Soepen zijn heerlijk en super makkelijk om te maken. En als je ze zelf vers maakt, nog heel erg gezond ook! Zeker als je zwanger bent! Daarom heb ik een aantal groene soepen voor je op een rijtje gezet. Boordevol ijzer en vitamines en mineralen. Hier vind je 5 recepten met gezonde soepen voor tijdens de zwangerschap!
Recepten met gezonde soepen voor tijdens de zwangerschap!
-
Recept voor boerenkoolsoep met spekjes
Als je gek bent op Hollandse pot is deze gezonde boerenkool soep voor tijdens de zwangerschap echt het proberen waard! Weer eens iets anders dan een stamppot!
- Benodigdheden:
300 gram kruimige aardappelen, 300 gram boerenkool, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 liter kippenbouillon, 100 ml kookroom, 125 gram spekreepjes. De knoflookpers, staafmixer, een ruime koekenpan en nog een koekenpan. - Bereidingswijze:
Schil en snijd de aardappelen in kleine blokjes. Snipper de ui en bak daarna de ui en aardappel samen in de koekenpan. Pers de knoflook er bovenuit en bak lekker eventjes mee. Schenk daarna de kippenbouillon erbij en breng alles aan de kook.Doe eerst de helft van de boerenkool erbij tot deze geslonken is en voeg daarna de rest toe. Laat de soep 20 minuten koken. Ondertussen bak je de spekjes krokant in de andere koekenpan.
Voeg de kookroom toe aan de soep en pureer deze glad. Breng op smaak met zout en peper en voeg de spekjes toe.
- Benodigdheden:
-
Recept voor broccolisoep
Broccoli is echt powerfood, wist je dat er in broccoli erg veel ijzer zit? En dat is juist iets waarvan je tijdens de zwangerschap niet genoeg kunt hebben.
- Benodigdheden:
500 gram broccoli, 1 ui, 250ml kookroom, 2 blokjes groentebouillon, 150 gram bevroren tuinerwten, 1 ui, olijfolie, de staafmixer en een pan. - Bereiding:
Begin met het snipperen van de ui en haal de roosjes van de broccoli. Ook de steel kan je gebruiken, deze snijd je in plakjes. Doe de olijfolie in de pan en fruit de uitjes aan. Voeg daarna de broccoli en de bevroren tuinerwten toe. Daar doe je 750ml water en de groentebouillon bij.Laat alles 10 minuutjes doorkoken en voeg daarna de kookroom toe. Laat dit nog even koken en pureer daarna de broccoli soep. Voor extra smaak kun je ook nog Parmezaanse kaas toevoegen.
- Benodigdheden:
-
Recept voor courgettesoep
- Benodigdheden:
3 courgettes, olijfolie, bieslook, 1 ui, 2 tenen knoflook, 2 blokjes groentebouillon, crème fraîche. Ook een dunschillers, pan en staafmixer heb je nodig. - Bereidingswijze:
Schaaf met de dunschiller 4 linten van de courgette, deze houd je apart. Daarna snijd je de rest van de courgettes in blokjes. Hak de knoflook fijn en snipper een ui. In de soeppan doe je een beetje olie en daarin fruit je de knoflook en de ui. Na een minuut voeg je de courgette toe en bak je deze een paar minuten mee.Daarna voeg je een liter toe met de bouillonblokjes en breng je dit aan de kook. Laat het 10 minuten koken.
Pureer na 10 minuten de soep met een staafmixer en voeg de crème fraîche toe. Garneer met bieslook en de courgettelinten.
- Benodigdheden:
-
Recept voor koude komkommersoep
Ben je zwanger in de zomer en erg toe aan een beetje verkoeling? Maak dan eens deze verfrissende komkommersoep!
- Benodigdheden:
1 komkommer, 1 sjalotje, olie, 100ml groentebouillon, 2 eetlepels yoghurt, dille. Een dunschiller, soeppan en staafmixer. - Benodigdheden:
Snijd een stukje van een komkommer en schaaf hier linten van, deze kan je gebruiken voor de garnering. Daarna schil je de rest van de komkommer en snijd je ze door in de lengte. Haal de zaadlijsten weg met een lepeltje en snijd de rest in stukken. Snijd het sjalotje fijn en bak deze zachtjes aan in de pan.Voeg de komkommer en de bouillon toe en breng dit aan de kook. Het hoeft maar een paar minuten te koken. Pureer daarna de komkommer soep en laat het goed afkoelen. Als de soep goed koud is doe je de yoghurt erdoor en garneer je de soep met dille en de komkommerlinten.
- Benodigdheden:
-
Recept voor spinaziesoep
Nog zo’n bron van ijzer, spinazie! Ook hier kan je hele lekkere soep van maken, zonder dat je meteen een ijzersmaak in je mond krijgt.
- Benodigdheden:
400 gram gewassen spinazie, 1 bos bosuitjes, olijfolie, 2 tenen knoflook, houdbare slagroom en 1 blokje groentebouillon. Ook een pan en staafmixer mogen niet ontbreken. - Bereidingswijze:
Doe 1 liter water in de pan en breng dit aan de kook (waterkoker of kokend waterkraan kan ook natuurlijk!). Snijd de bosuitjes in stukken en bewaar er een voor de garnering. Doe in een andere pan de olijfolie en bak de bosui hier zacht in aan, doe de fijngesneden knoflook erbij en bak 1 minuutje door. Daarna voeg je in delen de spinazie toe en laat je dit slinken.Uiteindelijk doe je het kokende water erbij en het bouillonblokje. Pureer de spinaziesoep met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Voeg daarna de apart gehouden stukjes bosui toe en maak af met een beetje slagroom.
- Benodigdheden:
Het fijne van deze vijf recepten met gezonde soepen is dat je ze ook prima in kunt vriezen. Als je tijdens de zwangerschap geen puf hebt om te koken, hoef je het alleen maar op te warmen! Wat ook meteen erg handig is voor in de kraamweek, want met een baby in huis schiet het koken er echt wel eens bij in.