sale kleertjes header
Vitamines en mineralen

Vitamine E tijdens de zwangerschap! Hoe zit dat?

Vitamine E is misschien niet de meest bekende vitamine en ook niet de meest onmisbare. Wat doet vitamine E in jouw lichaam en heb je extra vitamine E nodig tijdens de zwangerschap?

hema rompers

De rol van vitamine E in jouw lichaam

Vitamine E wordt ook wel Tocoferol genoemd. Het is een antioxidant, dat is een stof die de cellen in jouw lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Die stoffen van buitenaf zijn de zogenaamde vrije radicalen; agressieve stoffen die schade aan je cellen en weefsels kunnen veroorzaken. Daarnaast speelt Vitamine E ook een rol in jouw stofwisseling.

Vitamine E is een vet oplosbare vitamine, die je opneemt via de darmen. De vitamine wordt opgeslagen in de lever en weefsels totdat je ze nodig hebt.
Wat is het doel van vitamine E?

Het grootste doel van vitamine E is dat deze vitamine jou helpt om de cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door onder andere luchtvervuiling en Uv-straling.

Het belang van vitamine E tijdens de zwangerschap

Vitamine E haal je uit jouw voeding, als je gevarieerd eet dan krijg je genoeg van deze vitamine binnen voor jou en de baby. Er zijn een paar onderzoeken verricht naar de relatie tussen vitamine E en zwangerschap.

Tijdens dit onderzoek uit 2009 heeft men ontdekt dat er een relatie bestaat tussen een hoge inname van vitamine E tijdens de zwangerschap en hartproblemen bij de pasgeboren baby.

Dit Amerikaanse onderzoek heeft onderzocht of het nodig is om extra vitamine E in te nemen tijdens de zwangerschap om zo de kans op doodgeboorte, vroeggeboorte en pre-eclampsie te verkleinen. De conclusie was dat verder onderzoek nodig is maar dat extra inname van vitamine E niet nodig is als je zwanger bent.

davitamon mamavitaal banner

Waar leidt een tekort tot vitamine E toe?

Een tekort komt bijna niet voor. Eigenlijk is het hebben van een vitamine E tekort helemaal niet zo erg. Uit onderzoek is gebleken dat er mensen waren die na 5 jaar vitamine E tekort nog steeds geen gevolgen hadden.

Bij kinderen die te vroeg geboren zijn is vitamine E wel van belang. Te vroeg geboren kinderen hebben nog geen goed werkende spijsvertering en kunnen daardoor niet voldoende vitamine E opnemen. Dit kan leiden tot bloedarmoede, oedeem en verhoging van het aantal bloedplaatjes.

Welke voedingsstoffen zijn rijk aan vitamine E?

Vitamine E haal je dus uit jouw voeding, het zit in brood, granen, zaden, noten, groenten en fruit maar ook in zonnebloemolie.
Probeer dan eens deze groentesappen als je zwanger bent.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019