“waterwipes
Baby

Een newborn fotoshoot plannen

Jouw pasgeboren baby is de mooiste en liefste baby van heel de wereld. Het is alleen zo jammer dat ze zo snel groeien! Binnen een paar weken is dat piepkleine mensje alweer een stuk groter en zwaarder. Wil je die mooie herinneringen aan dat kleine pasgeboren mensje voor altijd kunnen blijven koesteren? Plan dan een newborn fotoshoot!

baby kleertjes banner

Wat is een newborn shoot?

In het kort, is een newborn fotoshoot een fotoshoot van je kleine pasgeboren baby. Meestal wordt deze shoot gepland in de eerste twee weken na de geboorte. Je kleintje is dan echt nog een kleine baby met de meest schattige handjes en voetjes. Voor je het weet is je baby niet meer zo super klein en dan zou het jammer zijn als je die eerste weekjes op aarde niet goed hebt vastgelegd. 

De meeste newborn fotoshoots bestaan uit mooie kiekjes van die kleine handjes en voetjes en van je baby die heerlijk opgekruld slaapt op je hand, lichaam of kleedje. Denk bijvoorbeeld aan de Anne Geddes foto´s.
newborn fotoshoot kosten

Wanneer newborn shoot doen?

Je kunt het beste de newborn fotoshoot plannen in de eerste twee weken na de geboorte, bij voorkeur in de tweede week. Als je eerder een shoot plant kan je baby nog last hebben van geelzucht omdat de lever nog niet goed werkt. Daarnaast kan een baby die echt pas geboren is, nog wat sporen van de bevalling hebben zoals vouwen, huidsmeer of berg. Het zou zonde zijn als dat op de foto staat. Het beste moment is tussen dag 6 en 10. Je baby is dan nog steeds heel klein en kan zich dan ook nog zo mooi opkrullen in de befaamde foetus houding die ze kennen uit de baarmoeder. Veel ouders vinden het leuk om die houding vast te leggen. Baby’s die ouder zijn dan 2 weken, hebben niet meer zo die newborn-uitstraling.
baby fotoshoot
Nu is er één ding dat alles wat lastig maakt: je bevalling is niet zo goed te plannen. Misschien komt je baby wel eerder dan je uitgerekende datum en misschien wel veel later. Hoe kun je dan een datum plannen? Een ervaren newborn fotoshoot fotograaf weet dit als geen ander en zij kunnen hierop inspelen.

Begin sowieso op tijd met het zoeken naar een fotograaf. Dus zeker een aantal maanden voor je uitgerekende datum. Vergelijk ook meerdere offertes en fotografen met elkaar, want de prijzen kunnen erg verschillen. Als je op tijd bent, heb je een grote kans dat de fotograaf beschikbaar is. Tevens kun je dan samen bespreken wat je kunt doen als je baby eerder of later komt.
fotoshoot baby kosten geboortefotograaf

Newborn fotoshoot thuis

Veel fotografen kunnen een newborn fotoshoot ook bij jou thuis verzorgen als je dat prettiger vindt. Zij zullen dan zelf de benodigde spullen meenemen. Een paar dingen waar je zelf al over na kunt denken:

 • Bepaal welke ruimte het meest geschikt is voor de shoot. Je kunt dit overleggen met de fotograaf. Waarschijnlijk zal je moeten bekijken welke ruimte het beste licht heeft en een aangename temperatuur. Ook zal het wellicht fijn zijn als de muren een neutrale (witte) kleur hebben.
 • Zorg ervoor dat je jouw baby goed warm kunt houden tijdens de shoot. Meestal zal je kleintje nagenoeg naakt zijn en aangezien baby’s hun lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen, zal jij dat moeten doen. Zorg dat de ruimte behaaglijk warm is. Als de fotograaf dekens wilt gebruiken, kun je deze van te voren even op de verwarming leggen zodat je kleintje lekker warm ligt.

pasgeboren baby fotograferen

Newborn fotografie tips

Heb je binnenkort een newborn fotoshoot of wil je misschien zelf wat mooie kiekjes maken van je allerkleinste spruit? Hier wat tips die je kunnen helpen de fotoshoot goed te laten verlopen.

 • Zorg voor een aangename temperatuur, je baby kan zichzelf namelijk niet goed warm houden.
 • Je baby voelt zich het fijnste als hij of zij net lekker gevoed is. Zorg er daarom voor dat je kindje vlak voor de shoot lekker gegeten en geboerd heeft. Een schone luier is misschien ook wel prettig. Houd wel extra poetsdoekjes bij de hand, want je baby kan nog mondjes teruggeven.
 • Mooi en zacht licht laat het huidje van je baby het mooiste uitkomen. Bekijk ook even hoe je kind reageert op een flits. Sommige baby’s kunnen ervan schrikken. Je kunt beter kiezen voor continu licht.
 • Bekijk of je slimme ‘softboxen’ kunt regelen. Een wiegje met een wit gehemelte is bijvoorbeeld een hele goede lichttent. Bekijk daarnaast ook of er geen felle kleuren in de omgeving zijn die een nare reflectie op je baby’s huidje vormen.
 • banner vitamine-D kind
 • Sta even goed stil bij het geluid dat aanwezig is. Je wilt natuurlijk niet dat je baby schrikt. Dit betekent overigens niet dat de ruimte muisstil moet zijn, want dan kan je baby juist schrikken van onverwachte geluiden. Kies daarom voor een zacht muziekje of een ander continue geluid dat onverwachte geluiden wat kan dempen.
 • Jij of de fotograaf mag de baby best een beetje helpen om in de juiste positie te komen, maar blijf altijd heel voorzichtig. Ga dus niet een bepaalde onnatuurlijke houding forceren. Wat veel fotografen doen, is het kindje laten vasthouden door de ouder en deze ouder later uit de shoot ‘fotoshoppen’.
 • Als je interesse hebt in een newborn fotoshoot en je wilt waanzinnig mooie foto’s van je baby? Kies dan voor een professionele fotograaf voor een onvergetelijk aandenken aan deze mooie periode uit jullie leven.

  newborn fotografie tips

 • Laat goed de details in beeld brengen, zoals die schattige voetjes en handjes. Wat ook leuk is, is de handjes van de baby bij die van jou leggen. Zo kun je pas goed zien hoe ieniemienie ze zijn.
 • Je baby zal niet altijd meewerken. Gelukkig zijn er een paar trucjes die je kunt proberen om je kleintje te helpen. Zachtjes strelen over het voorhoofdje of neusje kan ervoor zorgen dat je kleintje in slaap valt. Moet je baby in een bepaalde richting kijken, dan werkt het soms om met je vinger over het wangetje te strijken. In een reflex zal je baby geneigd zijn die kant op te kijken.
 • Heb heel veel geduld! Je moet niet denken dat een newborn fotoshoot binnen een half uur is gepiept. Je kleintje kan er niet zo’n zin in hebben. Misschien moet je iets meer troosten of extra voeding geven, doe dat dan en neem de tijd. Voel jezelf niet schuldig, het komt vaker voor dat baby’s het niet zo eens zijn met de shoot.

Newborn fotoshoot kosten

De kosten van een newborn fotoshoot lopen heel erg uiteen. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van wat je precies afneemt. Zo is een shoot van een half uur waarbij je 10 foto’s krijgt, goedkoper dan een shoot van 2 uur waarbij je 50 foto’s krijgt. Minimaal kun je wel rekenen op 100 tot 200 euro en de prijs kan oplopen naar 900 euro.

beste babyfles banner
vadersschapsverlof 2019