header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschapskwaaltjes

Hoe kan je zwangerschapsacne behandelen?

De eerste 3 maanden van je zwangerschap zullen geen pretje zijn. Je kunt last krijgen van ochtendmisselijkheid, gevoelige of pijnlijke borsten en om het nog erger te maken: zwangerschapsacne! Het maakt niet uit of je altijd een gaaf huidje had of juist niet; iedereen kan zwangerschapsacne krijgen. Jaarlijks zijn honderden zwangere vrouwen de pineut. Wil je zwangerschapsacne behandelen en voorkomen? Lees dan deze blog met onze tips en trucs.

startersbox zwitsal banner

Zwangerschapsacne oorzaak

Hè verdikkeme, dacht je van de puistjes af te zijn schieten ze nu als paddenstoelen uit de grond. Zwangerschapsacne kan voorkomen op je gezicht, nek, rug, armen, decolleté en zelfs je benen. De mate van de acne is per vrouw verschillend. Sommige vrouwen kunnen er behoorlijk last van hebben en zelfs huidklachten ervaren. Wanneer dit het geval is, kun je contact opnemen met je huisarts.

Zwangerschapsacne wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen en dan met name door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de talgklieren actiever worden en meer talg produceren. Dit in combinatie met dode huidcellen vormt een ideale voedingsbodem voor bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne.

zwangerschapsacne behandelen

Wanneer verdwijnt zwangerschapsacne?

Zwangerschapsacne verschijnt meestal in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. In die maanden gieren de zwangerschapshormonen door je lijf. Mocht je acne krijgen in deze maanden dan kan het zijn dat het alweer afneemt wanneer je in het tweede trimester belandt. Maar mocht dit helaas niet het geval zijn dan hoef je jezelf geen zorgen te maken. Je zit echt niet voor de rest van je leven aan de acne vast, na de bevalling zal het langzaamaan verdwijnen.

Zalando 1 75p korting banner

Wat te doen tegen zwangerschapsacne?

Het is niet heel gemakkelijk hoe je zwangerschapsacne behandelen kunt. Het wordt namelijk veroorzaakt door de hormonen en die kun je niet uitschakelen. Tevens zijn middeltjes en medicijnen tegen acne vrij agressief en kunnen daarom schadelijk zijn voor de baby. Laat je dus eerst goed informeren voordat je van alles op je gezicht gaat smeren, pillen gaat innemen of dure behandelingen ondergaat. Wat je verder kunt doen bij zwangerschapsacne:

 • Goed reinigen met milde reinigingsproducten zonder alcohol. Kijk eventueel naar producten op natuurlijke basis.
 • Nooit en te nimmer krabben en probeer de verleiding te weerstaan om puistjes uit te knijpen.
 • Gebruik geen scrub, hierdoor beschadig je de huid alleen nog maar meer.
 • Probeer zo weinig mogelijk make-up te gebruiken. Het is belangrijk om je huid rust te geven en niet dicht te smeren met een laag make up. Wil je het toch bedekken, kies dan voor make up die geen alcohol bevat en geschikt is voor de gevoelige huid. Vraag desnoods om advies.
wehkamp zwangerschapskleding sale banner

Zwangerschapsacne voorkomen

Er is helaas geen wondermiddeltje die acne kan voorkomen. In ieder geval niet iets dat wetenschappelijk bewezen is. We weten dus niet zeker of onderstaande tips daadwerkelijk gaan helpen, maar ja… niet geschoten is altijd mis.

Overigens zijn onderstaande tips tegen zwangerschapsacne altijd goed om op te volgen, zeker wanneer je zwanger bent. Ze helpen je lichaam namelijk om optimaal te functioneren wat mogelijk ook helpt tegen andere bekende zwangerschapskwaaltjes.

 • Veel drinken

  Veel water drinken is altijd goed voor de huid. Zorg er daarom dus voor te zorgen dat je minstens 1,5 liter vocht binnenkrijgt waarvan het grootste gedeelte uit water bestaat. Probeer zoete drankjes zoals vruchtensappen, limonade of frisdranken zoveel mogelijk te laten staan. Van suiker wordt de huid sowieso niet beter.
  Kamillethee kan mogelijk helpen tegen misselijkheid en is tevens een prima thee om te drinken tijdens de zwangerschap omdat het geen cafeïne bevat.

 • Voeding

  Goede huidverzorging begint van binnenuit. Zorg er daarom voor dat je gezond eet. In sommige vitamines zitten stoffen die goed zijn voor onze huid, zoals in vitamine B2, B3, biotine en vitamine C. Deze vitamines zitten in groenten, fruit, volkorenproducten, vis en vlees. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je al snel voldoende van deze vitamines binnen.
  Wil je zeker weten dat je goed eet? Kijk dan eens op de website van het voedingscentrum. Vette, zoute en suikerrijke producten kun je het beste vermijden.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Zwangerschapsacne behandelen, verwen jezelf!

Heb je last van zwangerschapsacne, dan mag je jezelf best verwennen. Je hebt het immers al zwaar genoeg. En misschien helpen deze verwen-tips om de zwangerschapsacne te behandelen. Mocht dat niet het geval zijn dan heb je in ieder geval lekker kunnen genieten en je huid ook goed verzorgd. Hier onze zwangerschapsacne to-do-lijst:

 • Bezoekje aan de schoonheidsspecialiste. Te duur? Bij Groupon hebben ze geregeld hele aantrekkelijke aanbiedingen.
 • Bezoek een huidtherapeut en laat hem jouw zwangerschapsacne behandelen. Hier kunnen mogelijk wel flink wat kosten aan verbonden zijn.
 • Gebruik gezichtsmaskertjes tegen acne, bijvoorbeeld een maskertje van groene klei.
 • Sla de halve productenlijn van Biodermal of Dr van der Hoog in. Deze Nederlandse merken produceren gezichtsverzorgende producten die allemaal parfumvrij zijn en zeer verzorgend. Bij de meest bekende drogisterijen in Nederland zijn deze merken heel vaak in de aanbieding. Uiteraard kun je jezelf ook verwennen met andere verzorgende producten zonder alcohol.
 • Probeer Marokkaanse Arganolie: deze 100% natuurlijke olie schijnt ontzettend goed voor je huid te zijn. We weten niet of het echt werkt, maar je kunt het altijd proberen.

Zwangerschapsacne na de bevalling

De allerbeste manier om hoe je effectief zwangerschapsacne behandelen kunt is is bevallen. Na de bevalling gaan de zwangerschapshormonen langzaamaan uit je lichaam. Verwacht niet dat je de dag na je bevalling wakker wordt met een stralende huid, er kan goed een paar weken overheen gaan. Maar het huidje dat je had voor je zwangerschap, ga je sowieso weer terugkrijgen!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019