luieraanbiedingen header
Nieuws

Wat als de aanschaf van babyspullen financieel niet uitkomt?

Een baby kost een hoop geld, een hele hoop. Als je aan kinderen begint is het verstandig daar van tevoren over na te denken en alvast geld opzij te zetten. Maar wat als dat niet lukt? Of als je onverwachts een klein wondertje verwacht? Hoe kan je dan het beste omgaan met de aanschaf van babyspullen?

monuta banner sponsored

Wat kost een baby?

Dat kinderen geld kosten is algemeen bekend. Maar hoeveel kost zo’n kleintje nu eigenlijk echt? Het Nibud heeft dit uitgezocht. Voor de standaard babyuitzet (denk aan kleertjes, verzorgingsspullen en de babykamer) gaan zij uit van ruim €600,-. Dit is een gemiddelde.

Er zijn babykamers te koop die alleen al meer dan duizend euro kosten. Ook hebben ze hierbij nog geen extra spullen berekend, zoals bijvoorbeeld een kinderwagen en autostoeltje, terwijl dat voor de meeste ouders toch wel noodzakelijke spullen zijn.
Gaan we er vanuit dat je alles koopt wat nodig is, dus ook een box, kinderstoel, babyfoon, campingbedje en traphekje? Dan ben je alles bij elkaar toch minstens €1500,- lichter.

Een flinke rib uit je lijf, zeker als je hier geen geld voor opzij hebt gezet. Dit zijn alleen nog maar de spullen die je eenmalig aanschaft. Vervolgens zal je kindje gaan groeien en heeft hij of zij telkens nieuwe kleertjes nodig. Als je geen borstvoeding geeft is flesvoeding ook een behoorlijke kostenpost. Luiers zijn ook niet goedkoop en kosten gemiddeld zo’n €24,- per maand.

beste babyfoon bol.com

heb je helemaal geen geld voor babyspullen? Kijk dan eens bij Stichting Babyspullen

Hoe kan je de babyspullen financieren?

In de ideale wereld heb je hier een potje voor, of verdien je per maand genoeg om in de maanden dat de zwangerschap duurt alles bij elkaar te verzamelen (gelukkig duurt een zwangerschap 9 maanden!). Maar misschien is dit niet het geval, en heb je simpelweg het geld niet voor al die spullen. Hoe ga je er dan toch voor zorgen dat je je kindje alles kunt geven wat je wilt?

Je kunt er voor kiezen om aan te kloppen bij vrienden of familie, om geld te lenen. Helaas loopt dit vaak niet goed af omdat er geen goede afspraken gemaakt worden. Dit kan zorgen voor wrijving, ruzies en zelfs uitlopen op langdurige drama’s met jaren geen contact. Het is dus belangrijk om, als je besluit geld te lenen van bekenden, duidelijke afspraken te maken over het terugbetalen.

Wat ook een optie is is kopen op afbetaling. Bij veel online warenhuizen is dit mogelijk. Houdt er wel rekening mee dat je uiteindelijk veel meer geld kwijt bent dan wanneer je spullen gewoon zou kopen. Gewoonweg omdat de rentes die je betaalt extreem hoog zijn.

Door op zoek te gaan naar tweedehands spullen kan je ook een hoop geld besparen. Of kijk eens bij IKEA en de goedkopere babywinkels in plaats van de grote, dure merken. Ook bij kringloopwinkels en via tweedehands websites sprokkel je vaak voor weinig geld een heleboel spullen bij elkaar.
Je zou ook in je kennissenkring of via sociale media rond kunnen vragen of er mensen zijn die babyspullen over hebben.

Bestaande lening oversluiten

Misschien heb je al wel een lening lopen omdat je deze in het verleden hebt afgesloten. Dan kan het verstandig zijn om hier eens naar te kijken want de rentes zijn de laatste tijd behoorlijk gedaald. Je kunt de bestaande lening bijvoorbeeld naar Becam oversluiten tegen voordeligere voorwaarden. De rente is waarschijnlijk lager dan wat je nu betaalt en dan gaan je maandelijkse lasten omlaag. Zélfs als je het leenbedrag zou verhogen voor de aanschaf van de babyspullen.

Voor het oversluiten maakt het niet uit waar je huidige lening loopt. Kies de looptijd die bij je past en de kans is groot dat dit leidt tot lagere maandlasten. Via een online tool is het mogelijk om een gratis besparingscheck te doen, zo kan je meteen zien wat je kunt besparen door je lening over te sluiten. En het geld dat je bespaart kan je dan mooi gebruiken om babyspullen van te kopen, of om opzij te zetten voor later of om een extra aflossing te doen.

Dus ook als je financiën er even niet zo rooskleurig uit zien en er is een kleintje op komst, dan zijn er mogelijkheden genoeg voor de aanschaf van babyspullen. Ga er even goed voor zitten en zet alles op een rijtje, dan kom je hopelijk snel tot een goede oplossing.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!