header banner hema
Baby

Vanishing Twin Syndrome

Heb je wel eens gehoord van het Vanishing Twin Syndrome? Dit komt er in het kort op neer dat een vrouw eigenlijk zwanger is van een tweeling (of meerling) maar dat tijdens de zwangerschap een embryo overlijdt en soort van verdwijnt. Vroeger werd dit bijna nooit opgemerkt, maar dankzij de vroege echo’s van tegenwoordig zijn er steeds meer gevallen bekend. Maar dat niet alleen, er zijn ook mensen die gevolgen ervaren van het vanishing twin syndrome omdat zij eens onderdeel waren van een tweeling.

beste babyfoon bol.com

Wat is het vanishing twin syndrome?

Het vanishing twin syndrome, oftewel ‘verdwenen tweeling syndroom’ houdt in dat één kindje van een tweeling of meerling ‘verdwijnt’ in de baarmoeder door een miskraam. Er waren dus in eerste instantie twee kindjes (of meer), maar uiteindelijk ontwikkelt maar één kindje zich. Het weefsel van de overleden foetus is opgenomen door de andere tweeling, de placenta of door de moeder. Vandaar de naam: ‘vanishing twin’.




In de meeste gevallen vindt het vanishing twin syndrome plaats in het eerste trimester. In dit geval kan het voorkomen dat de moeder niet wist dat ze zwanger was van een tweeling, omdat de vanishing twin al vroeg is overleden.

Maar het kan ook gebeuren in het tweede of derde trimester. De gevolgen zijn dan een stuk heftiger voor de moeder en mogelijk ook voor het andere kindje.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Waarom gebeurt het?

Het is niet geheel duidelijk waarom het gebeurt. Onderzoeken naar de placenta of het overgebleven weefsel van de foetus wijzen uit dat het vaak te maken heeft met chromosomale afwijkingen. Hierdoor heeft de natuur de verdere ontwikkeling stopgezet.

Als er sprake is van een miskraam is dat vaak omdat er wat mis is gegaan in de ontwikkeling van het embryo. Het kan ook voorkomen dat het wordt veroorzaakt door een slechte aanleg van de navelstreng.

Aanwijzingen en kenmerken van het vanishing twin syndrome

De afgelopen jaren zijn er steeds meer gevallen bekend van vanishing twin syndrome. Dat is niet omdat het nu vaker voorkomt, maar omdat het nu beter wordt opgemerkt. Voorheen kon het syndroom alleen achterhaald worden door de placenta te onderzoeken na de geboorte van het kind. Vandaag de dag kan het eerder opgemerkt worden door de echo’s die al vroeg in de zwangerschap gemaakt kunnen worden.

prenatal banner weekaanbiedingen

Zo kan er bijvoorbeeld bij de eerste vroege echo rond de 6de week van de zwangerschap, twee embryo’s zichtbaar zijn en bij de echo daarna, bijvoorbeeld 12 weken, is er maar 1 zichtbaar. De ander heeft zich helaas niet verder ontwikkeld.

Dit zou voorheen nooit zo zichtbaar zijn geweest. Het komt ook voor dat er bij een echo een tweede vruchtzakje zichtbaar is of een plekje waar mogelijk een tweede vruchtzakje zat. Het vruchtje is in dit geval in een heel vroeg stadium al verloren gegaan.

Een andere aanwijzing of kenmerk dat er mogelijk sprake is van een vanishing twin syndrome is bloedverlies vroeg tijdens de zwangerschap. Je hebt bijvoorbeeld wat krampen gevolgd door bloedverlies. Bij de echo is je kindje nog in orde, maar kan er wel een tweede vruchtzak zichtbaar zijn.

Vanishing twin syndrome tweede of derde trimester

Vanishing twin syndrome kan soms ook voorkomen in het tweede of derde trimester. In dit geval ‘verdwijnt’ de vanishing twin doordat het vocht in de weefsels, het vruchtwater en placenta weefsel door het lichaam worden opgenomen.

Hierdoor, hoe gek het ook klinkt, krimpt de foetus enorm en ontstaat er een afgeplat overblijfsel. Het lijkt net alsof de foetus ‘oplost’. Dit komt overigens weinig voor.

Gevolgen van vanishing twin syndrome

Wanneer het vanishing twin syndrome voorkomt in het eerste trimester zijn de gevolgen voor de overgebleven (levende baby) en de moeder heel klein. De baby die overblijft ontwikkelt in de meeste gevallen goed door en wordt geboren als een gezonde baby.

Als een tweeling sterft in het tweede of derde trimester is het risico op complicaties bij de moeder of overgebleven baby groter. Je zal dan altijd nauwkeurig in de gaten gehouden worden in het ziekenhuis.
aanwijzingen gevolgen van vanishing twin syndrome

Als eenling geboren, maar er mist iets!

Zoals je misschien wel weet hebben de meeste tweelingen een hele speciale band met elkaar. Sommige tweelingen voelen elkaar feilloos aan. Het schijnt zelfs dat wanneer je een tweeling baby uit elkaar haalt, ze meteen gaan huilen. Die onderlinge verbondenheid is heel bijzonder en bijna niet wetenschappelijk uit te leggen.

Het schijnt dat er mensen zijn die als eenling zijn geboren, maar toch heel erg iets missen in hun leven en maar niet weten wat het is. Het is mogelijk dat ze hun tweelingbroer of -zus missen die tijdens de zwangerschap is overleden. Mensen waarbij dit mogelijk van toepassing is herkennen zich heel erg in de onderstaande punten:

  1. Je hebt genoeg vrienden, maar voelt je diep van binnen toch heel alleen.
  2. Altijd alles in setjes van twee willen hebben, anders klopt het in jouw ogen niet. Dus twee stoelen en niet drie of 1, twee schilderijen etc.
  3. Je voelt je anders dan anderen.
  4. Je voelt heel sterk aan als iemand niet goed in zijn vel zit en je vindt het raar als anderen dat bij jou niet hebben.
  5. Soms leef je emotioneel in in uiterste en je reageert overdreven of je bent juist heel erg afgesneden in je emoties.
  6. Je bent op zoek naar een ware soulmate.
  7. Je komt maar moeilijk tot rust.
  8. Of je hebt het gevoel constant op zoek te zijn naar iets, maar je komt er maar niet achter wat het is.
  9. In je kindertijd had je altijd een denkbeeldig vriendje.

Hoe kan je het verdwenen tweeling syndroom verwerken?

Het klinkt misschien allemaal wat vreemd, maar mensen die een vanishing twin hadden, kunnen hier echt een nasleep van ervaren. Zij hebben diep van binnen dat nare gevoel dat ze niet compleet zijn, iets missen in hun leven en een soulmate zijn kwijtgeraakt zonder echt te weten wie die soulmate is.

Mocht je hier last van hebben en vermoeden dat het komt door een vanishing twin syndrome, doe dan een test en laat je helpen. Bijvoorbeeld door traumaverwerking, dit kan hier bij Centrum Openmind, maar als je Google gebruikt zal je vast meer plekken kunnen vinden waar je terecht kunt.



baby kleertjes banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019