header luiers van pampers met 50% korting
Baby

Lening afsluiten bij zwangerschap

Het is geen geheim dat kinderen behoorlijk wat geld kosten. Vooral als je zwanger bent van je eerste kind lopen de kosten hoog op. Denk aan spullen voor de babykamer, kinderwagen, kinderstoel en alle babykleding. Daarnaast is het ook handig als je thuis de ruimte hebt voor een nieuwe baby. Als klapper op de vuurpijl kost een baby dan ook veel tijd en inspanning. Kan je nog wel fulltime blijven werken of moet je minder gaan werken? Om veel kosten tijdelijk op te vangen kun je een lening afsluiten bij zwangerschap. Maar is dat wel zo verstandig en hoe gaat dat in zijn werk?

hema rompers

Geld lenen voor je kinderwens?

De meeste mensen kunnen gelukkig spontaan zwanger worden. Nou ja spontaan… er moeten natuurlijk wel een paar inspanningen verricht worden. Helaas zijn er aan de andere kant ook veel stellen die niet via de natuurlijke weg zwanger kunnen worden. Zij moeten kiezen voor een IVF behandeling of misschien wel adoptie.

Hoewel een groot gedeelte vergoed wordt, kan je nog met veel extra kosten komen te zitten. Je zou dan een lening kunnen afsluiten bij zwangerschap om de kosten van de behandelingen te dekken. Houd er dan alsjeblieft wel rekening mee dat het altijd nog mis kan gaan.
Is het wel gelukt, dan kun je rekenen op heel veel nieuwe kosten voor je baby vanaf het moment dat je kleine wondertje er is. Geld lenen voor je kinderwens kan, maar zorg ervoor dat je geld overhoudt voor de zwangerschap en je baby. Probeer hier rationeel over na te denken. Je wilt echt niet met hoge schulden zitten nog voordat je baby er is. Het zal dan heel moeilijk zijn om hier weer uit te komen.
lening afsluiten bij zwangerschap

Lening afsluiten bij zwangerschap: Hoe gaat dat?

Waarom ga je een lening afsluiten bij zwangerschap? Er kunnen diverse redenen zijn, bijvoorbeeld omdat je geld wilt lenen voor de babykamer. Maar hoe gaat dat eigenlijk? Als je een lening gaat afsluiten dan worden er vragen gesteld over je huidige leefsituatie. Wat is je inkomen en dat van je partner? Meestal moet je een financieel overzicht afgeven van je bankrekening(en). Sommige kredietverstrekkers zullen ook vragen naar je toekomstplannen. Gaan jullie bijvoorbeeld nog verhuizen of veranderen van baan?

Al deze vragen worden gesteld om te bepalen of jullie in staat zijn om de lening af te lossen. Het ligt een beetje aan de persoon en instelling die je voor je hebt of er gevraagd wordt naar je zwangerschap. Doorgaans wordt dit niet gedaan mits je natuurlijk met een mega toeter aan tafel zit. Maar in principe wordt er niet naar gevraagd of je zwanger bent en hoef je het ook niet te zeggen.

banner babypark sale

Hypotheek afsluiten als je zwanger bent

Ga je een grote lening afsluiten bij zwangerschap, zoals een hypotheek, dan kan het gebeuren dat de bank wel vraagt of je zwanger bent en of je in de toekomst minder wilt gaan werken.
Deze informatie is voor hun belangrijk omdat dit jouw inkomsten beïnvloed en dus je draagkracht. En hoe minder draagkracht je hebt, hoe minder zeker de bank is dat ze hun geld terugkrijgen. Een zwangerschap kan dus wel degelijk meespelen in de beslissing.

Ga je verbouwen en maak je van de zolder een babykamer? Hiervoor hoef je niet de hypotheek te verhogen maar deze verbouwing kan je ook anders financieren. De rente is dan nog steeds aftrekbaar!

Moet je bij de hypotheekaanvraag vermelden dat je zwanger bent? In principe niet. Je hoeft ook niet te vertellen dat je in de toekomst zwanger wilt worden, want je weet nooit hoe je situatie er in de toekomst uitziet. Misschien lukt het niet om kinderen te krijgen of loopt de relatie op de klippen. Als er wordt gevraagd naar je kinderwens mag je zeggen dat je hier nog geen concrete plannen voor hebt of dat je het simpelweg niet weet.
babykamer zolder verbouwen

Kan een lening geweigerd worden door zwangerschap?

Als het gaat om een hypotheek mag een bank deze afwijzen om diverse redenen, bijvoorbeeld:

  • Je hebt geen vast contract;
  • Je hebt geen werk;
  • Of je hebt te weinig inkomen;
  • Jij en je partner gaan scheiden en je hebt geen echtscheidingsconvenant;
  • Je hebt een (negatieve) BKR-registratie (let op: bij een leaseauto heb je ook een BKR-registratie!);
  • Je bent minder dan 3 jaar zelfstandig.

Wil je een lening afsluiten bij zwangerschap dan zou de zwangerschap zelf eigenlijk geen reden hoeven te zijn om de lening of hypotheek af te wijzen. Helaas zijn hier geen regels voor en ligt het aan de bank of hypotheekverstrekker wat zij beslissen.

Het is heel stom maar waar: een bank of hypotheekverstrekker heeft altijd het recht om een aanvraag af te wijzen zonder dat de reden hiervan gegrond moet zijn. Je zou in principe dus al afgewezen kunnen worden omdat je verkeerde schoenen aan hebt. Een zwangerschap kan dus wel de reden van afwijzing zijn en helaas is er niet veel wat je hieraan kunt doen.

Lees ook: Wat als de aanschaf van babyspullen financieel niet uitkomt?

Geld lenen vergelijken bij zwangerschap

Vraag daarom altijd meerdere offertes voor leningen aan en wed niet op 1 paard. Kijk verder dan je eigen bank. Alle kredietverstrekkers staan onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en ook bij de minder bekende kredietaanbieders kan je een lening afsluiten zonder dat je wordt opgelicht.

Heb je af en toe wat extra financiële ruimte nodig dan kan je dit ook oplossen door een creditcard aan te vragen. Het openstaande bedrag kan je dan weer in termijnen terugbetalen. Zo heb je toch die financiële ruimte die je nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat de rente die je moet betalen over het openstaande bedrag op een creditcard hoog is. Daarom is het handig om de beste creditcard te vergelijken.

geld lening afsluiten bij zwangerschap kost geldActuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019