banner cheezzbaby 728x200
Vitamines en mineralen

Vlees eten tijdens de zwangerschap! Wel of niet doen?

Vlees heeft een hele hoge voedingswaarde, ook als je zwanger bent! In principe is het dan ook geen probleem om vlees te eten tijdens de zwangerschap. Vlees is een goede bron van ijzer, wat zeker als je zwanger bent erg belangrijk is. Want ijzertekort is een veel voorkomende zwangerschapskwaal en door voldoende vlees te eten kan je dit tegengaan. Maar behalve een goede bron van ijzer bevat vlees ook eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen! Mag je dan zomaar alles eten?

hema rompers

Waar moet je op letten bij vlees eten tijdens de zwangerschap?

Als je tijdens de zwangerschap vlees wil eten, is er een belangrijk punt om op te letten: namelijk dat het vlees zoals biefstuk of entrecote goed doorbakken moet zijn. Want rauw vlees wordt zeer afgeraden om te eten als je zwanger bent!

Misschien wil je juist iets minder vlees eten nu je zwanger bent. Het is dan wel verstandig om de vleesproducten te vervangen, door producten die ook eiwitten en voldoende voedingsstoffen bevatten.

Je kunt er ook voor kiezen om iets minder vlees te eten, maar zorg er dan wel voor dat het vlees wat je eet van goede kwaliteit is! Dus niet de goedkope kiloknallers uit de supermarkt, maar duurzaam vlees dat geen medicatie, hormonen of antibiotica bevat! Dat is niet alleen een stuk gezonder en lekkerder, maar ook beter voor de dieren en de wereld.

bollensteak Als je vlees koopt bij een duurzame slagerij zoals de Bollensteak, dan weet je zeker dat je een gezond en kwalitatief goed product koopt. Een veilig idee voor jou en de ongeboren baby in jouw buik!

kleertjes sale 70

Welk vlees mag je niet eten als je zwanger bent?

Er zijn een aantal soorten vlees die je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap.

 1. Rauw vlees

  Probeer geen rauw vlees te eten! In rauw vlees kan de parasiet toxoplasmosa gondii voor komen. Deze parasiet kan de infectie toxoplasmose veroorzaken. De infectie wordt vaak niet eens opgemerkt, maar kan opgezette lymfeklieren in de nek, koorts, algehele malaise, ooginfectie en huiduitslag veroorzaken.

  Je kunt de infectie via de placenta doorgeven aan jouw ongeboren baby, met alle gevolgen van dien. Hoe vroeger in de zwangerschap je de infectie krijgt, hoe groter de gevolgen kunnen zijn. Denk hierbij aan aangeboren afwijkingen, of zelfs een miskraam.

  Rauw vlees zijn onder andere: niet doorbakken biefstuk, tartaar, carpaccio, filet americain, ossenworst, rosbief. Maar ook rauwe hammen, zoals serranoham, parmaham, iberico ham, coburgerham en prosciutto.

 2. Gerookt vlees

  Gerookt vlees wordt gaar gemaakt door het te roken. Maar bij gerookt vlees is het lastig te bepalen of het vlees genoeg verhit is. Daardoor kan je hetzelfde risico lopen als bij rauw vlees. De kans is een stuk kleiner, maar de kans is er wel.

  Gerookt vlees is onder andere: runderrookvlees, paardenrookvlees, gerookte kip, gerookte ham. Ook bevat gerookt vlees vaak zout, wat niet aan te raden is als je zwanger bent. Want zout vergroot de kans op hoge bloeddruk

 3. Droge worst

  Ook in droge worst kan de listeria bacterie zitten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Ook dit kan je dus beter even laten staan als je zwanger bent. Denk hierbij aan: salami, chorizo, metworst en cervelaat.

Ondanks dat je deze vleessoorten beter niet kunt eten, blijft er genoeg lekker vlees over om te eten tijdens de zwangerschap!
Deze vleessoorten kan je beter even minderen!

Behalve het vlees dat je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap, zijn er nog een paar vleesproducten waarmee je beter kunt minderen. Zo zit er in bacon, pancetta en ontbijtspek best veel zout.

Lever producten zoals paté en leverworst bevatten een grote hoeveelheid vitamine A. Als je daar te veel van binnenkrijgt, verhoogt dit de kans op aangeboren afwijkingen. Eet dus af en toe leversmeerworst, berlinerworst, leverkaas, leverpastei en paté. Maar liever niet te vaak.

Geen gesleep met boodschappen!

Wil je duurzaam en kwalitatief goed vlees in huis halen, maar heb je geen zin in gesleep met zware boodschappentassen? Geen probleem, het beste dagelijkse vlees van restaurantkwaliteit bestel je gewoon bij de online slager! De keuze is enorm, ook als je zwanger bent. En alles wordt gewoon bij je aan de deur bezorgd!

Heb je het idee dat je nu bijna niets meer mag eten? Dat is zeker niet waar, voor de echte vleesliefhebster hoeft zwanger zijn geen straf te zijn. Natuurlijk moet je even je medium rare biefstukje missen, maar een lekker stuk varkenshaas, entrecote, pulled pork of een heerlijke stukje kip uit de oven, maken een hoop goed! Lees ook onze blog over Barbecue en zwanger? Waar moet je op letten!.

Zeker als je weet dat het vlees van een plek komt waar goed voor de dieren wordt gezorgd. Dan smaakt het nog net iets lekkerder. En die carpaccio? Die komt over een paar maanden wel weer. 😉

Lees hier meer tips over wat je niet mag eten als je zwanger bent!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!