Nu je zwanger bent, vraag je je misschien wel af welke vitaminen en mineralen belangrijk voor je zijn. Iedere vitamine en elk mineraal is verantwoordelijk voor andere processen in je lichaam. Nu zal je niet zo snel aan jodium denken als je zwanger bent, maar veel zwangere vrouwen hebben een jodium tekort. Het RIVM doet onderzoek om hoeveel vrouwen het gaat. Maar waarom is voldoende jodium tijdens de zwangerschap nou eigenlijk zo belangrijk?
Waarom is jodium goed voor je tijdens de zwangerschap?
Jodium is een spoorelement. Dat is een mineraal waarvan het lichaam maar weinig nodig heeft. Maar toch is jodium wel degelijk nuttig en belangrijk om dit binnen te krijgen als je zwanger bent. Jodium tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat jouw schildklier beter werkt. En dat is weer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van de ongeboren baby.
In het verleden is er onderzoek geweest onder zwangere vrouwen die extra jodium slikten tijdens de zwangerschap. Hieruit kwam naar voren dat zelfs door extra jodium te slikken, deze vrouwen maar net genoeg jodium binnen kregen.
Op dit moment voert het RIVM een nieuw onderzoek uit om te bepalen hoe het nou zit met het jodium tekort onder zwangere vrouwen. Als je hier aan mee wilt doen dan kan je je hier aanmelden.
Veel zwangere vrouwen hebben jodium tekort
Dit komt omdat in de afgelopen jaren er steeds minder jodium in onze voeding zit. Er wordt tegenwoordig minder zout waar jodium in zit, toegevoegd aan ons brood. Als je weinig tot geen brood eet, is de kans groot dat je een tekort aan jodium hebt. En juist tijdens de zwangerschap is jodium belangrijk voor de ontwikkeling van de baby in jouw buik.
De Wereld gezondheidsorganisatie beschouwt “jodiumtekort als ‘s werelds meest voorkomende, maar gemakkelijk te voorkomen oorzaak van hersenbeschadiging bij een baby”
Wat is de aanbevolen hoeveelheid jodium per dag
De aanbevolen hoeveelheid jodium per dag is 150 microgram. De aanbevolen hoeveelheid jodium tijdens de zwangerschap ligt een stuk hoger, namelijk zo’n 200 microgram per dag. Zwangere vrouwen hebben vaak niet door dat ze een jodium tekort hebben.
Waar leidt een tekort aan jodium toe?
In je schildklier zit een grote voorraad jodium. Deze voorraad wordt bewaard en dus pas gebruikt op momenten dat je het nodig hebt. Als je te weinig binnenkrijgt merk je dit dus vaak pas na jaren. Door een tekort aan jodium kan je schildklier trager gaan werken en gaan opzwellen, dat noemen we krop.
Bij zwangere vrouwen kan een tekort aan jodium leiden tot hersenbeschadiging bij de ongeboren baby. Bij kinderen kan het leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en zelfs tot dwerggroei (cretinisme).
Let op: Ga niet op zomaar op eigen houtje extra jodium slikken, maar overleg dit altijd met jouw verloskundige of huisarts!
Welke voedingsstoffen zijn rijk aan jodium?
Jodium zit van nature in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Maar het wordt ook toegevoegd aan sommige vleeswaren, gejodeerd keukenzout en bakkerszout. Als je geen brood eet of brood zonder gejodeerd zout (biologisch brood) dan loop je een groter risico op een tekort aan jodium.