sale kleertjes header
Zwangerschap

Tips bij huidproblemen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, krijg je last van allerlei kwaaltjes, soms zelfs van je huid! Dit heeft, hoe kan het ook anders, weer te maken met die leuke hormonen. Er wordt gezegd dat je daar extra last van hebt, als je een meisje verwacht. Huidproblemen tijdens de zwangerschap komen gewoon bij heel veel vrouwen voor (ook als je een jongen verwacht trouwens), maar gelukkig kan je daar iets aan doen! Wat? Lees onze tips tegen huidproblemen!

hema rompers

Waarom last van huidproblemen tijdens de zwangerschap?

Dat jouw buik dik wordt, je borsten gaan groeien en je enkels opzwellen vinden we nog best logisch. En ook de misselijkheid nemen we maar op de koop toe. Maar waarom doet jouw huid ook mee met die hormonale spelletjes?

Huidproblemen tijdens de zwangerschap komen onder andere omdat je een grotere bloedtoevoer hebt naar jouw huid als je zwanger bent. Maar grotendeels kan je huidproblemen wijten aan jouw hormonen, want die vliegen gewoon alle kanten op en daar raakt jouw huid van in de war.
Van welke huidproblemen of huidaandoeningen kan je last krijgen als je zwanger bent?

Er zijn dus meerdere huidaandoeningen of veranderingen die je kunt krijgen als je zwanger bent. De een iets bekender dan de ander.

 1. Linea nigra

  Door de extra pigmentcellen die je aanmaakt, kan je een donkere streep krijgen van je schaambeen tot je navel en soms nog hoger. Je kunt hier niets aan doen en de zwangerschapsstreep trekt vanzelf weer weg.

 2. Puistjes (acne)

  Dacht je na de pubertijd van je jeugdpuistjes af te zijn, krijg je ze gewoon opnieuw tijdens de zwangerschap! Ook dit komt door de veranderingen in je hormoonspiegel. Lees hier meer tips voor zwangerschap acne

 3. Spinnenkop (ook wel spider naevi)

  Spinnenkop zijn gesprongen vaatjes in je gezicht. Het is een klein rood bultje op de huid waar je kleine bloedvaatje uit ziet waaieren. Ze kunnen voor komen in je gezicht, maar ook op je onderarmen, de rug van je hand of je hals.

 4. Striae

  Een van de meest bekende huidproblemen is striae. Striemen in je huid vanwege het snelle groeien, als het ware scheurt de huid waardoor een litteken ontstaat. Deze strepen zijn vaak rood of paarsig, maar worden later lichter.

 5. Jeukende huid

  Doordat jouw huid uit gaat rekken, kan hij droger aanvoelen en kan je last krijgen van zwangerschapsjeuk.

 6. Zwangerschapsmasker (melasma)

  Door de extra hoeveelheid hormonen kan je pigment donkerder worden. Dit kan donkere vlekken in je gezicht en hals veroorzaken. Hier vind je meer tips bij een zwangerschapsmasker.

cheezzbaby banner

Tips bij huidproblemen tijdens de zwangerschap!

 1. Vermijd de zon:
  En gebruik goede zonnebrandcrème, om een zwangerschapsmasker te voorkomen.
 2. Blijf gehydrateerd:
  Een droge en jeukende huid kan je voorkomen door de huid goed vochtig te houden.

  Gebruik een vocht inbrengende crème, douche niet te lang en vooral niet te heet en drink bovendien genoeg water! Hydrateren doe je namelijk ook van binnenuit. Dit is ook belangrijk om striae tegen te gaan naast het gebruik van een goede striae crème.

 3. Verzorg je huid goed:
  Reinig je gezicht iedere avond en ochtend en gebruik een goede dag- en nachtcrème. Dit kan ervoor zorgen dat je minder last krijgt van puistjes en oneffenheden.
 4. Eet gezond:
  Hoe cliché het ook klinkt, een goede verzorging komt voor een groot deel echt van binnenuit. Dus als jij gezond eet en goed voor jezelf zorgt zal dit echt meewerken.

  Je komt bijvoorbeeld minder onnodige kilo’s aan, waardoor jouw buik minder hard groeit en je minder kans hebt op striae. En nog een voordeel: je hoeft er minder kilo’s af te sporten na de bevalling!

Hoe vervelend huidproblemen tijdens de zwangerschap ook kunnen zijn, het gaat meestal allemaal weer over. De hormonen worden na de bevalling weer minder en ook jouw huid wordt dan vanzelf weer rustiger. Probeer goed voor jezelf en je huid te zorgen door goede verzorgingsproducten te gebruiken en veel water te drinken. En als jij straks je baby in je armen hebt ben je die puistjes en die andere huidaandoeningen al lang weer vergeten!

Maar er zijn ook voordelen, zoals een volle bos haar, sterkere nagels en een mooie zwangerschapsgloed!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019