header banner hema
Zwangerschap

Hoogtepunten van het tweede trimester

Ik zit nu in de laatste dagen van mijn tweede trimester. Over een paar dagen ben ik 28 weken zwanger en begint het laatste, en dus derde trimester. Het laatste trimester! Dat voelt echt ontzettend goed! Maar voordat ik de eerste stappen zet in dit laatste gedeelte van de reis, even een korte terugblik op het pad dat we de afgelopen 27 weken hebben bewandeld. Met daarin de hoogtepunten van het tweede trimester.

beste babyfoon bol.com

Terugblik tweede trimester

Ik moet zeggen dat ik met een goed gevoel terugkijk naar het tweede trimester. Vanaf week 14 nam mijn vermoeidheid en misselijkheid af. Ik weet nog heel goed dat ik aan het sporten was en in één keer merkte dat het veel beter ging. Mijn energie voelde ik terugstromen en ik voelde mezelf ook weer de ‘oude’. Ik had zelfs helemaal niet meer het gevoel dat ik zwanger was.

Dat was in het begin ook nog niet zo te zien: het leek meer of ik was aangekomen. Ik vroeg mezelf daarom ook de hele tijd af: ‘Wanneer komt nou die zwangerschapsbuik?’ Ik wist toen nog niet dat mijn buik vanaf week 18 behoorlijk in formaat zou toenemen. Nu ik 28 weken zwanger ben, moet ik zeggen dat hij al behoorlijk groot is. Sommige mensen beginnen al te denken dat ik bijna ga bevallen! En ik moet nog 12 weken!

Met die buik kwam het dus wel goed. Gelukkig heb ik er tijdens mijn tweede trimester totaal geen last van gehad. Behalve het feit dat ik wat vaker naar de wc moest, heb ik prima kunnen slapen. Ik kon nog steeds 6 ochtenden in de week sporten en ik werkte ook vrolijk 6 dagen in de week, hele dagen. Geen probleem. Dus ja: prima tweede trimester gehad!

baby kleertjes banner

De hoogtepunten van het tweede trimester

Toen ik er nog verkreukeld en minder happy uitzag tijdens mijn eerste trimester, stelde mijn moeder mij gerust. ‘Straks begint het tweede trimester schat, dat is het leukste trimester. Nog eventjes doorzetten’. En wat verheugde ik mezelf op het tweede trimester! Want dan zou ik mezelf beter voelen. En ze had gelijk. Ik voelde mezelf beter en het tweede trimester is ook een leuk trimester. Tijdens dit trimester maak je namelijk de meest leuke dingen mee van de zwangerschap zoals:

 • Geslachtsbepaling echo

  Mijn man en ik wilde het geslacht weten en het liefst zo snel mogelijk. Daarom planden wij in week 16 een geslachtsbepaling echo. Om 8.00 uur ’s ochtends was onze afspraak. Ik was ontzettend zenuwachtig, dat weet ik nog wel. Hoewel ik zelf niet een voorspellend gevoel had omtrent het geslacht, schatte ik de kans het grootste dat het een meisje was.

  En ik had gelijk! Het was geweldig om het geslacht te weten en het was ook zo bijzonder om dat kleine mensje te zien! Op weg naar huis stopte we meteen bij een kinderwinkel om de eerste kleertjes in te slaan. Tot vandaag aan toe (12 weken later) liggen deze eerste kleertjes nog steeds bij ons op de slaapkamer. Keurig opgevouwen. Ik vind ze zo snoezig dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om ze op zolder op te bergen. Elke dag kijk ik er even naar en kan ik niet wachten tot ik ons meisje in deze kleertjes kan zien.

 • 20 weken echo

  Elke keer als ik ons meisje kon zien, vond ik het een waar feestje. Daarom vind ik eigenlijk dat ze elke maand een echo moeten doen, zeker in de maanden dat je jouw baby nog niet kunt voelen. Ik was altijd een beetje bang dat er iets vervelends zou gebeuren. Elke keer als ik een echo had, was ik wat gespannen. Maar zodra ik de woorden hoorde: ‘Daar klopt het hartje’, viel er een last van mijn schouders af. Ook bij de 20 weken echo vond ik het spannend om te horen of ze nog leefde en vooral: of alles goed was.

  Tijdens de 20 weken echo doen ze namelijk een klein lichamelijk onderzoek om te bekijken of er geen afwijkingen zijn. Best spannend hoor! Gelukkig was en is ons meisje helemaal gezond. Wat een opluchting! Vanaf dat moment had ik pas het gevoel dat ik achterover kon leunen en kon genieten wat alles wat er nog zou komen. Ze was gezond en de kans dat er iets zou gebeuren was minimaal.

 • wehkamp zwangerschapskleding sale banner
 • Allermooiste moment: de eerste schopjes

  Het allermooiste moment van het tweede trimester was het moment dat ik ons meisje voor de eerste keer voelde schoppen. Dit was pas aan het einde van mijn 20ste week. Ik weet nog heel goed dat ik zat te werken en opeens een paar keer achter elkaar kleine duwtjes voelde, links onderin mijn buik. Ik keek op en moest breeduit lachen.

  Het ging gewoon vanzelf. Ik moest lachen en legde mijn hand op mijn buik. ‘Zit je mij nu te schoppen?’, vroeg ik aan mijn dochtertje terwijl ik vertederd over het plekje wreef. Vanaf dat glorieuze moment herkende ik de schopjes en was er echt leven in mijn buik.

hoogtepunten van het tweede trimester

Op naar het derde trimester

Goh, dat was even leuk om deze momenten te herbeleven! Echt een tip voor iedereen: denk weer even terug aan die mooie momenten die je beleefd hebt tijdens de zwangerschap. Alles wordt zo snel normaal en dat is zonde! Nu ik mijn mooie momenten weer eventjes heb mogen herbeleven, richt ik mezelf weer op de toekomst: het derde trimester.

Ik heb een tip: Google niet te veel op ‘derde trimester’ want daar wordt je niet vrolijk van. Je zou bijna de tijd willen terugspoelen. Persoonlijk vind ik het jammer dat het derde trimester er behoorlijk slecht vanaf komt op het internet. Als ik het zo lees, dan beland ik in een soort van hel en word ik overmand door vervelende zwangerschapskwaaltjes zoals extreme vermoeidheid, bekkeninstabiliteit, spataderen, vocht vasthouden, striae, slapeloosheid, kortademigheid en incontinentie.

Kleertjes.com korting banner

Zo heb ik natuurlijk helemaal geen zin meer in dat laatste trimester, terwijl ik er zo naar uitkijk! Want het is hét láátste trimester!! Nog maar 12 weekjes! Het einde is in zicht! De afdaling is nu toch echt begonnen en ik kan de vallei naar het nieuwe leven bijna ruiken.

Dus kom maar door met die bekende zwangerschapskwaaltjes en ongemakken, het is tijdelijk. Het is eindig. Het zijn de laatste heuvels voordat we de finish behalen. Er zijn vele hoogtepunten van het tweede trimester die je altijd bij zullen blijven.
Trots gaan we ten onder om vervolgens over 12 weken uitgeput, maar voldaan uit de strijd te komen met de mooiste prijs die je maar kunt bedenken: jouw baby!

Eerste schopjes Waarom 3e trimester leuk is

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!