“waterwipes
Vitamines en mineralen

Zink tijdens de zwangerschap! Waar is het goed voor?

Voeding is belangrijk als je zwanger bent, want uit voeding haal je onder andere vitaminen en mineralen, maar ook spoorelementen zoals zink. Maar waarom heb je juist zink tijdens de zwangerschap nodig en wat doet zink met de baby in jouw buik?

beste babyfoon bol.com

Waarom is zink goed voor je?

Je lichaam heeft zink nodig voor de opbouw van eiwitten. Maar ook voor de groei en ontwikkeling van weefsels en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.

Zink en vruchtbaarheid

Voldoende zink is ook belangrijk als je zwanger wilt worden. Voor de vrouw is zink belangrijk voor de rijping van de eicellen, volgens dit onderzoek met muizen. Een zinktekort kan dus ervoor zorgen dat je moeizaam zwanger wordt.
Zink heeft samen met selenium een positieve bijdrage aan de vruchtbaarheid van de man. Alhoewel sommige onderzoeken zoals deze dat tegenspreken.

Waarom is zink tijdens de zwangerschap belangrijk?

Zink is net als magnesium belangrijk voor de weefselgroei van de baby in jouw buik.

Zink is een spoorelement. Het is onderdeel van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij stofwisseling. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Daarom heb je ook zink nodig tijdens de zwangerschap, al komt een tekort aan zink in Nederland eigenlijk niet voor.
Hoeveel zink heb je nodig tijdens de zwangerschap?

De voedingsraad raadt zwangere vrouwen aan om 9,1 mg zink per dag binnen te krijgen. Deze hoeveelheid is hoger dan voor niet zwangere vrouwen. Voor niet zwangere vrouwen van 18 jaar en ouder is het advies 7 mg zink per dag. Voor vrouwen die borstvoeding geven is het advies zelfs 11 milligram.

davitamon mamavitaal banner

Waar leidt een tekort tot zink toe tijdens de zwangerschap?

Een tekort aan zink zou kunnen leiden tot een miskraam of dat je niet zo snel zwanger wordt. Maar uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan zink in Nederland helemaal niet voor komt.

Andere gevolgen van een tekort aan zink kunnen leiden tot afwijkingen aan huid, slijmvliezen en het skelet. Ook kan je anders gaan ruiken en proeven. Zelfs een verminderde afweer tegen infecties en nachtblindheid kan voortkomen uit een tekort aan zink.

kleertjes sale 70

Welke voedingsstoffen zijn rijk aan zink?

Zink zit in kleine hoeveelheden in vlees, kaas, volkorenproducten, noten, schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019