bannerbolsale
Zwangerschap

Mag je vitamine A tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent vind je het misschien lastig om te weten wat je wel en niet mag eten. En welke vitamines er belangrijk en minder belangrijk zijn. Hoe zit dat bijvoorbeeld met vitamine A? Mag je vitamine A tijdens de zwangerschap?

startersbox zwitsal banner

Mag je vitamine A tijdens de zwangerschap?

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je wel vitamine A binnenkrijgt als je zwanger bent. Maar let er wel op dat je niet te veel tot je neemt. Een teveel aan vitamine A tijdens de zwangerschap kan zorgen voor aangeboren afwijkingen bij de baby (onderzoek). Voorkom dan ook dat je supplementen slikt waar vitamine A in zit.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A voor zwangere vrouwen is 750 microgram per dag. Geef je borstvoeding? Dan is het zelfs 1100 microgram per dag! De maximale hoeveelheid voor zwangere vrouwen ligt op 3000 microgram per dag volgens het voedingscentrum. Als je normaal en gevarieerd eet, kom je daar niet aan.

Een tekort aan vitamine A is niet goed, maar een teveel ook niet. Dit kan dus schadelijk zijn voor kleine kinderen en zwangere vrouwen. Het hoge vitamine A gehalte is dan ook een reden waarom je als zwangere vrouw beter geen leverworst kunt eten.

Lees ook: Mag een baby of peuter smeerworst eten?
Waarom is vitamine A goed voor je?

Vitamine A zorgt ervoor dat jouw ogen zich kunnen zich aanpassen aan de schemer, het is dus goed voor je gezichtsvermogen. Ook speelt het een rol bij de ontwikkeling van het ongeboren kind en de groei van kinderen. Vitamine A is belangrijk voor de normale groei en een gezonde huid. Maar ook voor je haar en nagels en een goede werking van het afweersysteem. Vitamine A draagt bij aan de aanmaak van huidcellen en cellen in je luchtpijp, haar, tandvlees en het longweefsel.

Waar leidt een tekort tot vitamine A toe?

Een tekort aan vitamine A kan leiden tot verschillende vervelende kwalen, zoals huidproblemen, dof haar en nachtblindheid. Maar het kan zelfs blindheid veroorzaken. Ook heb je extra kans op hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan het skelet. Ben je zwanger? Dan kan een tekort aan vitamine A leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby.

kleertjes sale 70

Welke voedingsstoffen zijn rijk aan Vitamine A?

Vitamine A is een vet oplosbare vitamine en zit in dierlijke producten. Het komt vooral voor in lever, vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Maar het wordt ook gebruikt als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Lees hier meer over vlees eten tijdens de zwangerschap.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019