“waterwipes
Opvoeding peuter

Geef dat kind een slok jenever, een hilarisch boek met opvoedadviezen!

Volgens Els Rozenbroek en Dorine Hermans zijn de ouders van tegenwoordig te lief voor hun kinderen. Het lijkt er bijna op of ouders hun best doen ervoor te zorgen dat hun kinderen het naar hun zin hebben. Maar ouders moeten juist de baas zijn en mogen best wat harder optreden. In hun boek over opvoeden “Geef dat kind een slok jenever” grijpen de schrijfsters terug naar de manier van opvoeden van vroeger. Lees verder als je meer wilt weten over dit boek met opvoedadviezen!

libido banner

De moderne opvoeding is te slap

Moderne ouders kijken veel te veel naar de wensen van hun kind en vergeten duidelijke grenzen te stellen. Hier worden kinderen vervelend van. Volgens Rozenbroek en Hermans komt de huidige manier van opvoeden door de pil. We kiezen tegenwoordig bewust voor kinderen. En als je eindelijk dat kleine wondertje hebt, willen we ervoor zorgen dat het kind het fijn heeft.
geef dat kind een slok jenever boek met opvoedadviezen
Voor begin jaren 60 was dat wel anders. Toen was er nog geen pil en werden vrouwen soms zwanger zonder dat ze er per se op zaten te wachten. Nu stoppen vrouwen bewust met de pil om vervolgens bewust zwanger te worden. Ze kiezen voor een kind.

Volgens Rozenbroek en Hermans is deze beslissing eigenlijk te groot. “Aan zo’n gigantisch project begin je alleen als je het gevoel hebt dat je de betrokkene een plezier doet. Zo worden ouders in de rol gedwongen van gastheren en gastvrouwen die hun kinderen hebben uitgenodigd op een feest. Als de gasten zich niet uitbundig amuseren hebben de ouders gefaald.”

baby kleertjes banner

Twijfels over de opvoeding

Opvoeden is heel spannend en tegenwoordig zijn we er heel erg mee bezig. Doe ik het wel goed? Ben ik niet te streng? Wat zouden andere denken als ik mijn kind negeer? Ben ik soms te hard?

De sociale controle over opvoeden lijkt nu groter dan ooit waardoor ouders het gevoel hebben dat ze niet te streng of te hard mogen zijn omdat ze anders scheef worden aangekeken. Om die reden gaan de fluwelen handschoentjes aan. Het schijnt dat niet alleen de ouders anders met hun kinderen omgaan, ook de huidige opvoedadviezen zijn soepeler dan in de jaren 60. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘niet-nee-stroming’ een stroming waarbij gezinnen nooit het woord ‘nee’ gebruiken.
Schuldgevoel zorgt voor minder grenzen

Een andere oorzaak van het feit dat veel ouders wat mild zijn in de opvoeding is de stress en drukte van het hedendaagse bestaan. Moderne ouders werken allebei. Of de ouders zijn gescheiden en werken allebei. Dit zorgt ervoor dat er weinig tijd is om de kinderen thuis op te voeden.

Wanneer de ouders na een dag werken weer thuiskomen, voelen ze zich schuldig omdat ze zoveel weg zijn. Ze proberen dit goed te maken door alles maar door de vingers te zien of hun kinderen te verwennen. Tevens zorgt dat vele werken ook voor vermoeidheid en een vermoeide ouder is minder goed in staat om duidelijke grenzen te stellen. Dat kost te veel energie.

Hoe het opvoeden dan wel moet

Hier een aantal tips die Dorine Hermans en Els Rozenbroek geven in hun boek met opvoedadviezen “Geef dat kind een slok jenever” en adviezen die ze de lezers van Kek Mama hebben voorgeschoteld:

  1. Heb je een pittige peuter die nu al de baas is in huis? Dan komt dat waarschijnlijk omdat je als moeder vaak in overleg gaat met je kind. Als je niet in overleg gaat en altijd duidelijke grenzen stelt, stoppen kinderen vanzelf minder energie in verzet. Ze weten immers dat ze er toch niet mee weg komen.
  2. Onderhandel niet met een peuter. Vraagt je peuter: ‘waarom mag dat niet’ dan is het juiste antwoord: ‘omdat ik het zeg’.
  3. Huilt je baby heel de nacht en weet je zeker dat er niets aan de hand is? Doe oordopjes in.
  4. Huilt je kind uren achter elkaar en weet je zeker dat er niets aan de hand is? Negeer hem.Over de schrijfsters van Geef dat kind een slok jenever

Dorine Hermans is 58 jaar en Els Rozenbroek is 61 jaar. Beide geboren voor de jaren 60. Samen geven ze antwoord op vragen van ouders in hun rubriek ‘Vraag het de vrolijke opvoedtantes Els en Do’ in het blad Kek Mama. Ze geven toe dat moderne pedagogen een deel van hun antwoorden zouden afkeuren. Maar dat maakt hen niks uit. Dorine Hermans heeft twee kinderen en is historicus. Els Rozenbroek heeft 1 kind is columnist en bladenmaker.

Bestellen? Geef dat kind een slok jenever, een boek met opvoedadviezen

Ben je benieuwd naar het boek ‘Geef dat kind een slok jenever’? Je kan het boek bestellen bij bol.com. Het boek is hilarisch met daarin een dikke kern van confronterende waarheid: misschien zijn we inderdaad wel te soft geworden.

Huilt je kind veel, is jouw kind de baas in huis, heb je moeite met grenzen stellen of ben je heel benieuwd naar een manier van opvoeden die een combinatie is van vroeger en nu? Dan is dit boek zeker iets voor jou! Voor de prijs hoef je het overigens niet te laten, het boek is slechts 15 euro! Leuk om kado te krijgen of te geven! Bekijk hier het inkijk exemplaar.disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019