sale kleertjes header
Vitamines en mineralen

Noten eten tijdens de zwangerschap! Waarom het goed voor je is!

Als je zwanger bent is het belangrijk om gezond te eten, dat weet je inmiddels wel. Ook water drinken is erg belangrijk. Maar hoe zit dat met noten? Is het juist goed om noten eten tijdens de zwangerschap of zou je het beter kunnen laten? Je leest het hier.

hema rompers

Waarom noten eten goed voor je is?

Noten zijn super gezond, om meerdere redenen. Ze verlagen je LDL-cholesterol, dit houdt de bloedvaten gezond. Maar in noten zitten ook veel vezels, eiwitten, ijzer en onverzadigde vetten.

Zelfs het eten van notenspread of notenpasta is ook gezond, een dik besmeerde boterham telt als een handje noten. Let er wel op dat je kiest voor pasta’s die voor 100% uit noten moeten bestaan en dat er geen suiker of zout is toegevoegd.
Verder zijn noten te verdelen in drie groepen.

 1. Ongebrande noten

  Deze noten zijn niet bewerkt en bevatten alle eigen aanwezige voedingsstoffen. Walnoten en paranoten worden bijvoorbeeld nooit gebrand.

 2. Gebrande noten

  Dit zijn noten die zijn gefrituurd in olie, ze hebben iets minder vitamines en mineralen. Hoewel je anders zou denken zit er niet meer vet in dan bij ongebrande noten. Dit komt omdat ze al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, hierdoor nemen ze nagenoeg geen olie meer op.

 3. Geroosterde noten

  Met droge lucht geroosterde noten, hier komt geen olie aan te pas.

Lees ook: Welke superfoods mag je eten tijdens de zwangerschap?

prenatal extra korting banner

Welke noten zijn gezond tijdens de zwangerschap en welke zijn de beste?

Alle ongezouten noten zijn gezond en er zijn aanwijzingen dat ze beschermen tegen hart en vaatziekten, zowel ongebrand als gebrand en geroosterd.

 1. Macadamia noten

  Deze moeilijk te kraken noot is behoorlijk duur. Maar hij zit ook bomvol goede voedingsstoffen. In deze noot zit het meeste onverzadigde vet van alle noten. Maar ook veel mangaan en vitamine B1.

 2. Amandelen

  Deze noten zitten vol met alles wat goed is, onverzadigde vetten en eiwitten. Maar ook vitamine E, anti-oxidanten en mineralen.

 3. Paranoten

  Mangaan, fosfor, kalium, zink en ijzer. Dit zit allemaal in deze noot. Maar er zit ook heel veel selenium in de paranoot. Dit is goed voor mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen.
 4. Walnoten

  Misschien wel de gezondste noot van allemaal en rijk aan antioxidanten, omega-3, magnesium en vetzuren. Het is een superfood.

 5. Baru noten

  Veel mensen zullen deze noot niet kennen. Hij wordt ook wel de Barukas genoemd. Deze noot zit vol met goede vetten, snel opneembare proteïne en vezels.

 6. Pecannoten

  Deze noten zijn goed voor jouw hersenen tijdens de zwangerschap. Ze bevatten veel vitamine B en E, maar ook mineralen zoals magnesium, zink en ijzer.

 7. Cashewnoten

  Ben je op zoek naar extra vitamines? Deze kleine nootjes bevatten veel onverzadigde vetzuren en helpen bij de opname van vitamine A, D, E en K. Ook zit er veel koper in de cashewnoot.

 8. Pistachenoten

  Hele gezonde noten die weinig calorieën bevatten, maar veel antioxidanten.

 9. Hazelnoten

  De perfecte noot als je zwanger bent. Hazelnoten bevatten namelijk veel foliumzuur!

 10. Pinda’s

  Een pinda is geen noot, maar een peulvrucht. Toch vallen ze onder de noten, omdat ze veel ‘nootachtige’ eigenschappen hebben. Pinda’s bevatten vitamine B3 en B1, magnesium en kalium en hebben een lager suikergehalte dan de meeste noten.

Lees ook: Welke vitamines zijn nodig tijdens de zwangerschap?

beste babyfles banner

Zorgen noten voor een slimmere baby?

Veel noten zijn goed voor je hersenen, door de vitaminen en mineralen die er in zitten. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan of baby’s slimmer worden als de moeder noten eet tijdens de zwangerschap. Zeker in het eerste trimester van je zwangerschap zou het goed zijn om 90 gram noten per dag te eten. Je kindje kan hierdoor een sterker werkgeheugen en een langere spanningsboog ontwikkelen.

Lees ook: Waarom je al met 4 maanden een baby pindakaas en ei moet geven!

Noten eten verkleint de kans op notenallergie bij de baby

Het eten van noten als je zwanger bent, kan zelfs zorgen dat je kindje minder kans heeft op een notenallergie. Je baby zou zelfs minder kans hebben om astma te ontwikkelen voor zijn zevende levensjaar. Noten zijn dus gezond voor jezelf, maar ook gezond voor je ongeboren kindje.

Noten eten tijdens de zwangerschap is dus een heel goed idee. Heb je zin in iets lekkers? Neem een handje noten of voeg ze toe aan je maaltijdsalade of ontbijt. Welke noten eet jij het liefst?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019