sale kleertjes header
Vitamines en mineralen

Waar is ijzer goed voor tijdens de zwangerschap?

IJzer is een van de meest bekende mineralen. We weten allemaal dat we het nodig hebben en zijn ook wel bekend met het fenomeen ijzertekort. Maar hoeveel ijzer heb je nodig tijdens de zwangerschap en waarom is dat zo?

startersbox zwitsal banner

Waarom is ijzer goed voor je tijdens de zwangerschap?

De reden waarom ijzer goed voor je is, is dat dit mineraal samen met foliumzuur en vitamine B12 belangrijk is voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is weer een onderdeel van de rode bloedcellen en zij vervoeren zuurstof door ons lichaam. Omdat je tijdens de zwangerschap extra bloed aanmaakt, kan je dus last krijgen van een ijzertekort. Daarnaast is ijzer ook nodig om energie te produceren in onze cellen en helpt het met je afweersysteem.




Mag je ijzer tijdens de zwangerschap?

IJzertekort is iets dat veel voor komt bij vrouwen. Zeker vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben een grotere kans op ijzertekort. Net als zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Want als je zwanger bent maak je extra bloed aan voor de baarmoeder, placenta en de baby en dan kan je al snel een ijzertekort opbouwen. Daarom is het dus erg belangrijk om genoeg ijzer binnen te krijgen, zeker als je zwanger bent.

Hoeveel ijzer heeft een zwangere vrouw nodig?

Volgens de gezondheidsraad heeft de gemiddelde zwangere vrouw 16 mg ijzer per dag nodig, geef je borstvoeding dan is dat 15 mg per dag.

jizerbanner banner

Wat is het gevolg als je te weinig ijzer binnen krijgt?

Als je last hebt van ijzertekort word je vermoeider en krijg je een bleke huid. Rusteloze benen en sneller buiten adem zijn horen er ook bij. Door ijzertekort kan je uiteindelijk bloedarmoede krijgen, maar dit heeft vaker een andere oorzaak, zoals coeliakie of de ziekte van crohn.

Maar ook een teveel aan ijzer kan schadelijk zijn voor je lever. Hierdoor hebben leverkanker, hart- en vaatziekten en diabetes 2 een grotere kans.

Welke voedingsstoffen zijn rijk aan ijzer?

IJzer komt op twee manieren voor in onze voeding, als heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit in dierlijke producten en wordt wat beter opgenomen. Heemijzer haal je uit vlees, kip en vis. Varkensvlees en kip bevatten minder ijzer dan rundvlees en lamsvlees.

Non-heemijzer zit in dierlijke en plantaardige producten, zoals brood, peulvruchten, volkorenproducten en noten. Maar ook in groene groenten (spinazie, paksoi, snijbiet en postelein). Ook radijs, vleesvervangers en ei bevatten heem-ijzer. In combinatie met vitamine C wordt ijzer beter opgenomen in je lichaam. Eet dus groente of fruit bij je maaltijd, of drink sinaasappelsap.

Lees ook: Welke vitamines heb je nodig als je zwanger bent?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019