header luiers van pampers met 50% korting
Pijnbestrijding

Pijnstilling na een keizersnede

Een keizersnede, voor de ene vrouw een laatste uitweg, voor de andere een droombevalling. Net als bij een vaginale bevalling is ook de ene keizersnede de andere niet. Ik heb veel verschillende ervaringen gehoord, zowel positieve als negatieve. Dus net als bij een ‘gewone’ bevalling. Het valt mee, of het valt tegen. Maar hoe zit dat eigenlijk met pijn, wat is ‘normaal’? En welke pijnstilling na een keizersnede krijg en mag je eigenlijk hebben?

Zalando 1 75p korting banner

Waardoor ontstaat pijn na een keizersnede?

Nou heb ik een relatief ‘makkelijke’ bevalling gehad en was ik na een paar uur weer op de been. Op een knip en wat hechtingen na voelde ik me best goed en kon ik de volgende dag al zelf onze dochter in bad doen.

Dat is bij een keizersnede wel anders. Het is een zware buikoperatie, een van de zwaarste buikoperaties zelfs. Waarbij alle lagen van de buik open gemaakt moeten worden om de baby eruit te kunnen halen, en er dus een grote buikwond ontstaat. Een wond die de tijd nodig heeft om te herstellen en die op een lastige plaats zit.




Je buik gebruik je namelijk veel vaker dan je denkt. Moet je lachen? Dan span je je buik aan. Zo ook bij niezen. Ik merk nu zelfs met autorijden (sturen zonder stuurbekrachtiging, ja, het bestaat nog) dat ik ook dan mijn buik aanspan. En met een wond op je buik kan dat natuurlijk pijnlijk aanvoelen. Mag je wel autorijden na een keizersnede?
Welke vormen van pijnstilling na een keizersnede zijn er

Welke vormen van pijnstilling na een keizersnede zijn er?

De eerste 2 tot 3 dagen na de keizersnede blijf je in het ziekenhuis. De verpleegkundigen houden je goed in de gaten en geven je de benodigde pijnstillers en misschien ook medicatie tegen de misselijkheid. Je wordt gevraagd hoe het is met de pijn, zodat ze de medicatie daarop kunnen aanpassen.

Ook zal met enige regelmaat je bloeddruk, hartslag en temperatuur gecontroleerd worden. Evenals je baarmoeder. Net als na een vaginale bevalling is het belangrijk dat je baarmoeder weer goed samentrekt. Zo kijkt men of je niet te veel bloed verliest. De wond waar de placenta aan de baarmoederwand vast zat bloedt nog een tijdje na. Dit is normaal, maar het moet wel gecontroleerd worden.

Als je eenmaal thuis bent kan je paracetamol gebruiken als pijnstilling na een keizersnede om de pijn te verzachten. Als dit niet voldoende helpt kan je een sterkere pijnstiller gebruiken. Zoals Ibuprofen, Naproxen of Diclofenac. Dit gaat in overleg met je kraamhulp of verloskundige. Deze pijnstillers mag je ook gebruiken in combinatie met het geven van borstvoeding na de keizersnede.

startersbox zwitsal banner

Hoe verloopt het herstel na een keizersnede?

Zoals gezegd blijf je dus 2 à 3 dagen in het ziekenhuis. Als het op alle punten goed met je gaat mag je naar huis toe. Als je kindje om welke reden dan ook in het ziekenhuis moet blijven is de kans aanwezig dat jij ook mag blijven, maar dan op de kinderafdeling. Al is dit per ziekenhuis verschillend en zal het er ook van af hangen wat er aan de hand is en hoeveel plek het ziekenhuis op dat moment heeft.

Het is heel belangrijk dat je na een keizersnede rustig aan doet. Ook als je zelf het gevoel hebt dat het goed met je gaat heeft je buik het zwaar te verduren. Die wond moet helen, op een rustige manier.
Houdt daarom rekening met de volgende punten:

  • Vraag zeker de eerste week hulp met de verzorging van je baby.
  • Doe de eerste twee weken geen huishoudelijke klusjes.
  • Doe de eerste zes weken geen zware huishoudelijke klussen.
  • Ga de eerste zes weken niet sporten.
  • Rijd zeker de eerste week nog geen auto, maar doe dit pas als je geen pijn meer hebt en je goed kunt concentreren.

Een keizersnede is dus echt niet iets om licht over te denken. Het is een zware operatie en zeker geen gemakkelijke uitweg, zoals sommige mensen het noemen. Je zult behoorlijk wat pijn hebben en dus ook de pijnstilling na een keizersnede zeker wel nodig hebben.
Belangrijk is ook dat je contact opneemt met je verloskundige of gynaecoloog als je koorts krijgt die hoger is dan 38,5 graden, veel buikpijn of erge hoofdpijn hebt en ineens weer last krijgt van bloedverlies na de bevalling.



beste babyfles banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019