Met een kleine baby in huis lijken de dagen soms voorbij te vliegen, zonder dat je voor je gevoel ook maar iets nuttigs gedaan hebt. Natuurlijk is het verzorgen van jouw newborn heel nuttig, maar door al dat voeden, troosten, verschonen en wassen is er soms geen tijd om eten te koken. Daarom heb ik een aantal recepten met makkelijke maaltijden voor tijdens en na de kraamweek voor je verzameld!
Regeren is vooruitzien, ook in de keuken
Er zijn heel veel gerechten die je prima in kunt vriezen en die vaak juist nog lekkerder smaken wanneer je ze opwarmt. Toen ik zwanger was van onze oudste kookte ik onze vriezer helemaal vol, uit voorzorg. En dat bleek goed van pas te komen, want van koken kwam het lang niet iedere dag. Een aantal voorbeelden van maaltijden die erg lekker blijven in de vriezer zijn:
- Lasagne
- Pastasauzen
Maak een hele grote pan vol pastasaus en vries deze in kleinere porties in. Dan hoef je alleen maar de saus op te warmen en even pasta te koken en je hebt binnen een kwartier een maaltijd op tafel staan. - Curry’s of sauzen voor bij rijst of mie
Dit gaat net zo gemakkelijk als bij pasta, heb je kip tandori gemaakt? Of een lekkere curry? Vries dan (alleen de saus) in. Rijst wordt vaak niet beter van de vrieskou, want rijst kan je gemakkelijk snel koken terwijl je de saus opwarmt. - Soepen Veel soepen lenen zich prima om in te vriezen.
Recepten met makkelijke maaltijden voor tijdens (en na) de kraamweek!
-
Wraps, tortilla’s of iets in die trant
Alles wat je vantevoren kunt maken is ideaal als je een baby hebt. Zelf ben ik gek op ‘husseltjes’ waar ik een lekkere vulling voor in de wraps mee maak. Je kunt hier heel makkelijk alle restjes uit de koelkast voor gebruiken. Gehakt, spekjes of kip. Paprika, ui, wortel?
Zorg dat je altijd een pak tomatenpasta in de kast hebt staan, eeuwig houdbaar en de perfecte smaakmaker voor ongeveer alles (pastasauzen, soepen, en dus ook wrap-vullingen).
Bak bij dit recept alles wat je lekker vindt bij elkaar in een pan, kruid het naar smaak en doe er een paar scheuten tomatenpasta door. Laat het even pruttelen en vul de wraps ermee. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi ze met kaas.
Nu hoef je het alleen nog maar in de oven te schuiven wanneer je wilt eten. En die saus maken kan ook prima met jouw baby in de draagzak, als je een beetje voorzichtig te werk gaat.
-
Tray-bakes
Helemaal hot en happening, de traybakes. En super makkelijke recepten, want je hoeft alleen maar alles op een bakplaat te mikken en in de oven te schuiven! Bij een traybake kan je het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.
Gebruik je kip? Dan kan je dit zelf marineren of kruiden, maar je kunt ook gewoon gekruide kip kopen. Groenten kan je allemaal zelf snijden, maar je kunt ook gesneden groentes kopen bij de supermarkt. Hetzelfde geldt voor aardappelen. Deze kan je in parten kopen, of zelf snijden, en schillen is in principe ook niet nodig. Voor alle traybakes geldt dat je olijfolie en zout en peper nodig hebt.
- Traybake met zalm:
Krieltjes, 400 gram groene asperges, 4 zalmfilets (of forel) en mosterd-dille saus.
Ook bij dit recept kan je het moeilijk(er) maken door zelf de saus te maken. Hiervoor roer je 2 eetlepels mosterd, 1 eetlepel lichte basterdsuiker, 2 eetlepels witte wijnazijn en 4 eetlepels arachideolie door elkaar. Maar je kunt uiteraard ook kiezen voor een saus uit de winkel.De asperges kook je een paar minuten voor en spoel je daarna af in koud water. Leg de aardappels op de bakplaat, bestrooi met zout en peper en olijfolie en bak 20 minuten op 200 graden. Daarna leg je de asperges en de zalm erbij en bak je nog 12 minuten. Serveer met de saus en klaar!
- Traybake met kip:
Je hebt nodig: 8 kippenvleugels (gekruid), 1 courgette, 1 rode en gele paprika, 1 ui, 250 gram cherrytomaatjes, voorgekookte aardappelpartjes.Je hebt wat snijwerk aan de groentes, maar je kunt ook een zak roerbakgroente kopen waar vergelijkbare groenten inzitten.
Het makkelijke aan deze traybake is dat je alles tegelijk de oven in kunt schuiven. Verdeel de kippenvleugels, aardappels en groenten over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Leg de cherrytomaatjes bovenop en schuif alles 25 minuten in de over op 200 graden.
Voor een traybake kan je ook heel goed worstjes gebruiken. En dus ook de restjes uit je koelkast. Wees creatief met dit recept en hussel van alles door elkaar op een bakplaat. De oven doet de rest!
- Traybake met zalm:
-
Gebruik een slowcooker
Zelf heb ik er geen ervaringen mee, ik heb gewoon zo’n zware gietijzeren pan waarin ik ‘slow cook’, maar veel mensen in mijn omgeving zweren erbij: de slowcooker. Hij is veilig als je niet thuis bent omdat hij gewoon op stroom werkt, en je dus niet het gas aan laat staan. Je stopt alle ingrediënten erin, wacht een paar uur en hebt een heerlijke makkelijke maaltijd.
Zeer geschikt voor stoofpotten, zoals deze heerlijke goulash:
Hiervoor heb je 750 gram runderlappen, 2 groene paprika’s, 2 rode paprika’s, 2 uien, knoflook, sperzieboontjes, een laurierblaadje, 1 blikje tomatenpuree en runderbouillon nodig.Je bakt het vlees aan en doet het in de slowcooker. Strooi er wat bloem over en voeg daarna alle ingrediënten toe (knoflook geperst, ui gesnipperd en paprika in blokjes). Laat de slowcooker 6 uur lang zijn ding doen en je kunt aanschuiven. 😉
Het is helemaal niet gek om tijdens de kraamweek af en toe eten aan te nemen van mensen die dat aanbieden. Je bent al snel geneigd om te zeggen dat je het wel redt en dat het niet nodig is. Maar geef gewoon toe dat het allemaal best pittig is. Als de buurvrouw een pan soep wil brengen? Laat het haar dan lekker doen. Maak gebruik van de mensen om je heen, de tijd dat je wat terug kan doen komt echt wel weer.
Hopelijk kom je een eind op weg met onze recepten met makkelijke maaltijden voor tijdens de kraamweek. En op dagen dat je er niet aan toe komt bestaat er altijd nog Thuisbezorgd.
Lees ook: Tips als je weinig tijd hebt om te koken met kinderen!