sale kleertjes header
Bevalling

Hoe snel ben je vruchtbaar na de bevalling?

Sommige vrouwen moeten na de bevalling nog niet aan seks denken en misschien al helemaal niet aan een volgend kind. Maar op een gegeven moment zal je toch wel weer zin hebben om met je partner tussen de lakens te duiken. Wil je een volgende zwangerschap nog even uitstellen, dan is het wel handig om te weten wanneer ben je weer vruchtbaar na de bevalling. We vertellen je hier alles over!

Zalando 1 75p korting banner

Jouw lichaam moet eerst herstellen na de bevalling

Een zwangerschap en bevalling zijn een flinke aanslag op je lichaam. Het is daarom van belang dat jouw lichaam eerst herstelt. Waarschijnlijk heb je de eerste weken ook nog geen zin in seks omdat het ‘down-under’ wat pijnlijk is door de bevalling of door een knip of hechting.

Bovendien moeten jullie jezelf even aanpassen aan het nieuwe ritme met de baby. Daarnaast hebben bijna alle vrouwen last van bloedverlies na de bevalling. Dit bloedverlies houdt ongeveer zes weken aan. Na deze zes weken is je lichaam weer een beetje herstelt.
Hoe snel na de bevalling ben je vruchtbaar?

Vraag je jezelf af wanneer je weer onveilige seks na de bevalling kunt hebben zonder dat je meteen weer zwanger bent? Dit is afhankelijk van het moment dat je menstruatiecyclus weer op gang komt.

Doorgaans worden vrouwen na 6 tot 8 weken weer ongesteld. Jouw eisprong vindt 2 weken voordat je ongesteld wordt plaats. Dit betekent dat je tussen de 4 tot 6 weken na de bevalling weer vruchtbaar bent.

Wanneer ben je vruchtbaar na de bevalling als je borstvoeding geeft?

Geef je borstvoeding? Dan kan het voorkomen dat het langer duurt. Daarnaast verschilt het per vrouw wanneer zij weer vruchtbaar na de bevalling is. Het is overigens niet zo dat je, zolang je borstvoeding geeft, niet vruchtbaar bent.

Wel komt het voor dat het iets langer duurt voordat de eisprong weer op gang komt. Dat komt omdat vrouwen die borstvoeding geven het hormoon prolactine aanmaken. Dit hormoon stimuleert de melkproductie, maar tegelijkertijd onderdrukt het de eisprong. En zonder eisprong ben je niet vruchtbaar. Soms duurt het maanden voordat vrouwen weer ongesteld worden of pas nadat ze gestopt zijn met de borstvoeding.

cheezzbaby banner

Maar er zijn ook vrouwen die na 2 maanden alweer tampons en maandverband moeten kopen, terwijl ze toch volledige borstvoeding geven. Kortom: je weet het niet!
Daarbij komt ook dat je twee weken voor je menstruatie al een eisprong hebt en dus vruchtbaar bent zonder dat je dit doorhebt. Wil je niet snel zwanger worden na de bevalling?

Gebruik dan altijd voor de zekerheid een anticonceptiemiddel zoals bijvoorbeeld condooms.

Verhoogde vruchtbaarheid na de bevalling?

Er zijn veel mensen die beweren dat vrouwen super vruchtbaar zijn na de bevalling, maar vooralsnog is dit niet bewezen. Je lichaam neemt eerst de tijd om te herstellen. Er is een reden waarom de eerstvolgende eisprong pas na ongeveer 4 weken is. Het is ook beter voor je lijf om even de rust te pakken voordat je weer fanatiek tussen de lakens duikt.banner billendoekjes waterwipes

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019