjes op plaatsen. Nadeel is dat jouw kind er na een jaartje of 2 weer te groot voor is. De keuze is dus een beetje aan jou en hoe je denkt dat jouw kind gaat reageren op zo’n groot bed.

Hoe heb jij de overstap van ledikant naar peuterbed aangepakt?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!