banner cheezzbaby 728x200
Bevalling

Mag je autorijden na de bevalling of keizersnede?

Waarschijnlijk is het niet het eerste waar je aan denkt, vlak nadat je een baby op de wereld hebt gezet. Autorijden! Maar het kan best zo zijn dat je bijvoorbeeld alleenstaande moeder bent en niet anders kunt, dan vrij snel weer in de auto stappen. Mag dit dan eigenlijk wel? Hoe zit dat precies met autorijden na de bevalling of keizersnede?

lAlles voor je baby banner

Wat zegt de wet over autorijden na de bevalling?

In de Nederlandse wet staat heel veel geschreven. Zus mag niet, zo mag wel. Maar wat staat er in de wet over autorijden na de bevalling? Kort gezegd: niets! Het is in principe niet verboden om een uur na je bevalling achter het stuur te kruipen. Waarschijnlijk vind je er naast zitten op weg naar huis al spannend genoeg, maar toch: volgens de wet is het niet verboden.

Wat wel is verboden is gevaar veroorzaken. En om nou te zeggen dat vrouwen een gevaar op de weg zijn is niet mijn bedoeling, maar net bevallen vrouwen waarschijnlijk wel. Ook is het verboden om auto te rijden als je bepaalde medicatie gebruikt. Heb jij medicatie voorgeschreven gekregen en wil je weer gaan autorijden? Check dan eerst met je arts of apotheker of dit mag.

banner autogordel zwangere vrouwen

Autorijden na een ruggenprik of narcose bij een keizersnede

Een ‘gewone’ bevalling is heftig. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na de bevalling, Maar als je bent bevallen met een ruggenprik of je hebt een keizersnede gehad onder narcose, dan duurt het herstel echt wel iets langer.

De keizersnede is best een heftige operatie. Je hebt dan ook een grote wond die eerst alle tijd moet krijgen om te genezen. Na een keizersnede mag je dan ook niet tillen en huishoudelijk werk doen. Je moet er echt van uit gaan dat je 3 à 4 weken nodig hebt om te herstellen.




Je beseft het misschien niet, maar tijdens het autorijden maak je gebruik van je buikspieren. Om te remmen, gas geven en schakelen bijvoorbeeld. Maar ook de gordel kan pijn veroorzaken op je wond.

Ook kan je door de narcose of de ruggenprik minder alert en geconcentreerd zijn dan je van jezelf gewend bent. Of je kunt last hebben van vermoeidheid (ook door de slapeloze nachten natuurlijk) en pijn. Duizeligheid, rug- en hoofdpijn zijn ook veel voorkomende klachten, die je rijkunsten niet bevorderen.

lAlles voor je baby banner

Wat zeggen verzekeraars?

De meeste verzekeraars geven als eerste handvat: volg het advies van je arts op. De ene bevalling is de andere niet. Voel jij je kiplekker en heb je nergens last van? Dan hoef je echt geen weken te wachten met achter het stuur kruipen. Toch wordt er geadviseerd om na een ‘gewone’ bevalling twee weken te wachten met autorijden en na een keizersnede 3 weken.

Lees ook: In bed blijven na de bevalling: Tips om bedrust te overleven!

Volg deze tips voor een voorspoedig herstel na de bevalling

Rust houden is het aller belangrijkst na je bevalling. Laat je verwennen en voor je zorgen. Geniet van de rust en het feit dat je even nergens naar toe hoeft. Het kersverse moederschap, de slapeloze nachten en de nachtvoedingen zijn al zwaar genoeg. Lees hier alles over herstellen na de bevalling.

Autorijden na de bevalling, de ene moeder kan niet wachten en van de ander hoeft het allemaal niet zo nodig. Ga eerst goed bij jezelf na hoe jij je voelt. Ben je in staat om auto te rijden? Of denk je dat je een gevaar op de weg bent? Zelf zat ik na de geboorte van onze jongste na vier dagen alweer achter het stuur. Ik vond het heerlijk, maar ik had dan ook nergens last van. Neem daarom vooral geen voorbeeld aan mij, maar volg je eigen lichaam en gevoel.

Lees ook: Pijnstilling na een keizersnede! Hoe zit dat?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019