sale kleertjes header
Bevalling

Hoe verloopt het persen bij een bevalling?

Misschien wist je al dat een bevalling heel wat uren in beslag kan nemen. Soms wel 18 uur! Gelukkig ben je niet al die uren aan het persen. Persen bij een bevalling is eigenlijk maar een klein gedeelte van de gehele bevalling. Hoe verloopt het persen eigenlijk en hoelang ben je daarmee bezig? Je leest het hier!

beste babyfoon bol.com

Persen bij een bevalling

Een bevalling kan behoorlijk lang duren. Zeker als het je eerste bevalling is, moet je er niet raar van opkijken als je er 24 uur mee bezig bent. Maar ‘bevallen’ betekent niet dat je de hele tijd aan het persen bent. Een bevalling heeft meerdere fases.

Van de eerste krampen (die stukken minder pijn doen dan weeën), voorweeën, naar ontsluitingsweeën, persweeën en nageboorte. Het gedeelte van de bevalling waarin je aan het persen bent, is relatief kort. Maar wat is persen precies? Of beter gezegd, wat houdt het gedeelte van persen bij een bevalling in?




Wat is persen precies?

Persen bij een bevalling is het moment dat je 10 centimeter ontsluiting hebt en je lichaam klaar is om je baby eruit te drijven. Het wordt ook wel de uitdrijvingsfase genoemd. In deze fase heb je ook persweeën die je een enorme drang geven om te persen. Deze drang is vergelijkbaar met de drang die je voelt als je ontzettend moet poepen.

Lees het ervaringsverhaal: Mijn bevalling duurde 57 uur!

cheezzbaby banner

Hoelang mag het persen duren?

Hoelang het persen bij een bevalling duurt is zeer verschillend. Doorgaans duurt de fase van persen langer bij een eerste bevalling dan bij de tweede. Dat komt omdat bij een tweede bevalling je vaginawand en bekkenbodemspieren minder stevig zijn, er is immers al een keer een baby doorheen gegaan. Is het je eerste kind, dan kan het persen 3 kwartier tot 2 uur duren. Bij een tweede kind is dit gemiddeld een kwartier tot een uur.

Uiteraard zijn dit gemiddelde en kan het zijn dat het bij jou anders verloopt. Soms duurt de bevalling zo kort en is het kindje er al na 10 minuten. Soms gaat het minder soepel en ben je er langer mee bezig. Lees hier meer over hoelang duurt een bevalling.

Toch zal bij je eerste bevalling de persfase meestal niet langer duren dan twee uur omdat het dan gevaarlijk kan worden voor je baby. In overleg zal besloten worden de baby te gaan halen met een keizersnede of andere kunstverlossing. Bij een tweede kind kan er na een uur al besloten worden om in te grijpen.
perstechnieken bevalling

Perstechnieken bevalling: welke zijn er?

Je zou denken dat het persen bij een bevalling altijd hetzelfde verloopt, maar dat is niet het geval. Er zijn diverse manieren om je baby eruit te persen.
Onderstaand kun je drie manieren lezen, maar er zijn er vast nog meer. Bij sommige zwangerschapscursussen zoals Hypnobirthing, leer je op een bepaalde manier te persen bij een bevalling.

  1. Persen op aanwijzing van verloskundige

    Een bekende manier van persen is op aanwijzing van de verloskundige, dit wordt ook wel gedirigeerd persen, persen op instructie of de valsalva-techniek genoemd. Deze manier van persen is ondertussen een beetje ouderwets en het schijnt dat dit ook niet de meest ideale manier is. Wat je doet bij deze techniek is een grote hap lucht nemen als je een perswee voelt aankomen.

    Je houdt je adem vervolgens in en je probeert met je kin op de borst zo lang mogelijk te persen door hard te drukken in de richting van je anus en onderbuik. Dit doe je totdat je echt weer lucht nodig hebt. Je blaast dan uit en neemt opnieuw een hap lucht zodat je weer zo lang mogelijk kunt persen. Dit herhaal je ongeveer 3 keer per wee.

    Er kleven een paar nadelen aan deze manier van persen. Zo zou het ontzettend vermoeiend zijn voor de moeder en zou het de bekkenbodemspieren aanspannen waardoor de geboorte eigenlijk wordt tegengewerkt.

  2. Spontaan persen of persen op gevoel

    Een andere wijze om te persen bij een bevalling is persen op gevoel. Dit is een meer natuurlijke manier van persen en werkt het beste als je goede persweeën hebt. Tijdens persweeën krijg je een onweerstaanbare behoefte om te persen, je mag hier aan toegeven door tijdens het uitademen mee te duwen.

    Je houdt je adem niet in, maar blijft door ademen en bij elke uitademing duw je mee zo hard en zo lang als dat voor jou goed voelt. Sommige vrouwen persen lichtjes mee, andere vrouwen moeten alles inzetten wat ze in zich hebben. Bij deze manier van persen, duw je in de richting van je vagina en probeer je jouw onderlichaam te ontspannen.

  3. Persen op inademing

    Heb je snel de neiging om te gaan hyperventileren of raak je wat snel in paniek, dan is deze manier van persen bij een bevalling misschien iets voor jou. Tijdens een perswee adem je diep in door je neus, je zet je middenrif vast en perst gedurende 7 tot 8 seconden in de richting van je vagina. Je ademt een gedeelte van de lucht uit tijdens het persen. Dit doe je via je mond. Vervolgens adem je weer in door je neus en perst weer een aantal seconden.

Lees ook: Zo kan je weeën herkennen!

Is te lang persen bij een bevalling schadelijk?

Hoelang je moet persen bij een bevalling verschilt heel erg per vrouw. Het kan ook uitmaken of het je eerste kindje is of niet. Toch zal je nooit urenlang hoeven te persen, want dat houd je niet vol en daarnaast is dat niet goed voor de baby. Je baby blijft dan te lang in het geboortekanaal zitten wat een zuurstoftekort kan veroorzaken.

Daarom wordt er ingegrepen als het persen te lang duurt omdat je de baby er niet snel uitkrijgt. Bij een eerste bevalling wordt er na ongeveer 2 uur ingegrepen en bij een tweede bevalling na ongeveer 1 uur.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019