“babydeals
Baby

Fietsstoeltje voorop of achterop? Je kind veilig vervoeren op de fiets!

Het is iets waar veel ouders reikhalzend naar uitkijken. Fieten met je baby. Het is ook zo gezellig, een klein kindje in een fietsstoeltje voorop bij je op de fiets. Alles aanwijzen wat je tegen komt, ze kijken hun ogen uit. Maar waar moet je op letten als je gaat fietsen met je baby? Hoe doe je dat, je kind veilig vervoeren op de fiets?

prenatal banner weekaanbiedingen

Vanaf welke leeftijd mag je fietsen met je baby?

De ene baby is de andere niet. Daarom is het lastig om een bepaalde periode te noemen vanaf wanneer je mag gaan fietsen met de baby. Het is verstandig om te wachten tot je kindje zelfstandig kan gaan zitten. Vaak is dit ergens rond de leeftijd van 9 tot 12 maanden.

De meeste baby’s kunnen wel zitten als ze een maand of zeven zijn, maar zelf gaan zitten kunnen ze nog niet. Pas als je baby dát kan zijn de rug- en nekspieren sterk genoeg om je kindje te vervoeren in een fietsstoeltje.
baby veilig vervoeren op de fiets

Fietsstoeltje voorop of achterop? Zo doe je het veilig!

Als het moment dat je mag fietsen met de baby is aangebroken, is het wel belangrijk dat je dan zo veilig mogelijk de weg op gaat. Kindjes die minder wegen dan 15 kilo kan je vervoeren in een fietsstoeltje voorop aan je stuur. Kies voor een fietsstoeltje dat voldoet aan de Europese norm (NEN-EN 14344).

Let er altijd op dat je het fietsstoeltje op de juiste manier aan je fiets monteert. Twijfel je of het stoeltje goed zit? Ga dan even langs de fietsenmaker om het te checken.

Er zijn speciale montagesets bij de meeste stoeltjes te koop, waardoor je ook makkelijk het fietsstoeltje kunt demonteren. Op deze manier kan je het stoeltje bijvoorbeeld wisselen tussen papa en mama’s fiets.
Daarnaast is het heel belangrijk dat je kindje goed in het stoeltje zit. Zorg dat de gordels goed zitten, net als bij een autostoeltje. De voetsteuntjes van een stoeltje kan je ook in hoogte verstellen, zo kan je de voetjes van je kindje vastzetten. Baby’s mogen in principe ook meteen in het stoeltje achterop.

Vind je het maar onstabiel fietsen met een stoeltje aan je stuur? Of heb je te weinig bewegingsvrijheid? Dan kun je dus kiezen voor een fietsstoeltje achterop de fiets. Al is het wel veel ongezelliger en kan je je kindje minder goed in de gaten houden.

banner babypark sale

Vijf tips om je kind veilig te vervoeren op de fiets!

Met deze tips stappen jullie zo veilig mogelijk op de fiets:

 1. Spaakbeschermers

  Bij de meeste moederfietsen zit dit standaard op de fiets. Maar als je dat niet hebt, spaakbeschermers! Fietsongelukken gebeuren vaak doordat je kindje zijn voet tussen de spaken krijgt. Hierdoor kan je flink vallen, en een gebroken been heeft je kindje op deze manier snel te pakken.

 2. Zadelveren

  Daar wil je je vingers niet tussen krijgen. Zorg er dus voor dat je zadelveren zijn afgeschermd.

 3. Standaard

  Zorg voor een stabiele, stevige standaard. Het liefst een dubbele. Zo is de kans dat de fiets omkiept als je je kindje erin zet het minst groot. Laat je fiets ook nooit alleen staan met je kindje in het zitje.

 4. Begin voorzichtig

  Ga je voor het eerst op pad met je baby? Begin dan met een klein stukje fietsen en kies zoveel mogelijk voor gladde wegen. Houd je kindje in de gaten. Blijft hij goed zitten? Kan hij het volhouden en vindt hij het leuk?

  Als je je baby in een fietsstoeltje voorop de fiets hebt is het verstandig om een windscherm te nemen. Hierdoor zit je kleintje lekker beschut (en kan jij lekker hard trappen met die windvanger).

 5. Gordels

  Net als in de auto, doe de gordels altijd dicht. Ook als je maar een klein stukje gaat. Je wilt er niet aan denken wat er gebeurt als jij even niet oplet en je een rare beweging maakt. En al helemaal niet als je kindje achterop zit en je er dus geen zicht op hebt.

Je kind veilig vervoeren op de fiets is dus hartstikke belangrijk. Op de fiets ben je nu eenmaal best wel kwetsbaar. Kies in het begin rustige routes uit, zodat je even kunt wennen aan ‘het nieuwe fietsen’. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt kan het grote genieten beginnen. Niets gezelliger dan even lekker samen op pad, er gaat een wereld open voor de baby!

aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!