luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Worden de gevaren van alcohol en zwangerschap overdreven?

De gevaren van alcohol en zwangerschap zijn een vergrote kans op een miskraam, FAS (mentale en fysieke afwijkingen bij je baby), vroeggeboorte of je baby is bij de geboorte heel klein. Deze gevaren worden vaak aangehaald met daarbij de boodschap om geen alcohol te drinken tijdens je zwangerschap. Zelfs matig gebruik zou al gevolgen kunnen hebben.

startersbox zwitsal banner

Het gevolg is dat veel vrouwen bang zijn dat ze hun kindje iets hebben aangedaan doordat ze wat hebben gedronken. En dat terwijl er geen concrete bewijzen zijn dat een paar glaasjes per week echt zoveel effect kan hebben. De vraag is dan: worden de gevaren van alcohol en zwangerschap niet een beetje overdreven?

Geen alcohol tijdens de zwangerschap

The British Pregnancy Advisory Service (BPAS) gaf deze week in The Guardian aan dat het officiële advies van de Britse overheid om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap wat overdreven is.
alcohol en zwanger gevaarlijk
Voor januari 2016 was het advies nog dat zwangere vrouwen best wel 1 of 2 glaasje alcohol per week mochten drinken zonder dat daar gevaren aan vastzaten. Maar nu zijn deze glaasjes op 0 gezet. Dit geldt ook voor de adviezen van de Gezondheidsraad in Nederland.

prenatal banner weekaanbiedingen

Zwangere vrouwen worden bang gemaakt

Sinds 2016 is alcohol in het verdomhoekje gezet en moeten we er allemaal met een grote boog omheen lopen. Het gaat zelfs zo ver dat ze nu ook adviseren om geen alcohol te drinken voordat je daadwerkelijk zwanger bent. Het gevolg is dat vrouwen angstig worden en zich niet prettig voelen bij sociale aangelegenheden. Ze voelen zich direct schuldig als ze één slokje wijn op hebben.

We moeten opletten hoe we de gevaren van alcohol en zwangerschap communiceren naar zwangere vrouwen.

In Engeland gaat het zelfs zo ver dat er zwangere vrouwen zijn geweest die hun gewenste zwangerschap vroegtijdig beëindigden uit angst voor afwijkingen van de baby omdat ze (veel) alcohol hebben gedronken.

Hoe groot zijn die gevaren van alcohol en zwangerschap eigenlijk?

Als we de voorlichtingscampagne moeten geloven lijkt het er bijna op dat we al flinke risico’s lopen bij het drinken van dat ene glaasje champagne om iets te vieren. Maar het schijnt dat dit schuldgevoel niet helemaal terecht is. Bij een onderzoek dat vorig jaar in Engeland werd uitgevoerd was er geen concreet bewijs dat aantoonde dat matig alcoholgebruik schade veroorzaakt bij je ongeboren baby.

Soms 1 glaasje alcohol drinken of niet?

Onderzoekers spreken elkaar wat tegen. Maar in principe is dit zo bij veel zaken die met voeding en gezondheid te maken hebben.

Als je voor 100% zeker wilt zijn dat je niets doet om schade aan je baby te veroorzaken kun je inderdaad het beste geen alcohol drinken. 
Maar dat zegt niet dat een paar glaasjes al meteen gevolgen hebben.

Wat vind jij? Geen alcohol of kan af en toe 1 glaasje alcohol tijdens de zwangerschap wel en vind je de gevaren van alcohol en zwangerschap ook overdreven?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!