“babydeals
Peuter

Wanneer mag je kind of peuter met een kussen slapen?

Als je peuter van het ledikant naar een ‘groot’ bed verhuist denk je misschien ook dat het tijd wordt voor een kussen. Toch hoeft dit niet perse. Wanneer laat jij je peuter met een kussen slapen? Wat zijn de richtlijnen wat betreft kinderen en slapen met een kussen? Ik heb het voor je uitgezocht!

Loulouka banner 2

Kind laten slapen zonder kussen

Zelf moet je er waarschijnlijk niet aan denken, slapen zonder kussen. Ik niet in ieder geval. Onze dochter Yinthe is inmiddels bijna vier jaar en deze peuter slaapt nog steeds zonder kussen. Ze heeft er wel een, omdat ze er ineens om vroeg. Maar elke ochtend ligt het kussen op de vloer naast haar bed. Inmiddels heb ik het weer opgeruimd en ik heb haar er niet meer over gehoord. Niks mis mee, want slapen zonder kussen is prima. Kussens zijn er alleen maar voor het comfort, verder hebben ze geen nut. Dus zolang deze peuter comfortabel ligt zonder kussen laat ik haar lekker liggen.

Vanaf welke leeftijd mag je peuter met een kussen slapen?

Bij hele kleine kinderen worden kussens ten zeerste afgeraden. Logisch ook, kijk bijvoorbeeld naar een baby. Als een baby met zijn gezichtje in het kussen terecht komt gaat hij zijn eigen adem veel te vaak inademen. Hierdoor ontstaat de kans op rebreathing (red. Opnieuw inademen van net uitgeademde lucht). Ook kan je kindje stikken als hij onder het kussen terecht komt.
Daar komt bij dat het hoofd van kleine kinderen nog relatief groot is, daarom heeft het nog geen ondersteuning nodig. Lees hier meer over veilig slapen voor een klein kind

prenatal banner weekaanbiedingen

Kleine kinderen bewegen veel in bed. Toch zit er een verschil in het bewegen van overdag en ’s nachts. Je peuter kan misschien prima zitten, staan en rollen. Maar als hij diep slaapt is er veel meer kracht nodig om van positie te veranderen. Daarom wordt aangeraden om bij kinderen die jonger dan twee jaar zijn geen kussen in bed te leggen.

Welk hoofdkussen geef je je kind?

Kijk naar de behoeftes van je kind. Vraagt hij om een kussen? Dan kan je er eens mee beginnen. Vertrouw je het toch niet helemaal? Doe het dan eerst eens tijdens een middagslaapje, zo kan je mooi kijken hoe het gaat. Zo lang je peuter niet zelf begint over een kussen kan hij prima zonder slapen.

aerosleep babymatras veilig slapen

Er zijn speciale peuterkussens te koop voor kleine kinderen. Deze peuterkussens zijn kleiner en dunner, en vaak van extra goed ademend materiaal. Er zijn zelfs kussens waar je dwars doorheen kunt ademen, zo kan je kindje er veilig met zijn gezicht in liggen zonder kans op verstikking.
airflow kussen voor peuter luchtdoorlatend

Kussen onhygiënisch?

Hoe vaak was jij je eigen kussen? Ik moest er stiekem even over nadenken, te weinig dus. Mijn dekbedovertrek wordt netjes een keer per week gewassen (oké, meestal). Mijn dekbed eigenlijk nooit, want die past amper in de wasmachine. Wel hang ik hem soms uit het raam om even te luchten. Maar hoe vaak was ik mijn kussen? De laatste keer kan ik me niet herinneren, dus ik weet wat ik morgen ga doen.

Let er bij een kinderkussen op dat je deze wel vaak wast! Kinderen kwijlen in hun slaap en vegen rustig hun snotneus af aan het kussen. Een dubbele kussensloop of molton kan ook helpen om het kussen te beschermen tegen al dat vocht en die viezigheid. Zeker tijdens het griepseizoen is het belangrijk om het kussen vaak te wassen.

Wil je peuter met een kussen slapen? Of taalt hij er helemaal niet naar? Per kind zal het verschillend zijn. Alle behoeftes verschillen natuurlijk. Kijk daarom naar wat jouw kind graag wil of nodig heeft. Misschien merk je dat je kind met zijn hoofd op zijn knuffel gaat liggen en merk je daaraan dat het tijd wordt voor een kussen.
Het is helemaal niet raar als je peuter liever zonder kussen slaapt, en een kussen is eigenlijk ‘nergens goed voor’ dus ze missen er helemaal niks aan.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!