sale kleertjes header
Recepten

Tips voor gezond snacken tijdens de zwangerschap!

Misschien lukt het je wel om overdag lekker gezond te eten. Super trots ben je op jezelf. Maar ’s avonds op de bank gaan je handen bijna jeuken en voel je jezelf onrustig. Je hebt zin in iets lekkers! Misschien kan je jezelf het eerste uur nog inhouden, maar 2 uur later ligt er een lege rol koekjes naast je op de bank. Of een zak chips, of snoepjes. Wil je ’s avonds toch iets lekkers eten? Kies dan voor gezond snacken tijdens de zwangerschap! Ik heb wat gezonde tips voor je!

startersbox zwitsal banner

Waarom willen we ’s avonds snacken?

Ik heb het al vaker gezegd: jouw zwangerschap is geen excuus om te veel en ongezond te gaan eten. Natuurlijk hoef je niet op een dieet, maar jezelf ongecontroleerd volproppen wil je echt niet. Want hoe meer je aankomt, hoe langer het duurt voordat het er weer af is.

Vaak lukt het mensen overdag wel om gezond te eten. Het zijn juist de avonden die het moeilijk maken. Je zit op de bank en het enige waar je aan denkt is een lekkere snack. Waarom is het toch dat we het meeste ’s avonds snacken? Nou: hier zijn verschillende (best logische) redenen voor.

Redenen voor snacken in de avond

  1. Je verveelt je

    Het is heel gebruikelijk dat mensen gaan eten als ze zich wat vervelen. Als je heel de dag bezig bent met werk en andere activiteiten, heb je niet zoveel tijd om aan eten te denken. Maar zo ’s avonds op de bank, begin je jezelf een beetje te vervelen en dan denk je soms automatisch aan eten.




  2. Het is een gewoonte

    Gewoontes zijn heel gevaarlijk als je op je gewicht wilt letten. En dan heb ik het natuurlijk met name over slechte gewoontes. Soms, zonder dat je het door hebt, heb je de gewoonte ontwikkeld om elke avond chips of een stuk chocolade te eten op de bank.

  3. Je hebt honger!

    Stel je hebt om 18.00 uur gegeten, dan is het niet vreemd dat je om 21.00 uur (of eerder) alweer wat honger krijgt. Als je deze honger laat ‘opbouwen’ ga je steeds meer zin in eten krijgen waardoor je uiteindelijk te veel gaat snacken.

Lees ook: Welke cravings heb jij tijdens de zwangerschap?

gezond snacken tijdens de zwangerschap fruit

Tips om te stoppen met ongezond snacken tijdens de zwangerschap

Om te stoppen met ongezond snacken, is het belangrijk dat je weet waarom je gaat snacken. Is het verveling, of heb je last van andere emoties zoals verdriet, niet lekker in je vel zitten, spanning, stress of vermoeidheid. Allemaal hele normale emoties tijdens de zwangerschap die een aanleiding kunnen zijn om te gaan eten. Soms voelen we ons dan eventjes beter.

Mocht je eten uit verveling, probeer jezelf dan wat af te leiden. Ga bijvoorbeeld een boek lezen, iets in het huishouden doen of wat mij betreft wat op Social Media. Na een aantal minuten is vaak de drang om te eten weer weg.

Ligt je snackgedrag in de avond niet aan je emoties, maar is het een gewoonte geworden? Erken dit dan als gewoonte en probeer deze te doorbreken door of meteen te stoppen, of een gezonder alternatief te vinden als snack.

Heb je honger in de avond, dan is het prima om elke avond een tussendoortje te bewaren. Ik eet bijvoorbeeld elke avond mijn tweede stuk fruit en wat magere kwark. Zo heb ik iets om te eten, pak ik mijn honger aan en heb ik iets te doen! Daarnaast moest ik dat stuk fruit en die kwark sowieso nog eten op die dag. En zo kan ik dus gezond snacken tijdens de zwangerschap zonder extra te eten.

davitamon mamavitaal banner

Voorbeelden van gezond snacken tijdens de zwangerschap

Wat je kunt eten later op de avond:

  1. Groenten

    Zoals snoeptomaatjes, worteltjes, komkommer, radijsjes, paprika, bleekselderij. In groenten zitten weinig kcal, veel vezels (vezels verzadigen) en wat vitamines en mineralen. Snij de groenten in reepjes, doe ze in een kommetje en je kunt gerust lekker ‘snaaien’.

    Probeer de groenten zonder dip te eten. Wil je echt wat erbij hebben, maak dan zelf een dip van magere kwark, knoflook, peper en zout. Je kunt ook een beetje hummus erbij eten. Let hierbij wel op de kcal van de hummus. Neem niet meer dan 2 eetlepels.

  2. Magere kwark

    In magere kwark zitten eiwitten. Eiwitten geven je snel een verzadigd gevoel. Heb je trek dan kun je deze goed stillen met magere kwark. Naturel kwark is het beste, maar magere kwark met een vruchtensmaakje is ook goed. Let er wel op dat er weinig vet in zit en er geen suikers zijn toegevoegd.

  3. Gezond snacken tijdens de zwangerschap hoeft niet moeilijk te zijn als je deze lekkere alternatieven gaat eten.

  4. Eet iets lekkers uit je top 3

    Toen ik nog werkzaam was als gewichtsconsulent, raadde ik mijn cliënten altijd aan om elke dag iets te eten wat in hun top 3 staat van lekkernijen zoals snoep, koek of zoutjes. De producten waarvoor ik je wakker zou kunnen maken. Wanneer je wilt afvallen werkt het niet om jezelf alles te ontzeggen. Dat hou je niet vol en maakt het afvallen steeds vervelender.

  5. Volkorencracker of beschuitje

    Beleg het met mager beleg zoals hüttenkäse, hummus (beste is van het merk Maza met minder zout), kipfilet, zuivelspread etc.

  6. Handje ongezouten noten

    Het is goed voor je gezondheid om elke dag een kleine handje ONGEZOUTEN noten te eten. Als je dit eerder op de dag nog niet hebt gedaan, kan je dit lekkere tussendoortje voor de avond bewaren. Let op: maar 1 handje ongezouten noten! In noten zitten veel kilocalorieën, dus eet er niet te veel van. Lees hier welke noten tijdens de zwangerschap goed voor je zijn!

Andere gezonde recepten tijdens de zwangerschap

Ik heb op zozwanger.nl nog veel meer gezonde recepten staan zoals:

Ook is er een leuk boek te koop: Easy peasy family, boordevol gezonde recepten voor het hele gezin.

Zoals je kunt lezen zijn er genoeg alternatieven voor gezond snacken tijdens de zwangerschap! Heb jij nog een lekkere gezonde snack laat het dan weten?!

Lees ook: Tips tegen eetbuien tijdens de zwangerschap!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

2 Reacties

  1. Nicky
    • Roos

Reageer

vadersschapsverlof 2019