header luiers van pampers met 50% korting
Vitamines en mineralen

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

Fruit en groente is hartstikke gezond voor je, maar als je zwanger bent misschien toch niet? Zijn er eigenlijk fruit soorten die je niet mag eten als je zwanger bent?

beste babyfoon bol.com

Waarom is fruit goed voor je?

In fruit zitten veel verschillende voedingsstoffen, vezels en vitamines die allemaal erg goed voor je zijn. Maar niet alleen voor jou, ook voor de baby in jouw buik. Fruit is goed voor jouw gezondheid en voor de ontwikkeling van de baby. Als je zwanger bent is het goed om 3 tot 4 porties fruit per dag te eten.

Waar moet je op letten bij het eten van groente en fruit?

Aan de buitenkant van fruit en groente kan “viezigheid” zitten. Daarom is het belangrijk om (zeker als je het rauw gaat eten) altijd goed je groente en fruit te wassen. Ook de Listeria bacterie kan aan de buitenkant zitten, waardoor je Listeriose op kunt lopen als je fruit niet wast.

Deze bacterie kan erg gevaarlijk zijn. Een infectie kan zelfs leiden tot vroeggeboorte of, in het ergste geval, overlijden van je baby. Daarom is het ook belangrijk om groente en fruit niet langer dan twee dagen te bewaren in de koelkast. Dit geldt zeker voor kant-en-klare salades en voorgesneden groente!
Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

Je hebt misschien wel eens gehoord dat ananas de bevalling op kan wekken. Dit is eigenlijk een fabeltje. Ja, in ananas zit een stofje (Kinine) dat weeën kan opwekken. Maar dan moet je er wel eerst heel veel van binnenkrijgen.
Ook zit kinine alleen in het hart van de ananas en moet je er echt kilo’s van eten voor er iets zal kunnen gebeuren. Niks aan de hand dus.

Eigenlijk is al het fruit gewoon supergezond voor je en hoef je dit helemaal niet te laten staan als je zwanger bent!

Qua groenten is dat eigenlijk hetzelfde liedje, maar rauwe kiemgroenten kan je beter laten staan. Dit zijn groenten zoals taugé en alfalfa. Deze kunnen Salmonella en de E-coli bacterie bevatten. Als je dit toch wilt eten kan je taugé onderdompelen in koud water of wokken.

prenatal extra korting banner

Welk fruit moet je vooral wel eten?

Al het fruit is goed voor je, maar de volgende soorten fruit zijn extra gezond als je zwanger bent:

  • Aardbeien: Deze helpen je bloedsomloop te verbeteren, bevatten veel vitamine C en helpen bij opname van ijzer
  • Abrikozen: Deze hebben een heel hoog vezelgehalte en helpen tegen constipatie
  • Ananas: bevat veel calcium en vitamine C
  • Appels: kunnen de bloedsuikerspiegel stabiliseren en helpen je hunkeringen in bedwang te houden. Goed voor je als je veel nijging hebt tot snoepen dus!
  • Frambozen: helpt de distributie van zuurstof naar de baby te verbeteren, bevat veel vitamine en beschermen de weefsels van jouw baby
  • Vijgen: zitten vol met kalium en voorkomen een hoge bloeddruk
  • Watermeloen: is een antioxidant die je hart en hersenen beschermt

Ook groenten zijn erg goed voor je. Vooral broccoli, witlof, bloemkool, spruitjes, witte kool, boerenkool, asperges en bietjes.

Fruit is dus hartstikke goed voor je. Er is geen enkele soort fruit die je niet mag eten als je zwanger bent. Wel zit er in fruit heel veel fruitsuiker, wat natuurlijk beter voor je is dan gewone suikers, maar toch is het wel goed er een beetje mee op te letten.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019