luieraanbiedingen header
Zwangerschap

7 dingen die je moet weten over zwangerschap en alcohol!

Wellicht wist je dit al, maar alcohol drinken tijdens de zwangerschap is geen goed idee. Maar in hoeverre alcohol slecht is voor je kindje daar kan geen eenduidig antwoord op gegeven worden. Dat komt voornamelijk omdat het per kind en per moeder verschilt. Omdat er wat onzekerheid hierover is, gaan sommige toekomstige moeders een beetje laks met de regels om. Hoewel het door de gezondheidsraad wordt afgeraden, denken vele al snel ‘ach een paar glaasjes kan vast geen kwaad’. Maar daar kan je eigenlijk nog niet zo zeker van zijn! Lees hier meer over zwangerschap en alcohol en waarom je dat glaasje beter even kunt laten staan.

startersbox zwitsal banner

7 Dingen die je moet weten over zwangerschap en alcohol!

  1. Alcohol drinken kan FAS veroorzaken

    De belangrijkste reden om niet te gaan drinken is dat het de kans vergroot dat je kindje FAS kan krijgen door alcohol. FAS staat voor Foetaal Alcohol Syndroom. Kinderen met dit syndroom hebben mentale en fysieke beperkingen.

    FAS kan op 3 gebieden afwijkingen veroorzaken: vertraagde groei, gezichtsafwijkingen en neurologische afwijkingen. Denk aan slechte zuigreflexen en overgevoeligheid voor licht en geluid. Meer informatie over FAS kun je vinden op de website van de fasstichting.

  2. zwangerschap en alcohol feiten




  3. Alcohol verhoogt de kans op een miskraam

    Je moet er toch niet aan denken. Ben je (eindelijk) zwanger, krijg je een miskraam omdat je de glaasjes wijn niet kon laten staan?

    Toch kan dit gebeuren door het drinken van alcohol. Hoe dit precies mogelijk is, is niet helemaal duidelijk. Maar alcohol is in principe vergif voor je lichaam en dat moet je al helemaal niet willen als je een baby in je buik hebt.

  4. cheezzbaby banner
  5. Alcohol zwangerschap eerste weken, zelfs in de eerste weken van de zwangerschap kan alcohol schadelijk zijn

    Sommige vrouwen denken dat alcohol in de eerste weken van de zwangerschap niet schadelijk is omdat er dan nog geen placenta is ontwikkeld. De placenta voedt je kind door voedingsstoffen uit je bloed te halen. Aangezien alcohol in je bloed komt, bereikt het vanzelfsprekend ook je kindje.

    Maar wist je dat alcohol niet alleen in je bloed wordt opgenomen maar ook in je lichaamsvocht? En via je lichaamsvocht komt het ook in het vruchtwater terecht. Je baby drinkt dit vruchtwater en krijgt zo dus ook alcohol binnen. Sterker nog: de alcohol bereikt je kindje al wanneer hij of zij in de dooierzak zit en dat is in de eerste weken van je zwangerschap! Alcohol drinken voordat je zwanger bent heeft zelfs al effect op je baby.

  6. In het boek: Geef dat kind een slok jenever, wordt op een luchtige manier geschreven over hoe er vroeger met zwangerschap en alcohol werd omgegaan. Lees het hier.

  7. Drinken met mate werkt niet bij de zwangerschap

    Misschien denk je (of hoop je) dat één glaasje vast geen effect heeft op je kindje, maar ook dit is niet helemaal waar. Er bestaat namelijk een kans dat ook dat ene glaasje negatieve gevolgen heeft. Dit is overigens niet bij iedere vrouw hetzelfde.

    Het ligt eraan hoe gevoelig jij zelf bent voor alcohol en daarbij is het ook afhankelijk van de gevoeligheid van je baby. Misschien dat je van jezelf denkt dat je best tegen een glaasje kunt, maar je baby kan daar heel anders over denken. Neem dus nooit zomaar aan dat het geen schade kan veroorzaken.

  8. Zwangerschap en Alcohol: ook een slechte combi bij sociale gelegenheden

    Stel je drinkt je gehele zwangerschap nagenoeg geen druppel, maar bij een sociale gelegenheid krijg je het toch even moeilijk. Misschien dat je dan denkt: ach één avondje drinken is toch niet erg? Je bent immers de rest van de zwangerschap heel braaf geweest. Helaas moeten we je ook hierbij teleurstellen. Ook al drink je maar één avondje, ook dit kan al negatieve gevolgen hebben.

    Drink je op één avond in één keer 4 glazen wijn, dan heeft dit zeker effect. Hoe meer je drinkt, hoe langer je lichaam erover doet om de alcohol weer af te breken. Dit betekent dus dat de alcohol langer in je lichaam zit en je baby dus voor langere tijd hiermee in aanraking komt. Met het gevolg dat de schade nog groter kan zijn dan wanneer je één glaasje drinkt.

    5 Glazen op één avond wordt ook wel ‘binge-drinken’ genoemd. Bij binge-drinking ontstaat er een hoge alcoholpiek wat erg gevaarlijk kan zijn voor de ontwikkeling van jouw baby.

  9. veel alcohol drinken voor zwangerschap schadelijk

  10. Hoe ouder je bent, hoe gevoeliger je wordt

    Had je bij je eerdere baby misschien geen problemen met de zwangerschap en alcohol, dan is dat geen vrijbrief voor een paar glaasjes bij je volgende zwangerschap.

    Hoe ouder een vrouw wordt, hoe gevoeliger ze is voor alcohol en dus is de kans groter dat je kindje nu wel beschadigd kan worden. Tevens kan het ook zo zijn dat je tweede (of derde) kindje een hogere gevoeligheid heeft voor alcohol dan je andere kind.

  11. De ene vrouw is de ander niet

    Luister niet naar de verhalen of opmerkingen van andere vrouwen. Zeker niet wanneer zij aangeven dat ze best wat hebben gedronken tijdens hun zwangerschap en dat alles ‘toch is goed gekomen’. Vergelijk jouw baby ook niet met bijvoorbeeld jezelf.

    Er zijn veel vrouwen die toch een wijntje inschenken met het excuus ‘omdat hun moeder ook gewoon dronk tijdens de zwangerschap’.
    Dat is waarschijnlijk wel waar, maar jij bent niet je moeder. Elke vrouw reageert anders op alcohol.

    De impact van alcohol en zwanger zijn is afhankelijk van jouw lichaamssamenstelling. Zo kunnen gespierdere vrouwen (die ook meer vocht in hun lijf hebben) beter tegen alcohol dan vrouwen die wat voller zijn (en dus meer vet dan vocht in hun lichaam).
    Daarnaast speelt leeftijd een grote rol. In het geval van je moeder is de kans groot dat zij een stuk jonger was toen jij in haar buik zat.

Andere factoren die een rol spelen bij zwangerschap en alcohol als het gaat om jouw lichaam en baby zijn:

  1. Hoeveel alcohol je in je leven al hebt gedronken;
  2. Hoe goed je lever functioneert;
  3. De hoeveelheid lichaamsvocht die je hebt;
  4. Hoe goed je ongeboren baby alcohol kan afbreken.

Lees ook: Worden de gevaren van alcohol drinken tijdens de zwangerschap overdreven?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019