header banner hema
Pijnbestrijding

Pijnverlichting met een TENS-apparaat tijdens de bevalling!

Wil je graag pijnbestrijding tijdens de bevalling, maar dan op een manier die niet bestaat uit medicatie? Misschien is een TENS apparaat dan iets voor jou. Dit apparaatje kan de pijn van de weeën effectief verlichten door middel van zachte stroomstootjes en mag je gebruiken bij een thuisbevalling. Lees je mee?

Zalando 1 75p korting banner

Wat is een TENS apparaat?

Het TENS-apparaat is een apparaatje dat zachte elektrische stroomstootjes geeft. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Uit het apparaatje komen twee kabeltjes en aan de uiteinde zitten zelfklevende kussentjes (elektroden) die je op de huid plakt. Het TENS apparaat geeft zachte stroomstootjes. De stroompjes prikkelen de zenuwen en spiervezels wat zorgt voor pijnvermindering. Het apparaat is licht van gewicht en werkt op batterijen.




Voor welke pijn wordt het gebruikt?

TENS apparaten kunnen verlichting geven aan mensen die chronische pijn ervaren. In overleg met de behandelaar bepaal je of een TENS-apparaat geschikt is en welke therapie het meest passend is.

Alle apparaatjes hebben verschillende programma’s voor pijnbestrijding. In alle gevallen gebruik je het om de pijn te verlichten. Soms kan het zelfs medicatie (deels) vervangen.

Een TENS-apparaat kan je gebruiken bij onder andere

  1. Rugpijn;
  2. Heftige menstruatiepijn of dysmenorroe;
  3. Endometriose;
  4. Vleesbomen;
  5. Nekpijn;
  6. Artrose,
  7. of als pijnbestrijding tijdens de bevalling!

tens-apparaat bevalling

TENS apparaten voor pijnverlichting voor en tijdens de bevalling

Een TENS apparaat is dan ook een veilige manier om de pijn te verlichten tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling worden er twee of vier elektroden op de onderrug geplakt (nooit op de buik). Het apparaatje kan vervolgens gewoon in de hand gehouden worden. Je gebruikt het apparaatje (als het kan) meteen aan het begin van de bevalling zodat je rustig aan kunt bekijken welke stand je het meest prettig vindt.

Als je geen wee hebt staat het apparaat op standaardstimulatie die aanvoelt als een zachte tinteling in de rug. Wanneer je een wee hebt druk je op ‘boost’. Deze stand geeft extra stimulatie om de pijn van de weeën te verlichten. Hierdoor kan je beter ontspannen wat zeer belangrijk is voor een soepele bevalling.

startersbox zwitsal banner

Hoe werkt het TENS apparaat?

Nou de stroomstootjes zorgen ervoor dat de geleiding van zenuwpijn naar de hersenen verstoord wordt. Zo krijgen je hersenen minder goed het signaal binnen dat je pijn hebt. Daarnaast maakt je lichaam de stof endorfine aan, dit is een natuurlijke pijnstiller van het lichaam.

Als laatste zorgen de stroomstootjes ervoor dat het lichaam meer ontspant. Je moet overigens niet verwachten dat de pijn van de weeën geheel weg zal gaan, maar waarschijnlijk zal je de pijn tijdens jouw bevalling wel minder ervaren.

Wanneer kan je het beter niet gebruiken?

Je mag het TENS apparaat niet gebruiken bij:

  • Bij hartritmestoornissen;
  • Als je epileptische aandoeningen hebt;
  • Met een pacemaker;
  • In de eerste 6 maanden van de zwangerschap.

Maar je kan het apparaat veilig gebruiken tijdens de bevalling, zowel bij een ziekenhuisbevalling als een thuisbevalling. Aangezien het apparaatje klein is, is het eenvoudig in gebruik en kan je makkelijk diverse bevallingshoudingen aannemen. Overleg wel altijd met jouw verloskundige, zij kan je er ook meer over vertellen!

TENS-apparaat kopen of huren?

Spreekt deze manier van pijnbestrijding je aan, dan kan je een TENS apparaat kopen of huren. Je krijgt dit overigens niet vergoed door de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden (deels) de huur van het apparaat, bekijk hiervoor goed de voorwaarden in de zorgpolis.

De prijs van dit apparaatje voor tijdens de bevalling ligt rond de €75 tot €100,-, zoals deze. Een apparaatje huren zal ongeveer net zoveel kosten, alleen zal dit een meer professionelere uitvoering zijn.



de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019