header luiers van pampers met 50% korting
Vitamines en mineralen

Wat mag niet als je zwanger bent? Een handig overzicht!

Wat mag niet als je zwanger bent? Dat is namelijk een hele lijst. In dit artikel hebben we alles eens onder elkaar gezet in een handig overzicht. Zo weet je wat je niet mag eten, wat je beter niet kunt doen en wat juist wel goed voor je is als je zwanger bent!

startersbox zwitsal banner

Wat is slecht voor jou tijdens zwangerschap?

Er is een hele lijst van voedingsproducten en meer die je niet mag eten wanneer je zwanger bent. Maar er is een specifieke reden waarom je bepaalde producten niet mag en dat komt omdat er bepaalde dingen heel slecht voor je zijn tijdens de zwangerschap.

  1. Toxoplasmose parasiet in rauw vlees en kattenpoep

    Eet geen rauw vlees, verschoon de kattenbak niet en zorg dat je niet in aanraking komt met kattenpoep. Was groenten en fruit goed want het kan zijn dat hier kattenpoep op heeft gezeten.

    De reden waarom je dit allemaal moet laten of doen komt door de toxoplasmose parasiet. Deze parasiet kan toxoplasmose veroorzaken. Dit is voor jou niet zo heel erg, maar voor je zwangerschap en/of baby wel. In de eerste maanden kan het mogelijk een miskraam veroorzaken. Daarnaast kan de ziekte aangeboren afwijkingen en een vroeggeboorte veroorzaken.

  2. Listeria bacterie in rauwe melk van kazen, paté en vis

    Voorverpakte vis zoals gerookte zalm, paté en kazen die van rauwe melk gemaakt zijn kunnen de listeria bacterie hebben. De bacterie kan goed tegen lagere temperaturen, dus ook tegen die van de koelkast. Pas als het verhit wordt, gaat hij dood. Daarom mag gebakken zalm wel. De listeriabacterie kan in het ergste geval een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken.




  3. Te veel vitamine A in lever en orgaanvlees

    Waarschijnlijk zal lever of orgaanvlees niet dagelijks op je menu staan, maar toch is het goed om dit even te benoemen. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. In lever en orgaanvlees zit veel vitamine A daarom kan je dat het beste vermijden.

    Pas ook op met multivitaminen die niet voor zwangere vrouwen zijn. Hier zit ook vitamine A in en kan je daarom beter niet gebruiken.

  4. wat is slecht tijdens zwangerschap

  5. Alcohol in wijn en bier

    Een open deur, maar alcohol is ook echt slecht tijdens de zwangerschap. Lees hier meer de effecten van alcohol op de baby.

prenatal extra korting banner

Mag je tillen als je zwanger bent?

In principe is het niet zo dat je niet mag tillen tijdens de zwangerschap, mits je huisarts heeft aangegeven dat dit niet mag. Uiteraard moet je er wel altijd op letten dat je goed tilt vanuit je benen zodat je geen letsel oploopt. Moet je veel tillen voor je werk dan heeft de rijksoverheid de volgende ‘regels voor tillen tijdens de zwangerschap op het werk’.

  1. Vanaf de 3 maanden
    Beperk het handmatig tillen zoveel mogelijk. Moet je tillen waak er dan voor dat het gewicht dat je tilt niet meer is dan 10 kilo. Het mag dus wel, maar liever niet. Laat dus je partner wat meer met de handjes wapperen!
  2. Vanaf de 20ste week van de zwangerschap
    Til niet vaker dan 10 keer per dag. Het gewicht dat je tilt mag niet meer dan 5 kilo zijn.
  3. Vanaf de 30ste week van de zwangerschap
    Niet vaker tillen dan 5 keer per dag. Het gewicht mag niet boven de 5 kilo zijn.

Lees hier meer over bukken en tillen tijdens de zwangerschap!

Wat mag niet als je zwanger bent

Wat mag niet als je zwanger bent? Dit mag je niet eten!

Als we het hebben over ‘wat mag niet tijdens de zwangerschap’ is de lijst met voedingsmiddelen het grootste. In het kort kan je het beste al het rauw eten tijdens de zwangerschap vermijden.
Hieronder een lijst met wat mag je niet eten als je zwanger bent:

  • Rauw vlees: Tartaar, carpaccio, half doorbakken biefstuk
  • Rauwe, gedroogde vleeswaren: Filet americain, ossenworst, chorizo, rauwe ham, rosbief, salami, parmaham, theeworst, boerenmetworst, cervelaat)
  • Rauwe eieren of producten met rauw ei: Zoals zelfgemaakte (of huisgemaakte) mayonaise, tiramisu. De versies uit de supermarkt kunnen wel.
  • Rauwe of gerookte vis: Denk aan sushi, gerookte zalm, forel, rauwe haring, rauwe schaal- en schelpdieren.
  • Roofvissen: zwaardvis, tonijn (ook geen tonijn uit blik), haai, koningsmakreel
  • Paling: Wilde paling uit de rivieren mag niet. Kweekpaling mag wel.
  • Kaas gemaakt met rauwe melk Denk aan brie. De meeste kazen uit de supermarkt mogen wel. Als er ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’ op de verpakking staat mag je het níét hebben
  • Lever: Leverproducten en orgaanvlees
  • Drop met mate: Niet meer dan 2 tot 3 dropjes per dag
  • Kalebaskalk (pimba)
  • Rauwe kiemgroenten: Zoals taugé (mag wel als je het goed verhit)
  • Kruidenpreparaten en etherische olie van kruiden: De volgende kruiden liever zo min mogelijk: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Lees hier meer over welke kruiden verboden zijn tijdens zwangerschap.
  • Dranken: Max 1 kopje koffie per dag. Dagelijks 1 à 2 glazen venkelthee, anijsthee, zoethoutthee. Let op met kruidenthee tijdens de zwangerschap.

zwanger do's en don'ts

Wat mag je niet doen als je zwanger bent?

