sale kleertjes header
Baby

Hoe kan je een baby veilig in een bakfiets vervoeren?

Hij is niet meer weg te denken uit het straatbeeld, de bakfiets! Zag je ze een aantal jaren geleden nog vooral in het Gooi en de randstad (denk aan de blije vader die met zijn kroost een kerstboom ophaalt in de bakfiets), maar inmiddels heeft bijna ieder gezin met jonge kinderen er een in de garage staan. Handig, maar hoe vervoer je de baby veilig in een bakfiets? Weet jij het?

hema rompers

Vanaf wanneer mag een baby in een bakfiets?

Je kunt de baby al veilig vervoeren in een bakfiets vanaf het moment dat hij 3 maanden oud is! Het moment dat je weer aan het werk moet zeg maar. Ideaal als je oudere kinderen naar school moet brengen en niet altijd een auto tot je beschikking hebt.

Het voordeel van een bakfiets is dat je al veel sneller jouw baby mee kunt nemen. Maar op een fiets is dat anders. In een normaal fietsstoeltje kan de baby pas veilig mee als hij zelfstandig kan zitten, omdat het ruggetje en nekje sterk genoeg moeten zijn.

Lees ook: Fietsstoeltje voorop of achterop? Hoe kan je de baby veilig vervoeren op de fiets?
Hoe kan je een baby veilig vervoeren in de bakfiets?

Je kunt je kleine baby natuurlijk niet zomaar los in de bakfiets leggen. Om je newborn veilig te vervoeren zijn er twee manieren.

 1. De babyschaal
  Dat is een soort babystoeltje in de vorm van een kommetje. Met opstaande rand, gordels en een comfort-sluiting. Ook zijn er verkleiners verkrijgbaar voor de eerste maanden in de bakfiets.
 2. In de Maxi-Cosi
  Je kunt je kindje ook vervoeren in de Maxi-Cosi met een speciale Maxi-Cosi drager. Die heb je overigens ook voor op de gewone fiets, mocht je dat aandurven. Je bouwt een soort onderstel in de bakfiets waar je de Maxi-Cosi veilig in kunt klikken. Dit neemt wel meer ruimte in dan een babyschaal. Eerst even passen hoeveel andere kindjes je nog meer mee wilt nemen dus.
prenatal banner weekaanbiedingen

Tips voor nog meer veiligheid

 1. Kies de juiste route

  Het liefste met zo glad mogelijke wegen. Dus probeer te veel trillingen en schokken te voorkomen. Dat is niet fijn voor de baby, maar ook niet goed voor het ruggetje en het nekje.

  Jouw bakfiets heeft geen vering, wat (in heel extreme gevallen) zou kunnen leiden tot een hersenschudding bij je baby. Dan moet je wel hard en lang over een mega hobbelige weg fietsen hoor, maar toch, better safe than sorry!

 2. Laat jouw baby rustig wennen aan het fietsen in de bakfiets

  Ga dus niet meteen voor de fiets-vierdaagse, maar bouw het rustig op. Een fietstocht maakt veel indruk voor zo’n kleintje.

 3. Gebruik de gordels op de juiste manier!

  Zorg dat je kindje goed vast zit en dat de babyschaal of Maxi-Cosi op de juiste manier bevestigd zijn.

 4. Houd je ogen op de weg!

  Natuurlijk heb je het beste uitzicht recht voor je, die kleine mini. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, dus probeer niet alleen naar die blakende baby te kijken.

 5. Let op je kindje

  Tegenstrijdig met wat hierboven staat, ik weet het. Maar probeer wel op te letten hoe het met de baby gaat. Voelt hij zich prettig? Is het niet te koud of te warm?

 6. Zorg dat de baby beschut zit

  Een kleintje heeft zo een verkoudheid te pakken, zeker als hij flink in de wind zit. En je wilt jouw baby ook niet laten natregenen. Zorg dus voor een regentent en een voetenzak, zodat jouw baby lekker warm ingepakt is.

 7. Ben je nieuw op de bakfiets?

  Ga dan eerst even oefenen zonder kinderen. Een bakfiets besturen is echt wel even wennen.

prenatal banner weekaanbiedingen

Nog meer voordelen van een bakfiets!

Je kunt meer kinderen vervoeren dan in een auto (tenzij je een 7-zitter hebt natuurlijk), en geen gedoe met parkeren bij drukke scholen in de spits! Op een gewone fiets worden de kinderen nat in het Hollandse weer, maar in de bakfiets zitten ze lekker droog. Als je een regentent hebt natuurlijk.

Dat je zelf zeiknat wordt, moet je dan maar voor lief nemen. Omdat je kinderen voor je zitten, kan je ze ook nog eens goed in de gaten houden. Nog meer ruimte nodig? Dan kan je ook een zitje achterop maken, zodat je nog een zitplek hebt.

Er zijn dus prima manieren om jouw baby veilig in een bakfiets te kunnen vervoeren. Zolang je maar je gevoel en je verstand gebruikt. Lijkt het erop dat je kindje zich niet prettig voelt? Doe het dan nog even niet en zoek een andere manier om van A naar B te komen! 😉Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019