bannerbolsale
Zwanger wat nu?

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Je bent zwanger! Dit nieuws wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan iedereen vertellen. Of is het beter om nog even te wachten? Wanneer vertel je dan dat je zwanger bent? En net zo belangrijk, hoe ga het nieuws vertellen? Ik geef je wat tips om het blije nieuws aan jouw ouders, familie, vrienden en werkgever te vertellen.

Alles voor moeder en kind banner

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

In principe bepalen jullie natuurlijk zelf wanneer het grote nieuws naar buiten wordt gebracht. Je kunt het meteen al vertellen zodra je er zelf achter komt dat je zwanger bent, maar je kunt ook nog even wachten.

Veel vrouwen kiezen ervoor om pas na 12 tot 13 weken te vertellen dat ze zwanger zijn aan vrienden en familie. Want de zwangerschap is nog pril en er kan nog van alles misgaan. Pas na het eerste trimester is de kans op een miskraam nog maar heel klein.

Bovendien zijn jij en je partner al goed gewend aan het idee dat jullie samen een kindje krijgen. Nu wacht alleen nog de moeilijke taak om de zwangerschap en jullie blijdschap 12 tot 13 weken verborgen te houden!

wanneer vertellen dat je zwanger bent

Wanneer al eerder vertellen dat je zwanger bent?

Sommige stellen kunnen niet 12 weken wachten om het nieuws te vertellen en kondigen al vrij snel aan dat ze een baby verwachten. Het voordeel is dat iedereen goed met je mee kan leven en je niet geheimzinnig hoeft te doen. Wat misschien een nadeel kan zijn, is dat je een miskraam kunt hebben en dat moet je dan ook aan iedereen vertellen. Maar mensen kunnen je wel steunen, mocht dit gebeuren.

Soms is het simpelweg niet mogelijk om de zwangerschap te verbergen. Zeker niet wanneer je omgeving weet dat jullie proberen zwanger te worden. Alle ogen zullen op je gericht zijn. Drinkt ze een wijntje? Eet ze nog wel rauwe vis? Het kan erg vermoeiend zijn. Zeker wanneer je wel van een drankje houdt, gaat het extra opvallen als je aan de spa rood gaat.

Daarnaast kunnen bepaalde zwangerschapssymptomen roet in het eten gooien. Als je constant boven de wc hangt, zal het snel opvallen dat er ‘iets aan de hand’ is. En een zwangerschap staat dan hoog op de lijst.
Wanneer moet je jouw werkgever inlichten dat je zwanger bent?

Officieel hoef je pas 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof wil gaan (6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum) te vertellen dat je zwanger bent. Maar je werkgever zal het erg op prijs stellen als je dit veel eerder doet zodat er genoeg tijd is om vervanging te regelen.

banner autogordel zwangere vrouwen

Wanneer vertel je het aan je ouders? De opa en oma!

Jullie ouders zullen waarschijnlijk de eerste zijn die op de hoogte worden gebracht van jullie geweldige nieuws. Dit is een heel bijzonder moment voor jullie zelf en jullie ouders.

Opa en oma worden is bijna net zo bijzonder als zelf kinderen krijgen. En daarbij is de zwangerschap voor hen ook bijna net zo spannend als voor jullie! Genoeg redenen dus om het nieuws op een originele manier te brengen en het niet langer geheim te houden.

Hoe vertel je dat je zwanger bent?

Als je er een bijzonder moment van wilt maken en jouw ouders, familie en vrienden wilt verrassen dan zijn er online genoeg ideeën te vinden om jullie zwangerschap aan te kondigen. Zo kan je iets doen met de foto van de 12 weken echo, het vertellen met taart of cupcakes of een rompertje laten bedrukken.

Lees deze blogs voor meer ideeën om te vertellen dat je zwanger bent of originele zwangerschap aankondigingen.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019