sale kleertjes header
Zwangerschap

Naar de sauna tijdens de zwangerschap, wel of niet doen?

Sommige vrouwen vinden niets lekkerder en ontspannen dan een bezoekje aan de sauna. Maar mag je eigenlijk wel naar de sauna tijdens de zwangerschap? Volgens onderzoeken mag je naar de sauna, maar alleen als je een fervent saunabezoeker bent en alleen als je tijdens bepaalde periodes gaat. Als je je aan onderstaande tips houd is er niets aan de hand en kan een saunabezoekje zelfs goed voor je zijn.

startersbox zwitsal banner

Beginnende of regelmatige saunabezoeker?

Of je naar de sauna kunt gaan tijdens de zwangerschap, ligt er een beetje aan of je een beginnende of regelmatige saunabezoeker bent. Ben je een beginnende sauna bezoeker, je bent dus nog niet vaak naar de sauna geweest, dan wordt het afgeraden om er naar toe te gaan tijdens je zwangerschap. Je lichaam is namelijk niet gewend aan sauna’s en je zwangerschap is geen periode om te ontdekken of het iets voor je is.


Ging jij voor je zwangerschap wel altijd naar de sauna, dan ben je gewend aan de sauna. Je weet hoe je lichaam reageert op de hitte en je weet ook wanneer het tijd is om eventjes uit de hitte te stappen. Na de eerste 14 weken zwangerschap kan je prima gaan, mits je geen complicaties hebt zoals een hoge bloeddruk. Maar voordat je wekelijks een bezoekje gaat brengen, lees even de rest van deze blog, want je kunt niet elk trimester naar de sauna.

cheezzbaby banner

Sauna tijdens het eerste trimester

Artsen en verloskundigen raden af om in het eerste trimester (de eerste 14 weken) naar de sauna te gaan. In de eerste maanden van je zwangerschap is de baby het meest gevoelig voor het ontwikkelen van eventuele afwijkingen door invloeden van buitenaf.

Als je naar de sauna gaat verhoog je jouw lichaamstemperatuur. Er ontstaat dan een soort van kunstmatige koorts en dat kan gevaarlijk zijn voor jouw kwetsbare embryo. Laat je kindje dus eerst een beetje ontwikkelen en groeien voordat je de sauna in stapt.

Ondanks alle voorzorgmaatregelen, is een saunabezoekje goed voor je zwangere lijf!

Naar de sauna tijdens de laatste weken

Naar de sauna gaan tijdens de laatste weken van je zwangerschap is ook geen goed idee. Je lichaam is zich steeds meer aan het voorbereiden op de bevalling en zit niet te wachten op extra hitte. Tevens is het mogelijk dat je al wat ontsluiting hebt, het is dan niet aan te raden om in een hottub plaats te nemen aangezien deze bommetje vol bacteriën zit. Vanaf de 34ste week van je zwangerschap moet je de sauna dus even laten voor wat het is.

Mag je in een bubbelbad tijdens de zwangerschap?

Eigenlijk mag je voornamelijk in het tweede trimester naar de sauna. Dat geldt ook voor hottubs, bubbelbaden en alle andere baden die boven de 37 graden komen. Deze baden kunnen gevaarlijk zijn omdat ze een heerlijke warme broeiplek zijn voor bacteriën. Vermijd dit sowieso in je laatste trimester. Je mag overigens wel gewoon naar het zwembad tijdens de zwangerschap.
zwanger sauna tips

Tips voor een bezoek aan de sauna tijdens de zwangerschap

Onderstaand hele belangrijke tips en adviezen omtrent een bezoek aan de sauna tijdens de zwangerschap:

 1. Maximaal 10 minuten

  Na de eerste 14 weken kan je prima even naar de sauna, maar ga niet langer dan 10 minuten de sauna in. Als je dit aanhoudt, dan stijgt je lichaamstemperatuur niet meer dan een graad en is het bezoekje vrij onschuldig.

 2. Geen infrarood sauna

  Deze sauna heeft een straling die mogelijk niet goed is voor je baby.

 3. Geen sauna’s van 85-95 graden

  Deze sauna’s zijn echt te heet. Kies liever voor sauna met 60-80 graden.

 4. Kies voor de lagere bankjes

  Warmte stijgt op, dus als je op het bovenste bankje zit, zit je op de meest hete plek. Tijdens je zwangerschap kan je daarom beter op de laagste bankjes gaan zitten.

 5. Niet te heet badderen

  Baden die heter zijn dan 37 graden, kan je beter links laten liggen of niet langer erin zitten dan 10 minuten.

 6. Geen dompelbad

  Een dompelbad is al heftig zonder dat je zwanger bent, moet je nagaan hoe het zal zijn met een baby in je buik. Laat dat dompelbad dus maar achterwege!

 7. Vraag eerst om goedkeuring

  Als je last hebt van bepaalde complicaties, kan een saunabezoek deze verergeren. Vraag daarom altijd eerst of je verloskundige het een goed idee vindt dat jij naar de sauna wilt tijdens de zwangerschap.

Naar de sauna met korting? Kijk op Sauna-aanbiedingen.nl voor de beste saunadeals bij jou in de buurt!

Tip voor een dagje wellness tijdens of na de zwangerschap!

Als je alles volgens de tips en adviezen doet, dan kan je gewoon heerlijk naar de sauna gaan tijdens de zwangerschap. Want ondanks alle voorzorgmaatregelen, is een saunabezoekje goed voor je zwangere lijf! Zo raak je lekker veel vocht kwijt wat heerlijk is voor de dames die veel vocht vasthouden.

Daarnaast is de sauna goed voor je bloedsomloop en je kunt even lekker ontspannen. Als je toch een keer naar de sauna wilt om even te ontspannen, kun je ook kiezen voor een sauna met overnachting voor een heerlijk wellness weekend.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019