“waterwipes
Baby

Waarom wordt een baby ’s avonds onrustig? Wat kan je doen?

De meeste ouders met een kleine baby zullen het herkennen, overdag is je baby prima in zijn doen, maar aan het eind van de middag begint het gedoe. Huilen, huilen, huilen. Maar waarom wordt een baby ’s avonds onrustig? En wat kan je ertegen doen?

hema rompers

Wat is het huiluurtje van je baby?

Het huiluurtje van de baby komt vooral voor als jouw baby tussen de 3 en de 12 weken oud is. Het lijkt of hij ineens ontroostbaar is, terwijl je zeker weet dat hij geen honger geeft en geen vieze luier.

De baby is onrustig en lijkt wel boos! Dit is vaak aan het eind van de middag of aan het begin van de avond. En laat dat nou net het moment zijn, waarop jij het druk hebt. Misschien ben je alweer aan het werk en is dat net het moment waarop je thuiskomt, eten moet koken en voor de rest voor het gezin moet zorgen.

Redenen waarom de baby ’s avonds onrustig is

  1. Ritme

    Als je zwanger bent heeft jouw baby een bepaald ritme in je buik. Dat ritme heeft vaak te maken met jou eigen ritme. Ik merkte bij mijn eerste zwangerschap dat onze dochter ’s nachts heel druk was in mijn buik.

    Ik werkte toen van 11:00 tot 21:00 uur, waarbij ik altijd stond of liep. Dan lag zij heerlijk te slapen en ze werd wakker zodra ik in mijn bed kroop. Voor de baby kan dit ritme lastig af te leren zijn. En dan heb je dus een baby die overdag goed slaapt, maar ’s nachts voor geen meter. Veel baby’s hebben moeite met het verschil tussen dag en nacht leren.




  2. Verwerken en ontladen

    Jouw baby maakt misschien nog niet zo veel mee, denk jij. Maar alle nieuwe stemmen, een nieuwe omgeving en nieuwe geuren kunnen voor zo’n kleintje heel indrukwekkend zijn.

    En omdat de baby nog niet kan praten, is huilen de enige manier om die prikkels te verwerken. Eigenlijk kan dat huiluurtje ook een manier zijn om te ontladen.

  3. Oververmoeid

    Als je baby te moe is, wordt het moeilijker voor hem om in slaap te vallen.

  4. Lees ook: Waarom wordt een baby ’s nachts wakker?

    prenatal banner weekaanbiedingen

    Wat kan je doen als de baby onrustig is?

    Natuurlijk wil jij dat je kindje rustig is en niet zo hoeft te huilen. Voor jezelf, maar ook voor jouw baby. Er zijn een paar manieren waarmee je de baby misschien rustig kunt krijgen.

    1. Ritme

      Om je baby een dag en nacht ritme aan te leren, is het goed om bij de slaapjes overdag de plek waar je kindje slaapt licht te houden. Dat kan ook prima een kinderwagen zijn lekker in de achtertuin. Breng je in de avond je kindje naar bed? Zorg dan dat de kamer donker is. Zo leert je kindje het verschil tussen dag en nacht en kan je een ‘normaal’ ritme aanleren.

    2. Verwerken en ontladen

      Misschien heeft jouw baby het huilen even nodig om in slaap te vallen. Onze oudste dochter huilde altijd 10 minuten voor ze in slaap viel. Het heeft even geduurd voor ik daarachter kwam (ik stond altijd binnen een paar minuten weer naast haar bed, als het geen seconden waren).

      Op een gegeven moment kon ik het niet meer aanhoren en ben ik gaan zitten roken op onze veranda (en ja, ik was gestopt). Toen ik na 10 minuten binnenkwam, was ze stil. De volgende dag moest ik van mezelf 10 minuten wachten voor ik naar haar toe ging en ook toen was ze stil.

    3. Troosten

      Sommige baby’s vallen niet in slaap als ze huilen, meteen het verschil tussen onze oudste en jongste dochter. Probeer de baby niet te vaak uit het bedje te halen. Hiermee creëer je nog meer onrust.

      Onze jongste werd (en wordt, ze is inmiddels 2 maar slapen is nog steeds niet altijd gemakkelijk) al rustig van mijn hand op haar lijfje en zachtjes “Mama is hier meisje, ga maar lekker slapen”.

    4. Dragen

      Lukt het jouw baby niet om in slaap te vallen? Misschien wil je kindje gewoon dicht bij je zijn. Of vindt hij het moeilijk om in zo’n stilstaand wiegje te slapen (in jouw buik werd hij immers heerlijk in slaap gewiegd).

      Een draagzak of draagdoek kan dan wonderen doen! En zeker bij een huiluurtje aan het eind van de middag, ook handig voor jou! Je kunt namelijk prima eten koken, stofzuigen en nog veel meer met een baby tegen je aangeplakt. Ik heb uren rondgehobbeld met Myrah in de draagzak. En stiekem mis ik dat nu nog wel eens.

    5. Veilige omgeving

      Voor een kleine baby kan zo’n groot ledikant aanvoelen als een reusachtig tweepersoonsbed. Terwijl hij in je buik lekker knus zat. Maak daarom een veilige slaapplek voor je baby.

      In een ledikant kan je gebruik maken van een babynestje. Maak GEEN gebruik van een bedomrander of hoofdbeschermer zodat het ledikantje dichter is en kleiner lijkt, want deze zijn volgens de consumentenbond NIET veilig!

      Onze jongste dochter sliep de eerste maanden vooral in de kinderwagen. En ook in haar campingbedje ging het veel beter dan in haar ledikant. Voor onze oudste dochter hielp het juist om haar in te bakeren.

    6. Rust

      Om je baby rustig te maken, kan je hem voor het slapen in een warm badje doen of een heerlijke babymassage geven.

    Een onrustige baby ’s avonds is heel vervelend. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de baby. Twijfel je of alles wel in orde is? Neem dan eens contact op met de huisarts of het consultatiebureau. Soms kan een osteopaat bijvoorbeeld ook helpen, vooral als je een zware bevalling hebt gehad. Wat bij ons hielp was onze jongste baby op haar buik te laten slapen, wat de enige manier bleek te zijn om haar stil te krijgen. Is jouw baby ’s avonds ook onrustig?

    Lees ook: Help, mijn baby is een buikslaper!



    Actuele aanbiedingen bij onze partners:
    folder prenatal
    folder hema
    folder deonlinedrogist
    folder kleertjes
    folder mamalicious

    Meer lezen

vadersschapsverlof 2019