We willen absoluut niet met het vingertje wijzen, maar de volgende dingen kan je beter niet doen als je zwanger bent. Waarschijnlijk weet je de meeste al!

  1. Alcohol drinken

    Zelfs kleine hoeveelheden kunnen gevolgen hebben voor je baby. Het beste is dus echt alle vormen van alcohol te vermijden. Of worden de gevaren van alcohol en zwangerschap overdreven?

  2. Roken

    Ook roken is een ‘big no no’ tijdens de zwangerschap. Dat komt grotendeels door de vele schadelijke stoffen die in sigaretten zitten. Die overigens ook echt niet goed voor jou zijn.

    Lees hier meer over roken tijdens de zwangerschap. We hebben ook tips om te stoppen met roken.

  3. Drugs

    Zelfs een joint is zeer af te raden tijdens de zwangerschap. Naast dat er schadelijk stoffen bij je baby komen, kan je baby ook verslaafd raken aan de drugs en zal hij of zij na de geboorte moeten afkicken. En dat is zeker geen pretje.

  4. Stress

    Veel en langdurige stress tijdens je zwangerschap kan vervelende effecten hebben op je baby. Heb jij dagelijks een flinke portie stress van je werk, bespreek dan alsjeblieft met je werkgever of er andere mogelijkheden zijn.

  5. Pas op met chemische stoffen, straling en infectiegevaar

    Als je als stewardess of vlieger zwanger bent en vliegt, dan krijg je te maken met straling (kosmisch). Houd daar rekening mee.

  6. Medicijnen

    Als je zwanger bent zijn er heel veel medicijnen niet je beter niet meer kunt slikken. Houd het zelf dus op paracetamol tijdens de zwangerschap en bespreek bij al het andere dat je slikt het eerst met jouw huisarts.

    Geef ook altijd door aan je huisarts of apotheek dan je zwanger bent.

  7. Werken in extreme kou of hitte

  8. Kattenbak verschonen

niet doen tijdens zwangerschap

Wat mag juist wel en wat mag niet als je zwanger bent?

  • Wel: Gezond eten

    Gezond eten met veel groenten, fruit (altijd eerst goed wassen) volkorengranen, magere vlees, vis, peulvruchten, eieren, zuivel.

  • Niet: Te veel eten

    Je hoeft tijdens je zwangerschap absoluut niet voor twee te eten. Gewoon gezond eten voor 1 persoon. Ga ook weer niet te weinig eten, want dat is ook niet goed voor je kleintje.

  • Wel: Vette vis eten

    Vette vis zoals zalm, makreel, haring, forel is heel gezond voor je en goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

  • Niet: Onverhitte vis eten en te veel vette vis

    Eet niet meer dan 2 keer per week vette vis en verhit dit altijd goed door.

  • Wel: Bewegen

    Ook al sportte je niet voor de zwangerschap, het is altijd goed om in beweging te komen tijdens de zwangerschap. Wandelen, fietsen en vooral zwemmen kan altijd. Lees hier meer over sporten tijdens de zwangerschap.

  • Niet: In de tuin werken en extreme sporten

    Als je zwanger bent is het goed om te bewegen, maar in de tuin werken is geen goed idee. Dat komt omdat er een kans bestaat dat je in aanraking komt met kattenpoep en dat kan besmet zijn met een hele nare parasiet.

    Daarnaast zijn extreme sporten of hele intensieve sporten ook niet altijd goed als je al wat verder in de zwangerschap bent. Dus geen bergen beklimmen of skiën boven 2500 meter. Vanaf 4 maanden niet meer paardrijden, schaatsen, contactsporten of joggen. Na 6 maanden geen krachttraining met hoge gewichten en geen buikspieroefeningen meer.

    de online drogist alles voor moeder en baby banner
  • Wel: Ontspannen en rust nemen

    Luister goed naar je lichaam en pak geregeld je rust. Ook al merk je dat je 10 keer per dag even moet liggen, doe dat dan! Plan ook eens lekkere dagjes voor jezelf of met je partner.

  • Niet: Naar de sauna of een zonnebankje pakken

    Als je aan ontspanning denkt, denk je misschien eerst aan een sauna, maar dat moet je nou juist niet doen. In ieder geval niet in de eerste 3 maanden. Daarna mag het wel, maar dan moet je erg opletten met de overgang van heel heet naar heel koud. Geen dompelbad dus, maar langzaam afkoelen.

    Ga ook niet langer dan 10 minuten in de sauna. Je kan tijdens de zwangerschap beter niet naar de sauna gaan in de laatste anderhalve maand.

Lees ook: Antwoord op veel vragen over werken tijdens de zwangerschap!

Verboden tijdens zwangerschap

Wat mag niet als je zwanger bent is nooit echt verboden. Het blijft immers jouw lichaam. Voor de gezondheid van je baby is het wel echt verstandig om alles op te volgen. Mocht er iets misgaan dan weet je in ieder geval zeker dat jij niets verkeerd hebt gedaan, want dat wil geen enkele moeder op haar geweten hebben.

Lees ook: Eieren eten tijdens de zwangerschap! Hoe zit dat?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

2 Reacties

  1. WP
    • zo zwanger worden Redactie
vadersschapsverlof 2019