header luiers van pampers met 50% korting
Zwanger wat nu?

Zwanger en geen geld! Wat nu?

Ben je zwanger, maar heb je geen geld? Geen stress! Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat jouw baby aan niets ontbreekt. In deze blog lees je hoe je jezelf kunt voorbereiden, waar je gratis spullen kunt krijgen en waar je allemaal recht op hebt bij zwanger en geen geld!

Alles voor moeder en kind banner

Kind op komst en geen geld

Ben je erachter gekomen dat je zwanger bent, maar heb je geen geld, dan kan dit behoorlijk wat stress veroorzaken. Je zal het namelijk wel van iedereen te horen krijgen: ‘Kinderen kosten heel veel geld’. Hoe kan je het dan in godsnaam gaan aanpakken? Wat belangrijk is, is direct wat dingen uitzoeken nog voordat je kleintje er is. Zo kun je jezelf goed voorbereiden op alles wat gaat komen en manieren bedenken om zoveel mogelijk geld te besparen. Loop bijvoorbeeld eens de onderstaande punten na.

 1. Uitzoeken zorgverzekering

  Wat als eerste goed is om te weten, is dat je basis zorgverzekering al veel kosten dekt. Zo worden alle bezoekjes aan de verloskundige en de huisarts (die gerelateerd zijn aan zwangerschapskwaaltjes) volledig vergoed. Ook de zorg voor je kind wordt grotendeels vergoed. Geef je kind na de geboorte wel meteen aan bij je zorgverzekeraar. Bekijk hier wat je zorgverzekering allemaal vergoedt en let ook op de zaken die je niet vergoed krijgt. Bijvoorbeeld bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak wordt niet vergoed. Een thuisbevalling dan weer wel.

 2. lAlles voor je baby banner
 3. Wat regelt de gemeente?

  Ben je zwanger en geen geld dan is het zeker verstandig om een bezoekje te brengen aan je gemeente. Vaak hebben gemeenten diverse regelingen waarvan je gebruik kunt maken. Heb je geen woning of inkomen, dan is het mogelijk dat je gemeente je hierbij verder kan helpen. Zo kun je bijvoorbeeld een bijstandsuitkering krijgen zonder sollicitatieplicht (als je alleenstaand bent). Je gemeente kan je ook in contact brengen met instanties die ervaring hebben met jouw situatie.

  Sommige gemeentes geven geld om bijvoorbeeld de babykamer in te richten of spullen te kopen voor de babyuitzet. Vraag bij het gemeenteloket wat de opties zijn of maak een afspraak met een maatschappelijk werker.

 4. Weggeefwinkels en gratis babyspullen

  Door heel Nederland zijn er diverse weggeefwinkels, waar je gratis spullen kunt afhalen. Bekijk hier waar bij jou in de buurt een weggeefwinkel zit. Er zijn ook diverse netwerken en sites waar gratis spullen weggegeven worden. Je kunt hier eens bekijken wat er aangeboden wordt, maar je kunt ook een oproep plaatsen als je op zoek bent naar iets. Kijk bijvoorbeeld eens op:

  Als laatste kun je ook altijd terecht bij Stichting Babyspullen voor gratis babyspullen. Er zijn ook vele gratis babydozen die je kunt aanvragen.

 5. Gebruik je eigen netwerk

  Vergeet niet om je eigen netwerk in te schakelen voor babyspullen. Misschien heb je vrienden of kennissen die veel babyspullen hebben waarvan geen gebruik meer wordt gemaakt. Laat daarnaast ook een gezellige babyshower organiseren en vraag dan om allemaal praktische babyspullen die je sowieso nodig hebt.

  Ook voor je verjaardag etc. kun je proberen nog meer babyspullen binnen te slepen. Geef altijd duidelijk aan wat je nog nodig hebt, anders krijg je al snel het zoveelste knuffeltje terwijl je misschien juist nog rompertjes nodig had. Onze babyuitzetlijst is een handig hulpmiddel met alles wat je nodig hebt.

onbedoeld zwanger en geen geld

Onbedoeld zwanger en geen geld

Als je het goed aanpakt en er wat tijd in steekt, hoef je jezelf geen zorgen te maken als je zwanger en geen geld hebt. Als je de bovengenoemde punten hebt doorlopen, kun je al veel hulp en gratis spullen krijgen. Daarnaast kun je ook makkelijk geld besparen als je baby er straks is. Hier een paar tips:

 • Geef zo lang mogelijk borstvoeding. Borstvoeding is gratis en daarnaast ook de beste voeding voor je kind. Sommige ouders blijven borstvoeding geven tot hun kind 2 jaar is. Hier kun je ontzettend veel kosten mee besparen.
 • Als je kind 6 maanden is, is het goed om vast voedsel te geven. Je kunt geld besparen door geen potjes te kopen. Deze zijn altijd duurder dan verse stukjes tomaat, komkommer etc. Je kunt ervoor kiezen om je kind de voeding te geven volgens de Rapley-methode.
 • Koop luiers altijd in de aanbieding. Een andere manier om te besparen is wasbare luiers gebruiken. Deze kun je misschien ook gratis krijgen. Op langere termijn zijn wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers.

