sale kleertjes header
Vitamines en mineralen

Vitamine C tijdens de zwangerschap! Waarom zou je dat doen?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Veel vrouwen zijn er onzeker over wat ze wel en juist niet moeten eten en wat er schadelijk of juist belangrijk is. Maar hoe zit dat met vitamine C tijdens de zwangerschap? Hoeveel heb je hiervan nodig en waarom is het belangrijk voor je?

beste babyfoon bol.com

Waarom is vitamine C tijdens de zwangerschap goed voor je?

Vitamine C is een antioxidant en beschermt lichaamscellen tegen schade. Vitamine C ondersteunt je weerstand, maar is ook belangrijk voor je huid, sterke tanden en bloedvaten. Het helpt bij de samenstelling van bot en kraakbeen en zorgt voor goed functionerend zenuwstelsel.

Maar wat misschien nog wel belangrijker is tijdens de zwangerschap, is dat vitamine C de opname van ijzer in je bloed bevordert. Als er te weinig hemoglobine in het bloed zit, dan kan vitamine C ervoor zorgen dat rode bloedcellen weer zuurstof kunnen vervoeren, wat natuurlijk goed is voor jou en de baby. Hierdoor wordt bloedarmoede voorkomen en zullen klachten als moe zijn en duizeligheid verdwijnen.

Uit een Chinees onderzoek blijkt zelfs dat vitamine C uit voeding de kans op zwangerschapsdiabetes verkleint. De inname van vitamine C tijdens de zwangerschap moet dus zeker niet onderschat worden.

davitamon mamavitaal banner

Mag je extra vitamine C tijdens de zwangerschap?

Het is dus belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen als je zwanger bent. Dat betekent 85 milligram vitamine C per dag en als je borstvoeding geeft zelfs 100 milligram! Als je voldoende gevarieerd eet krijg je als zwangere vrouw genoeg vitamine C binnen.

Omdat vitamine C oplosbaar is in water zal je een teveel aan deze vitamine altijd weer uitplassen.
Waar leidt een tekort aan vitamine C toe?

Als je te weinig vitamine C binnenkrijgt kan dit leiden tot scheurbuik. Maar dit is echt iets van vroeger. Het kwam voor bij zeelui die maanden geen vers voedsel konden eten.

Andere gevolgen van een tekort aan vitamine C zijn een verminderde weerstand, bloedarmoede, langzamere wondgenezing en een verminderde opbouw van bindweefsel.

kleertjes sale 70

Welke voedingsstoffen zijn rijk aan vitamine C?

Vitamine C zit in groenten, en dan vooral koolsoorten. Maar ook in fruit, vooral in citrusfruit, kiwi’s en aardbeien. Lees hier meer over de voordelen van verse sapjes drinken tijdens de zwangerschap en welk fruit je niet mag eten tijdens de zwangerschap.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019