“babydeals
Zwanger wat nu?

Ik ben 14 jaar en zwanger! Hoe vertel ik het mijn ouders?

Ben je 14 jaar en zwanger? Dan sta je voor een hele lastige situatie. Je moet het immers aan je ouders vertellen, een zwangerschap is op den duur namelijk vrij lastig te verbergen. Je ouders inlichten klinkt veel makkelijker dan het lijkt. Want zwanger op je 14e betekent niet alleen dat heel jouw leven en dat van je ouders op de kop gaat staan. Het betekent ook dat je seks hebt gehad en dat is misschien nog wel het ergste. Zoiets hadden je ouders waarschijnlijk niet gewild voor hun, toch nog, kleine meid.

Ben je 14 jaar en zwanger, ken je iemand in deze situatie of wil je graag je mening of adviezen geven over hoe dit schrikbarende nieuws verteld kan worden? Laat het ons weten! In deze blog geven we wat tips over hoe je jouw ouders kunt vertellen dat je een tienermoeder wordt.

Kleertjes.com korting banner

Je ouders houden hoe dan ook van je

Houd altijd in je achterhoofd dat je ouders onvoorwaardelijk van je houden. Ook al ga je ze nieuws brengen waar ze behoorlijk overstuur van raken, boos van worden of verdrietig: ze blijven van je houden. Het heeft daarom ook geen zin om het lang te verbergen omdat je bang bent voor de reactie van je ouders.

Hoe langer je het verzwijgt, hoe meer je verstrikt raakt in leugens en dat zal het allemaal erger maken. Daarnaast zijn er controles nodig en bezoeken aan de verloskundige om ervoor te zorgen dat jij en je baby gezond blijven. Je ouders kunnen je hierin steunen, immers: zij hebben het zelf al meegemaakt!
14 jaar en zwanger minderjarige moeder

Tips om het je ouders te vertellen

Helaas is er niet één goede manier om je ouders het nieuws te brengen dat je 14 jaar en zwanger bent. Maar je kunt wel rekening houden met de volgende punten:

 • Kies het juiste moment:

  Vertel het je ouders op een rustig moment en niet wanneer je moeder op het punt staat naar haar werk te gaan. Probeer het gesprek ook aan te gaan met beide ouders en niet afzonderlijk van elkaar. Wanneer dit lastig is kun je samen met je ouders een geschikt moment plannen.

 • Draai er niet omheen:

  Vertel meteen aan je ouders dat je een probleem hebt waarbij je hun hulp en advies nodig hebt. Draai er vervolgens niet omheen, dan gaan ze namelijk de meest erge dingen bedenken en dat zorgt alleen maar voor onrust. Vraag ook niet van tevoren of je ouders alsjeblieft niet boos willen worden. Dit kan namelijk juist averecht werken!

 • Blijf rustig en houdt het bij de feiten:

  Houd geen informatie achter en vertel alle feiten. Dus wanneer je voor het laatst ongesteld bent geweest, of je een zwangerschapstest hebt gedaan en wanneer en wie je het tot nu toe hebt verteld.

 • moedige moeders dappere dochters

  Het boek: Moedige moeders & Dappere dochters gaat over tienermoederschap en de onvoorwaardelijke liefde tussen moeder en dochter!

  Probeer de kant van je ouders te zien

  Niet alleen jij zit in een benarde situatie, je ouders ook. Het is belangrijk te realiseren dat je ouders allerlei emoties kunnen voelen op het moment dat ze erachter komen dat je zwanger op je 14e bent. Ze vinden zichzelf bijvoorbeeld nog te jong om opa en oma te zijn. Daarnaast zien ze jou waarschijnlijk nog als hun kleine meid. Het kan ook voorkomen dat je ouders zichzelf de schuld gaan geven en zich gaan afvragen of ze iets verkeerds hebben gedaan. Ieder mens reageert op een andere manier.

  Zo kan je moeder bijvoorbeeld proberen de positieve kant te bekijken terwijl je vader laaiend is. Dit betekent niet dat de één meer van je houdt dan de andere, ze gaan gewoon anders met het nieuws om. Geef je ouders daarom de ruimte om te reageren vanuit hun emoties en probeer je wat afzijdig te houden. Ruzie maken is het laatste wat je wilt.

  clearblue zwangerschapstest digitaal conceptie indicator

  Goede reviews en geen gedoe meer met een licht streepje of niet. Deze test geeft zelfs aan hoeveel weken zwanger je bent!

  Overgaan naar praktische zaken

  Als de eerste emoties van boosheid, verdriet, teleurstelling of schuldgevoel bedaard zijn zullen je ouders gaan stilstaan bij de andere vragen: hoe ga jij je school afmaken en hoe moeten ze nu ook de zorg van jouw kind op zich nemen? Als 14 jarige ben je niet in staat om de financiële last van je kindje te dragen, dit zal op je ouders neerkomen. Daarnaast moet er ruimte komen voor je kindje. Kijk dus niet vreemd op als je ouders gaan rekenen. Misschien moeten ze nu langer doorwerken of een plan bedenken om aan meer geld te komen.

  lAlles voor je baby banner

  Welke vragen kun je verwachten?

  Een goede voorbereiding kan ook helpen om het nieuws dat je 14 jaar en zwanger bent beter over te brengen. Dit betekent dat je een goed antwoord moet hebben op de vragen die je ouders (hoogstwaarschijnlijk) gaan stellen:

  • Wie is de vader? Zijn jullie nog bij elkaar? Weet hij van je zwangerschap af en wil hij betrokken worden?
  • Hoe ga jij deze baby financieel ondersteunen?
  • Hoe ga je straks school combineren met de opvoeding van je baby?
  • Op langere termijn: hoe ga je jouw studie combineren met je kind?

  Misschien weet je nog geen antwoord op deze vragen en dat is ook helemaal niet erg. Je kunt dan aangeven dat je het nog niet weet, maar dat je hier samen met je ouders over na wilt denken om tot een goede oplossing te komen.

  14 jaar en zwanger: het is wel jouw kind

  Er bestaat een kans dat je ouders je proberen over te halen om je kind te laten adopteren of te aborteren. Dit kan natuurlijk prima een optie zijn en probeer hier ook even over na te denken. Maar als je dit absoluut niet wilt, onthoudt dan altijd dat het jouw lichaam, jouw baby en jouw leven is. Jij bepaalt uiteindelijk wat je gaat doen en je moet hetgeen doen wat voor jou goed voelt. In de meeste gevallen zullen je ouders naar verloop van tijd bijdraaien en accepteren dat je 14 jaar en zwanger bent.

  Actuele aanbiedingen bij onze partners:
  folder prenatal
  folder about you
  folder hema
  folder deonlinedrogist
  folder kleertjes
  folder mamalicious

  Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!