Meer tips? Lees hier hoe je kunt besparen op de vaste lasten!

ik krijg een kind waar heb ik recht op

Ik krijg een kind, waar heb ik recht op?

Het kan soms zo ontzettend fijn zijn om in Nederland te wonen, want hier hebben we vaak goede regelingen voor mensen die wat minder te besteden hebben. Ben je zwanger, maar heb je geen geld, bekijk dan waar je recht op hebt. Vanuit een paar hoeken kun je geld krijgen. Vraag daarom op tijd de tegemoetkomingen aan.

 • Kinderbijslag 2018

  Iedereen die één of meer kinderen van onder de 18 jaar oud heeft en in Nederland woont of werkt, krijgt kinderbijslag. De kinderbijslag wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. De hoogte van de bijslag is niet afhankelijk van je inkomen, maar van de leeftijd van je kind. Ieder jaar worden de bedragen opnieuw vastgesteld door de overheid. Je ontvangt de kinderbijslag 1 keer per kwartaal (3 maanden).

  In 2018 is de kinderbijslag:

  Leeftijd 0 t/m 5 jaar 6 t/m 11 jaar 12 t/m 17 jaar
  Bedrag €201,05 €244,13 €287,21

  Kinderbijslag aanvragen

  Ongeveer 2 tot 4 weken nadat je baby is geboren en je jouw kind hebt aangegeven bij de gemeente, ontvang je een brief van de SVB. Er staat online een formulier voor je klaar om de kinderbijslag aan te vragen. Alles wijst zich dus vanzelf. Heb je na 4 weken nog geen bericht gehad van de SVB, neem dan contact met ze op.

 • Kindgebonden budget

  Als je zwanger en geen geld hebt, krijg je het kindgebonden budget. Dit is een extra maandelijkse tegemoetkoming die je krijgt van de overheid. Het budget krijg je voor kinderen tot 18 jaar. Voorwaarden om een kindgebonden budget te krijgen is dat jouw inkomen of die van je eventuele partner niet te hoog is en jouw eigen vermogen niet teveel is.

  Je vermogen mag op 1 januari 2018 niet hoger zijn dan €113.415. Heb je een toeslagpartner dan mag het vermogen niet hoger zijn dan €143.415. Hoe meer kinderen je hebt, hoe hoger je inkomen mag zijn om toch in aanmerking te komen. Elk gezin is weer anders.

  Als je wilt weten of je in aanmerking komt voor kindgebonden budget, kun je een proefberekening maken. De hoogte van het budget is afhankelijk van je inkomen, aantal kinderen en de leeftijd van je kinderen.

  banner autogordel zwangere vrouwen

  Aanvragen kindgebonden budget

  In de meeste gevallen hoef je niet zelf het kindgebonden budget niet aan te vragen. Je ontvangt vanzelf bericht van de belastingdienst als je er recht op hebt.

 • kinderopvang toeslag

 • Kinderopvangtoeslag

  Als je werkt, dan kun je jouw kinderen naar de kinderopvang brengen. Let er wel op dat dit altijd geld gaat kosten. Als je zwanger en geen geld hebt, is het beter om je kinderen op te laten vangen door grootouders, tantes, ooms of misschien vrienden of kennissen. Is dit geen optie en wil je blijven werken, dan kan je kinderopvangtoeslag ontvangen van de belastingdienst. Dit is een tegemoetkoming die je krijgt als je jouw kind(eren) laat opvangen door een geregistreerde opvang of gastouder (controleer dit dus altijd).

  Je hebt recht op de toeslag als jij en je eventuele partner beide werken of als je een opleiding volgt. Dit geldt voor middelbare school, MBO, HBO, universiteit of volwassenonderwijs aan de ROC of Vavo. Doe je een andere opleiding, controleer dan of deze erkend is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

  De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van je inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. Per kind kun je voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Niet meer dus. Wil je weten hoeveel je kunt krijgen, maak dan hier een proefberekening.

  Om een proefberekening in te vullen moet je wel weten wat je belastbaar inkomen is (en die van je eventuele partner), het uurtarief van de opvang en het aantal uren dat je gebruik wilt maken van de opvang. Je moet dus van tevoren al een kinderopvang uitgekozen hebben waar je jouw kind naar toe wilt brengen. Bij deze opvang (of gastouder) vraag je een offerte aan. Hierop staan de bedragen die je nodig hebt.

  Kinderopvangtoeslag moet je zelf aanvragen bij de belastingdienst.

Zwanger en geen geld? Heb jij nog tips die ik vergeten ben maar hier prima bij passen?

prenatal banner weekaanbiedingen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019